Γιώργος Μουρμούρης
Η δολοφονία ενός εκ των αφεντικών της εταιρείας My Services Facilities, Γιάννη Μακρή, έφερε ξανά στην «επιφάνεια» τις μαφιόζικες συμπεριφορές και πρακτικές που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις εργασιακές γαλέρες των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης στο ΕΚΠΑ.
Εκβιασμοί, εκδικητικές απολύσεις, «δυσμενείς» μεταθέσεις, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας χωρίς να «ιδρώνει το αυτί» κανενός και χρυσοφόρες συμβάσεις για υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης που ανανεώνονται τακτικά. Στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπάρχει κάτι σάπιο και δυσώδες. Και αυτό δεν είναι τα σκουπίδια.
Μπορεί η διοίκηση του ΕΚΠΑ να συμμετέχει στην παράσταση «ανομία στα ελληνικά πανεπιστήμια», στοχοποιώντας στέκια, συλλογικότητες και το φοιτητικό κίνημα εν συνόλω, ωστόσο η πραγματική ανομία ζει και βασιλεύει και με τη «βούλα» των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η όλη υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια με μία πρόσφατη δολοφονία, του ελληνοαυστραλού «επιχειρηματία», Γιάννη Μακρή, στη Γλυφάδα. Ενός εκ των αφεντικών της εταιρείας προσωρινής απασχόλησης My Services Facilities (πρώην JCB), η οποία παρέχει υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, συνάπτοντας επικερδή συμβόλαια με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ προκήρυξε διαγωνισμό για τη φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε πρόσφατα η My Services. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν από το φονικό, η Σύγκλητος ενέκρινε επιπλέον δαπάνες για υπηρεσίες φύλαξης που έχει ήδη προσφέρει η εταιρεία.
Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών «ανεξαρτήτως του προφίλ του συγκεκριμένου τώρα σκάνε, με αφορμή τη δολοφονία, πλήθος καταγγελιών για την εταιρεία, λες και πριν δεν υπήρχαν. Λες κι αν δεν είχε το συγκεκριμένο προφίλ ο κάτοχος του 40% της εταιρείας δε θα ενοχλούσαν καθόλου».
Ας αφήσουμε όμως τους εργαζόμενους να ξετυλίξουν το κουβάρι των γεγονότων που καλύπτονται από μια «συμφωνία σιωπής».
Καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών: «Για πόσο καιρό ακόμα η διοίκηση του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να σπαταλά χρήματα στις εργασιακές γαλέρες των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης; Για πόσο καιρό ακόμα η διοίκηση του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξή της σε εταιρίες με μαφιόζικες συμπεριφορές και πρακτικές που τραμπουκίζουν εργαζόμενους, ξεζουμίζοντάς τους για να βγαίνει το κέρδος;».
Όπως σημειώνει, τα στοιχεία περί διώξεων που αντιμετώπιζε στην Αυστραλία ήταν ευρύτατα γνωστά πολύ πριν αναλάβει την εργολαβία στο ΕΚΠΑ. Όπως γνωστές στην διοίκηση του ΕΚΠΑ ήταν και οι συνεχείς καταγγελίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, από τους Συλλόγους Διοικητικού Προσωπικού και ΕΔΙΠ όσο και τους Συλλόγους Φοιτητών για τις πρακτικές της My Services (αλλά και των προκατόχων της) απέναντι στους εργαζόμενους, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τους στη Σύγκλητο.
Επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί οι επικρατούσες συνθήκες εργασίας και στη My Services και σε άλλες εταιρείες. Παραθέτουμε μερικά ζητήματα μόνο:
– Για τις πληρωμές: Άλλα ποσά γράφονται στα χαρτιά και άλλα καταλήγουν στα χέρια των εργαζομένων.
– Για τις άδειες: Που δηλώνονται αλλά δεν πληρώνονται και στην ουσία είναι υποχρεωτικές αργίες. Για το δώρο των Χριστουγέννων, που για να το πάρουν οι εργαζόμενοι (πολλές φορές κουτσουρεμένο), χάνουν τα μισά ένσημα του Δεκέμβρη για να μην πληρώσουν παραπάνω οι εργολάβοι.
– Για τις βάρδιες: Τέσσερεις ώρες εδώ και τέσσερεις κάπου αλλού.
– Για μετακινήσεις υπαλλήλων: Που «μιλούν πολύ» και μετακινούνται σε πιο δυσμενή πόστα ή και εκτός πανεπιστημίου, κι ας εργάζονταν στον ίδιο χώρο για χρόνια.
– Για τις εξοντωτικές συνθήκες: Γιατί δεν επαρκούν τα άτομα και η τετράωρη απασχόληση για να καθαριστούν τεράστια κτήρια και χώροι.
– Για έλλειψη υλικών.
– Για εκδικητικές απολύσεις λόγω υπόνοιας συνδικαλιστικής δράσης ή έστω και συνομιλίας με σωματεία και συλλόγους εργαζομένων.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι των εργολαβιών δεν τολμούσαν και δεν τολμούν να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες. Ο φόβος να χάσουν τη δουλειά τους είναι μεγάλος. Παρ’ όλα αυτά, καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα, πρώην εργαζόμενος είχε δηλώσει: «Οι περισσότερες εταιρίες καθαριότητας δεν σέβονται τους εργαζομένους τους, αλλά η εμπειρία μου από τη συγκεκριμένη ήταν η χειρότερη. Μας έβριζε χυδαία, μας απειλούσε ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε την τύχη της Κούνεβα. Και μάλιστα έλεγε με νόημα σε όσους οδηγούσαν μηχανάκι να προσέχουν».
Έξω οι εργολάβοι-εκβιαστές από τα πανεπιστήμια
Οι εργαζόμενοι επιμένουν και ρωτούν: «Μπορεί η διοίκηση του ΕΚΠΑ να ισχυριστεί σοβαρά ότι δε γνωρίζει τίποτα για όλα τα παραπάνω; Και τι θα κάνει τώρα για τις συμβάσεις που τρέχουν με τη συγκεκριμένη εταιρεία; Και με όποια άλλη εταιρεία προσφέρει “καθαριότητα” και “φύλαξη” χωρίς κανείς να ελέγχει με τι συνθήκες απασχολεί τους εργαζόμενους; Για να ασχοληθούν, έστω και παρεμπιπτόντως, ΜΜΕ και παράγοντες του τόπου με τις συνθήκες εργασίας πρέπει να προηγηθεί μια δολοφονία; Όσο τα αφεντικά των εργολαβιών είναι “καθαρά” μπορούν να χορεύουν στις πλάτες των εργαζόμενων και του δημόσιου;». Τέλος, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο ΕΚΠΑ καταγγέλλει τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΚΠΑ «στο περί ανομίας στα ΑΕΙ σήριαλ» ενώ απαιτεί την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, στέλνοντας το μήνυμα: «Έξω οι εργολαβίες από το Δημόσιο».