Νίκος Μανάβης
Τακτική και συνθήματα που αφήνουν περιθώρια για πολλές ερμηνείες
Στις 17 Οκτωβρίου το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ελέγχεται πλήρως από το ΠΑΜΕ) διοργανώνει κινητοποίηση στο Βαθύ με αιτήματα: α) να κλείσει το hot spot που βρίσκεται εκεί, β) απεγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών από το νησί και τη χώρα, γ) μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, και δ) να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές γύρω από το χώρο του hot spot. Στην αφίσα που καλεί στην κινητοποίηση μπαίνει σε περίοπτη θέση το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες». Το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωση του δηλώνει ότι διαφωνεί με την μεταφορά του hot spot σε άλλο σημείο του νησιού και τονίζει πως οι πρόσφυγες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια που κάπου πρέπει να εναποτεθούν. Το Σεπτέμβριο στην πρόσοψη των γραφείων του ΚΚΕ στην Μυτιλήνη αναρτάται ένα τεράστιο πανό με κεντρικό σύνθημα: «Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά» με μικρότερα γράμματα γράφει: «Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών». Στις 23 Οκτωβρίου το Παλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που επίσης ελέγχεται πλήρως από το ΠΑΜΕ, διοργανώνει κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης με το ίδιο πλαίσιο.
Με τις δράσεις αυτές κορυφώνεται η αλλαγή τακτικής του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, γύρω από το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, η οποία σηματοδοτείται από την αναβάθμιση της παρέμβασης τους το τελευταίο τρίμηνο. Τα τρία προηγούμενα χρόνια οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ σε κινηματικό επίπεδο ήταν ελάχιστες και υποτονικές. Σταθερό στοιχείο της τακτικής τους είναι ότι τα συνθήματα που χρησιμοποιούνται αφήνουν περιθώρια για πολλές ερμηνείες. Πρόκειται για επιλογή καθώς το ΚΚΕ επιδιώκει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κοινωνικά στρώματα που στρέφονται κατά των προσφύγων επηρεασμένα από την προπαγάνδα φασιστών και ακροδεξιών. Από την άλλη πλευρά, ως τώρα, τόσο στην Σάμο όσο και στην Λέσβο, ΚΚΕ και ΠΑΜΕ επιλέγουν να παρακολουθούν από μακριά το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και το αντιφασιστικό κίνημα που αναπτύσσεται στα νησιά. Μάλιστα, στις 16 Οκτωβρίου το Εργατικό Κέντρο Σάμου επέλεξε να επιτεθεί με αισχρά ψεύδη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορώντας την ότι «έκανε “λιτανείες” στο Σύνταγμα τον Αύγουστο του 2015, για να πετύχει η διαπραγμάτευση του Τσίπρα στις Βρυξέλες, αφού πρώτα διαπραγματευόταν την συμμετοχή της στην “αριστερή κυβέρνηση”». Επίσης διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου και της χρεώνει ότι δεν προβάλει το αίτημα να κλείσει το hot spot στο Βαθύ και ταυτίζεται με αυτούς που υποστηρίζουν την μεταφορά του σε άλλο σημείο του νησιού. Νωρίτερα η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου ορθά κάλεσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού να αποφεύγει την διολίσθηση σε: «ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».
Δυστυχώς το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στα νησιά του βορείου Αιγαίου δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από τα αποτελέσματα των μελετημένα αμφίσημων τοποθετήσεων τους. Παρ’ ότι μόλις πριν δύο χρόνια η δημοτική παράταξη του κόμματος στην Λέσβο διέγραψε εκλεγμένο με αυτή πρόεδρο χωριού που ανέπτυξε επαφές με την Χρυσή Αυγή. Το ίδιο πρόσωπο τον περασμένο Ιούνιο εμφανίστηκε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Επίσης, το Σεπτέμβριο πρόεδρος σωματείου του Παλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΠΕΚ), υποψήφιος για την διοίκηση του ΠΕΚ με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης ακροδεξιών αστυνομικών.
Επιπρόσθετα όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δείχνουν ότι αρνούνται την αναγκαιότητα οι κάτοικοι των νησιών μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες να αναπτύξουν δράση ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης οι τοποθετήσεις τους δείχνουν ότι δεν θέλουν ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών/τριων -όσων το επιθυμούν- στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και μιλούν μόνο για παραμονή τους σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.