Γιάννης Ελαφρός
Σύγκρουση προόδου-συντήρησης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί προοδευτικό μέτωπο με ρετάλια του ΠΑΣΟΚ και την ξεπουλημένη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία
Σκηνικό διπολικής προεκλογικής αντιπαράθεσης, μεταξύ προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων από την μια και συντήρησης από την άλλη (μεταξύ των «αξιών δύο κόσμων») στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από τις εργασίες και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του, που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το στιλ και η ουσία μοιάζουν όλο και περισσότερο με ΠΑΣΟΚ, κάτι που και συμβολικά εκφράστηκε με την πρωτιά του Αντώνη Κοτσακά, πρώην στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχαζτόπουλου, στην εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και οι όποιες γκρίνιες κάτω από το χαλάκι, ήταν το μήνυμα της Κ.Ε.
«Στη μεταμνημονιακή περίοδο διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο πολιτικής αναμέτρησης για την δημοκρατική και προοδευτική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, για την δίκαιη ανάπτυξη, η οποία θα έχει στον πυρήνα της τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σημειώνει η απόφαση της Κ.Ε. Ο Αλ. Τσίπρας στην εισηγητική του ομιλία ήταν πιο γλαφυρός. «Με την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή με την Ελλάδα, που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια, στην κλεπτοκρατία και τους ημέτερους, βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα», είπε. Αν και βέβαια τα λόγια έχουν περιορισμένη σημασία σε τέτοιες ομιλίες, καθώς είναι φύλλα συκής της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, που εφαρμόζει η αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Τσίπρας βάζει απέναντι τα ρουσφέτια και τους ημετέρους (ζητήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού καπιταλισμού), τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» (αυτός έχει καταπιεί την Μέρκελ!) και δειλά στο τέλος την λιτότητα. Ούτε λέξη φυσικά για εκμετάλλευση…
Ακόμα κι αυτό το ψευτοδίλημμα Τσίπρα δεν μπορεί να σταθεί εύκολα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τα «ατού» της ΝΔ, δηλαδή την απόλυτη προσήλωση στην ΕΕ, το κτίσιμο της νέας αμερικανοκρατίας και την αποδοχή πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσω καπιταλιστικών επενδύσεων και κερδοφορίας, εντός των εφιαλτικών μνημονιακών δεσμεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στρέφει λίγο το τιμόνι προς τα αριστερά (όπως συνηθίζεται προεκλογικά), αλλά πλέει ολοταχώς προς την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία. Πεδίο δόξης λαμπρό οι εκλογικές συμμαχίες σε περιφέρειες και δήμους. Εξάλλου πάντα στις δημοτικές εκλογές δοκιμάζονταν (στο όνομα των περίφημων «τοπικών ιδιομορφιών») τα πολιτικά σχέδια που γενικεύονταν στη συνέχεια.
«Η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο για την οικοδόμηση κοινωνικών και προοδευτικών συμμαχιών», σημειώνει η Απόφαση της ΚΕ. «Να στηρίξουμε συνδυασμούς και υποψηφίους με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο και να αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», είπε ο Τσίπρας. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει στήριξη στον Απ. Κατσιφάρα, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ δεδομένη θεωρούνταν και η υποστήριξη στον Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη (και οι δύο προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ). Αντίστοιχα, προωθείται η στήριξη του Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη (αν και δεν είναι δεδομένη η υποψηφιότητά του).
Στις ευρωεκλογές εκφράζεται με ακόμα πιο καθαρό τρόπο η πλήρης ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία. «Εργαζόμαστε για τη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και θα σταματήσει την ανάδυση του τέρατος του νέου φασισμού», τονίζει η Κ.Ε. Μιλούν ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, ενώ χρησιμοποιούν τα εργαλεία του. «Ο στόχος αυτός επιβάλλει τη διερεύνηση νέων σχέσεων όλων των δυνάμεων της Αριστεράς με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, που απεγκλωβίζονται από τη συμπόρευση με δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας».
Η ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας ήταν κλειστή και «στημένη», καθώς υπήρχε ίσος αριθμός υποψηφίων με τα μέλη του οργάνου. Έτσι η ψηφοφορία αποτύπωσε μόνο διεργασίες, με τον… Κοτσακά στην κορυφή, ενισχυμένα τα κυβερνητικά στελέχη (με τρίτο τον Ν. Παππά, ο οποίος εμφανιζόταν να βάλλεται εσωκομματικά), ισχυρή παρουσία των «53» (π.χ. δεύτερος ο Θ. Δρίτσας) και χαμηλά παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Δραγασάκης. Ο Ν. Φίλης, εκφραστής γκρίνιας για την κυβερνητική πολιτική και τον Π. Καμμένο (που θέλει να παίξει ρόλο Σαλβίνι, όπως είπε) βρέθηκε κάτω από την μέση, αν και ήταν πρώτος την προηγούμενη φορά.