Γιώργος Κρεασίδης
(Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου)
Γύρισε την πλάτη στις πιέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ η πλειονότητα του λαού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας
Πολιτική ήττα του Ζόραν Ζάεφ ήταν το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50% που θα του έδινε εγκυρότητα. Περιορίστηκε στο 36,9% που περίπου ταυτίζεται με όσους αποδέχονται τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το «ναι» συγκέντρωσε το 91,4% όσων ψήφισαν. Το αποτέλεσμα ήρθε παρά τις μεγάλες πιέσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη συστράτευση σχεδόν του συνόλου του αστικού πολιτικού σκηνικού, εκτός από το δεξιό VMRO που διχάστηκε βαθιά και παρέλυσε πολιτικά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει την «ουσιαστική εναντίωση της πλειοψηφίας του λαού σε μια συμφωνία που εκφράζει τα συμφέροντα του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού και τα ηγεμονικά συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που επιδιώκει να κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά στη γειτονική χώρα και να ενισχύσει το ρόλο του στα Δυτικά Βαλκάνια κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκτιμά πως «μέσα στο ρεύμα της αποχής έδρασαν και εθνικιστικοί παράγοντες. Δεν αποτελεί έκπληξη. Από την αρχή είχαμε τονίσει πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι αστικοί σχεδιασμοί χωρίς και ενάντια στους λαούς οδηγούν σε αναθέρμανση των εθνικισμών (και από τις δύο πλευρές των συνόρων), οι οποίοι αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία κλπ.). Αξίζει όμως να αναδείξουμε το αριστερό, ταξικό, διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό ‘’όχι’’ που υπήρξε μέσα στο ευρύτερο ρεύμα της αποχής, το οποίο εξέφρασε το κόμμα Αριστερά (Levica) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την μαχητική γραμμή του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα και μάλιστα με την ξεκάθαρη θέση: Όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε με το συνταγματικό μας όνομα».
Αυτά τα στοιχεία έλειπαν στις τοποθετήσεις του ΚΚΕ και της ΛΑΕ. Σωστά καταδίκασαν τον ευρωνατοϊκό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά έβαλαν σε δεύτερη μοίρα ή και στο απυρόβλητο τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης. Επέμεναν μάλιστα να αναπαράγουν τα περί αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Ειδικά ο χώρος της ΛΑΕ έβλεπε στην αλβανική μειονότητα έναν παράγοντα προώθησης του νατοϊκού σχεδιασμού, ενώ τελικά η αποχή διαπέρασε σχεδόν στο ίδιο ποσοστό όλες τις εθνικές κοινότητες.
Ο Ζάεφ, με την υπόδειξη και των ιμπεριαλιστών, αποφάσισε να αγνοήσει το μήνυμα και προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία μέσω της Βουλής, αναζητώντας ρήγματα και βουλευτές προς εξαγορά στην αντιπολίτευση. Επαναλαμβάνεται η αντιδημοκρατική πρακτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων να αγνοούν προκλητικά την απόρριψη των πολιτικών τους σε δημοψηφίσματα και να τις επιβάλλουν με τις πλάτες του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως συνέβη και με το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού.
Στο μεταξύ η έμπειρη σε τέτοιους αντιδημοκρατικούς χειρισμούς κυβέρνηση Τσίπρα είναι αποφασισμένη να στηρίξει το σχεδιασμό των ΗΠΑ για την ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Για αυτό σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου, Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν να κάνουν την πάπια για το θέμα μέχρι το Μάρτη, περιμένοντας τις πρωτοβουλίες του Ζάεφ. Παρά τους λεονταρισμούς, ο Π. Καμμένος θα διευκολύνει μια εξέλιξη που τόσο πολύ θέλουν οι ΗΠΑ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα κάνει κάθε προσπάθεια για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή πριν από τις επόμενες εκλογές, χωρίς να μπει στον πειρασμό να αφήσει την «καυτή πατάτα» στη ΝΔ, κάτι που ίσως θα ήταν μοιραίο για την ενότητά της.
Δεν είναι σε θέση ο Κ. Μητσοτάκης να πάει κόντρα σε ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά και το ελληνικό κεφάλαιο. Αυτό δείχνουν οι επίσημες δηλώσεις ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών αν ψηφιστεί, αλλά και οι αποκαλύψεις για τις παρασκηνιακές επαφές Σπυράκη-Ζάεφ και τις διαβεβαιώσεις στήριξης της Συμφωνίας, αν την ίδια στάση είχε και ο Καμμένος. Η ΝΔ παίζει τυχοδιωκτικά με τον εθνικισμό στοχεύοντας στις ψήφους της ακροδεξιάς.
Το γεγονός ότι το επίσημο πολιτικό σκηνικό είναι έτοιμο για συναινέσεις, το θυμίζει η πρόσκληση Γεννηματά από τον ANT1 προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης».
Οι επιλογές της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν την προπαγάνδα περί «τέλους των μνημονίων», δηλαδή τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μια συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού και τα χριστουγεννιάτικα έκτακτα επιδόματα, απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκλογών. Η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να εμφανίζει αποτελέσματα στα κέντρα εξουσίας: και όσον αφορά τις βαλκανικές φιλοδοξίες της αστικής τάξης δίπλα στις ΗΠΑ και στην επίτευξη της συναίνεσης των λαϊκών στρωμάτων.
Γεγονός όμως είναι ότι τίποτα δεν προμηνύει ήρεμες εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικοί οι υψηλοί τόνοι ενάντια στη Ρωσία, με κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις και παραβίαση της συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα, και η ανάλογη ατζέντα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα. Η Ρωσία από την άλλη θεώρησε άκυρο το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ανακοινώνονας ότι θα φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της ένταξης της Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που προεξοφλεί η Δύση.
Σε αυτές τις μέρες που οι ιμπεριαλιστές για άλλη μια φορά δείχνουν την περιφρόνησή τους για τους λαούς, ενώ η άρχουσα τάξη με ωμότητα συμπλέει μαζί τους για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εντός και εκτός συνόρων, είναι αναγκαία τα βήματα, στα οποία συμβάλλουν ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό και αντιεθνικιστικό μέτωπο εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης.