Γιώργος Τσαντίκος
Εξαγγελίες για ακόμα πιο αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική
Όλο και περισσότερο με το μύθο της Κίρκης και των συντρόφων του Οδυσσέα μοιάζουν οι εξαγγελίες των αρχηγών των κομμάτων του δικομματισμού στη ΔΕΘ, μιας και μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους.
Αυτό συνέβη με τις ανακοινώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμα και οι παροχές που ανακοινώνουν, είναι επιδόματα εκμαυλισμού και πρόσκαιρης, πολύ μικρής ελάφρυνσης των εργαζόμενων, που έρχονται με το «μαστίγιο» της άρρητης προειδοποίησης «αν κερδίζει τις εκλογές ο άλλος, θα τα χάσετε και αυτά». Πρακτικά, ό,τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι ό,τι επιτρέπουν οι δανειστές (να λέγεται), με κάμποση δόση σκληρότερης ακόμα λιτότητας και ισοπέδωσης, έως ποινικοποίησης, κάθε εργατικού δικαιώματος.
Ο αρχηγός της ΝΔ μοιάζει πολύ και… με τον Αντώνη Σαμαρά στις εξαγγελίες. Στη σκληρότερη γραμμή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, με αρκετή ακροδεξιά ρητορική και αποψίλωση κάθε έννοιας κοινωνικής πολιτικής, ο Κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει και πάλι την εύνοια των δανειστών ως «αξιόπιστος και άτεγκτος διαχειριστής», την οποία αυτή τη στιγμή κατέχει ο κ. Τσίπρας.
Παρά την επικοινωνιακή αντιπαράθεση που έπληξε τη ΝΔ, μετά την παραδοχή του τομέαρχη της Καραγκούνη, ότι θα εφαρμόσει το ασφαλιστικό του δικτάτορα-εκλεκτού της «σχολής του Σικάγο» και των ΗΠΑ Πινοσέτ, ο πρόεδρός του κόμματος ανανέωσε την πίστη του στα πλέον αντιεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα. Επανέλαβε τη δέσμευση για τον «προσωπικό ασφαλιστικό κουμπαρά» και παρότι είπε ότι «δεν θα απολυθεί κανείς», αναφέρθηκε σε περικοπές ύψους «2 δις ευρώ το χρόνο από τη δημόσια διοίκηση». Έτσι και αλλιώς, στην «τρίτη εποχή των μνημονίων» με τα πάντα ξεπουλημένα πλέον, αυτό που θα έχει μείνει προς εκποίηση είναι το ασφαλιστικό σύστημα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης προετοίμασε για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο εδραίωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου και συντήρησαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Τσίπρα, με τον ίδιο τρόπο μάλιστα που εξήγγειλε προ τετραετίας, από τη ΔΕΘ, ο Σαμαράς: Απόδοση του φόρου στην αυτοδιοίκηση. Το διαρκές outsourcing κάθε υπηρεσίας, παροχής, αλλά και πόρου και η μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε «μακρύ χέρι» είσπραξης, είναι μοντέλο που «ζηλεύει» η ΝΔ, αλλά το εφαρμόζει η κυβέρνηση προς το παρόν, ειδικά με το νέο νόμο.
Όσο για τα φορολογικά, ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε επιμελώς να απαλλάξει οποιοδήποτε μικρομεσαίο εισόδημα, μεταφέροντας όλες τις ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, με προτίμηση τις μεγαλύτερες. Οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε, πρακτικά ελαφρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο και συγκεκριμένους τομείς, με μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση (όπως εφάρμοσε και η κυβέρνηση Σαμαρά) και στον κατασκευαστικό τομέα.
Η κοινωνική πολιτική δε, επιστρέφει στο… 2013. Όπως περίπου ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρευόταν «επιστροφή στο 2009», ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ό,τι υποσχόταν η κυβέρνηση Σαμαρά, ήτοι το… ελάχιστο δυνατό στο εισόδημα, κουπόνια για ιδιωτικούς (φυσικά…) παιδικούς σταθμούς και γενικά, επίρρωση κάθε καπιταλιστικού μέτρου φτώχιας, σε καιρούς φτώχιας. Με περισσή υποκρισία, διαπίστωσε και αυτός ότι «το πρόγραμμα ήταν λάθος», το πρόγραμμα δηλαδή που και ο ίδιος εφάρμοσε ως υπουργός κυβέρνησης και το συνέχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τέλος, στο Μακεδονικό, ο πρόεδρος της ΝΔ προετοίμασε για τη δική του… υποχώρηση ενώπιον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. Προειδοποίησε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά και ότι «αν οι διαδικασίες στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί».
Κοινώς, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιεί το εθνικιστικό επιχειρηματολόγιο, είπε πρακτικά ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει ό,τι αποφασίσει το ΝΑΤΟ και πρακτικά, θα αποδεχθεί και τη συμφωνία των Πρεσπών.