Δημήτρης Σταμούλης
Αυξήσεις μισθών και σταθερό ωράριο διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Η σημερινή Κυριακή είναι μία ακόμα από τις συνολικά οκτώ εργάσιμες που σύμφωνα με την κυβέρνηση, «προαιρετικά» λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, καθώς συμπίπτει με την Κυριακή των ενδιάμεσων θερινών εκπτώσεων. Άλλη μια ημέρα, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου, αντί να ξεκουράζονται μαζί με τις οικογένειές τους, θυσιάζονται στο βωμό της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του εγχώριου και πολυεθνικού εμπορικού κεφαλαίου, το οποίο πρωτοστατεί στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στον κλάδο, αλλά και γενικότερα.
Η κυβέρνηση όχι μόνο άφησε ανέγγιχτη τη μνημονιακή νομοθεσία του 2013 (Ν. 4177/13), αλλά επέβαλε για έναν μεγάλο αριθμό εμποροϋπαλλήλων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και στην περιοχή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, την εργασία για 32 Κυριακές (Ν. 4472/17), με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του τουρισμού. Φυσικά μετά από απαίτηση των δανειστών και του εμπορικού κεφαλαίου. Επιπλέον, με περισσή υποκρισία διατυμπανίζει τέτοιες ημέρες, ότι δήθεν με το άρθρο 114 του Ν. 4446/2016 «οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αποκτούν το δικαίωμα να διατυπώνουν γνώμη πριν εκδοθεί απόφαση αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις» και άλλα περί «προαιρετικότητας» του μέτρου.
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική που ακολουθούν πιστά όλες οι εκδοχές των μνημονιακών κυβερνήσεων και τοπικών «αρχόντων» έχει μετατρέψει σε εργασιακή ζούγκλα τους χώρους δουλειάς του εμπορίου και έχει γιγαντώσει τον αριθμό των εργαζόμενων-λάστιχο. Έχει απλώσει τα «δίχτυα» της και στα σαββατόβραδα, όπως απέδειξε περίτρανα η πρόσφατη «λευκή νύχτα» εμπόρων και δήμου στο Ίλιο με την ανοιχτή κάλυψη της αστυνομίας! Και απειλεί να επεκταθεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους και κλάδους εάν αυτό αποφέρει μεγιστοποίηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου η ακροδεξιά κυβέρνηση Κουρτς προωθεί το 12ωρο είναι ενδεικτικό των προθέσεων του κεφαλαίου ευρύτερα στην ΕΕ.
Από αυτή την άποψη, ο αγώνας των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για την υπεράσπιση της σταθερής εργασίας, αλλά και απαίτηση για λιγότερη δουλειά ώστε να δουλεύουν περισσότεροι, με αυξήσεις μισθών, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
Η απεργία σήμερα βέβαια δεν πρέπει να ειδωθεί ως μια εθιμοτυπική κινητοποίηση. Ούτε προκηρύχθηκε με «ευκολία» από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Απαιτήθηκε ακόμα και μαζική παράσταση από ταξικά σωματεία (π.χ. ΣΥΒΧΑ) ώστε να «κατακτηθεί» η απεργιακή κάλυψη της κινητοποίησης. Επιπλέον, σωματεία όπως ο Σύλλογος Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων (ΣΥΒΧΑ), εστιάζουν την προσοχή τους σε εταιρείες που «πρωτοστατούν» στην εφαρμογή του αντεργατικού καθεστώτος των εργάσιμων Κυριακών, όπως τα Public. Προ ημερών η συνέλευση εργαζομένων Public αποφάσισε τη στήριξη της απεργίας με κεντρικό σύνθημα «Δε θέλουμε δουλειά την Κυριακή, θέλουμε σύμβαση συλλογική». Όπως λένε οι εργαζόμενοι, «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όχι μόνο δεν έφερε προσλήψεις, βελτιώσεις στις συνθήκες δουλειάς και αυξήσεις στους μισθούς …αλλά αντίθετα, η εργοδοσία, όλο και περισσότερο φορτώνει τη δουλειά της Κυριακής σε νέους “αναλώσιμους” συναδέλφους, 4ωρους ή/και κάτω των 25 ετών, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης». Μάλιστα καταγγέλλουν ότι οι μισθοί τους εξακολουθούν να παραμένουν στα όρια του επιδόματος ανεργίας, δεν επαρκούν ούτε για τις πιο βασικές ανάγκες και για αυτό δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς.
Αρκεί εδώ να προσθέσουμε ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο τρίμηνο 2018, καταρρίπτουν τους εργοδοτικούς μύθους: ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο παρουσίασε αύξηση μόλις 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό και μείωση 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2017. Όσο για τα περί «πίτας που αυξάνεται για όλους» αρκεί να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Μισθών και Ημερομισθίων του κλάδου στο πρώτο τρίμηνο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό δείκτη αυξήθηκε μόλις 1,1% ενώ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του τέταρτου τριμήνου 2017, μειώθηκε κατά 23,3%!
Με τη συμμετοχή τους στην απεργία οι ταξικές δυνάμεις και τα ταξικά σωματεία του κλάδου, μαζί με συλλογικότητες όπως εργατικές λέσχες κα απαιτούν εκτός από την κατάργηση της εργασίας τις Κυριακές, αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, ίδιο μισθό για όλους τους εργαζόμενους, προσλήψεις και όχι απολύσεις και εντατικοποίηση. Το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ., στην Ερμού, (πλατεία Καπνικαρέας), ενώ άλλες δυνάμεις όπως το ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων μαζί με βιοτέχνες καλούν πικετοφορίες και συγκεντρώσεις σε πέντε περιοχές της Αττικής.