Δρόμοι, σπίτια, καταστήματα πλημμυρισμένα… Άνθρωποι με τις σκούπες τους προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν έχοντας βρεθεί στο ίδιο έργο θεατές -χωρίς θύματα ευτυχώς αυτή τη φορά- έπειτα από 7 μήνες από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα Αττικής. Η απογοήτευση κι η αγανάκτηση κυριάρχησε για ακόμη μία φορά καθώς ο κρατικός μηχανισμός αδιαφόρησε δίχως να προβλέψει τις συνέπειες της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Η καλοκαιρινή μπόρα της 26ης Ιουνίου ξύπνησε τα ρέματα και τις μνήμες του πρόσφατου Νοέμβρη, με τους κατοίκους να βλέπουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται.
Τόνοι από μπάζα, σκουπίδια και κορμοί δέντρων αποτελούν το κυρίαρχο τοπίο στην πόλη, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Οργισμένοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν «πως νιώθουν παιδιά ενός κατώτερου θεού» κι αναρωτιούνται που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν μετά την καταστροφή του Νοεμβρίου. Τα ορμητικά νερά των μπαζωμένων ρεμάτων σκόρπισαν για ακόμη μία φορά τον τρόμο και τις λάσπες στην περιοχή. Ο κεντρικός δρόμος Κοροπούλη «φούσκωσε» εκ νέου από το ορμητικό ρέμα που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη στάθμη.
Η Περιφέρεια Αττικής ρίχνει ευθύνες στην κλιματική αλλαγή καθώς πηγές της σημείωναν ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωρούν με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα», περιμένοντας έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο. «Πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, χωρίς κανείς να αναζητεί ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως “συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής”» έλεγαν οι ίδιες πηγές, για να καταγγείλουν «επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών»…
Φαίνεται πως αυτά που χρειάζονταν να γίνουν δεν έγιναν ποτέ στην περιοχή της Μάνδρας, με βασικότερο όλων τον έλεγχο των ρεμάτων, τους έγκαιρους καθαρισμούς φερτών υλικών καθώς επίσης και τη διάνοιξη ροών. Αρκετοί από τους κατοίκους σκέφτονται πολύ σοβαρά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι κάθε φορά με την αγωνία και την καταστροφή των περιουσιών τους.
Από την πλευρά της, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική καλεί τους εργαζόμενους, την νεολαία και τον λαό της Μάνδρας να αγωνιστούν όλοι μαζί, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή. «Η κυβέρνηση, που οργάνωσε φιέστες και περιφερειακά συνέδρια, υποσχόμενη άμεση και δραστική λύση των προβλημάτων στο Θριάσιο, δεν μας εξήγησε πώς παραμένει εντελώς απροστάτευτη μια περιοχή που έχει κηρυχθεί σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” από τον περασμένο Νοέμβριο, που έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, ούτε γιατί δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Είναι παραδειγματικό το θράσος της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να θολώνει τα νερά και να καταφεύγει στην ευτέλεια της “αυτοθυματοποίησης”, αντί να εξηγήσει γιατί η περιοχή παραμένει χωρίς τη στοιχειώδη αντιπλημμυρική θωράκιση», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Ι. Κ