Λευκίμμη: Καταστολή, σαν να μην πέρασε μια μέρα
Επίθεση ΜΑΤ και συλλήψεις κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τον ΧΥΤΑ
Στις 2 Ιουνίου του 2008, η Μαρία Κουλούρη έχασε τη ζωή της στη Λευκίμμη, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για τον ΧΥΤΑ. Με περίσσευμα κυνικότητας, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έλεγε ότι «τα ΜΑΤ δεν έχουν ευθύνη».
Δέκα χρόνια και μερικές μέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου 2018, τα Γιάννενα γέμιζαν από κλούβες και ΜΑΤ, χωρίς προφανή αιτία. Μια μέρα αργότερα, αποδείχθηκε ότι το «εκστρατευτικό σώμα» στάθμευσε για βράδυ, στο δρόμο για να καταλάβει ξανά τη Λευκίμμη και να επιτεθεί στους κατοίκους της, να τραυματίσει και να συλλάβει κάποιους εξ’ αυτών, ενώ το πρόβλημα των σκουπιδιών σε όλο το νησί της Κέρκυρας είναι σε χαίνουσα κατάσταση.
Η κακή και υποταγμένη σε ότι επιθυμεί ο ιδιωτικός τομέας σχεδίαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δείχνει τα αποτελέσματά της. Η ήδη ξεπερασμένη όταν εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, τεχνολογία των ΧΥΤΑ, επιβλήθηκε στις τοπικές κοινωνίες που είχαν τα μικρότερα «βύσματα» στην κεντρική εξουσία, δια πυρός και σιδήρου: Κερατέα, Λευκίμμη, Γιάννενα. Λύσεις που συχνά ήταν εντελώς αντιεπιστημονικές, δυσλειτουργικές και επικίνδυνες για το περιβάλλον, επιβλήθηκαν από στρατιές ΜΑΤ, με τα αποτελέσματα συνήθως τραγικά.
Στην Κέρκυρα όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους και η λύση που «βρέθηκε» είναι να ξαναγίνει χωματερή το νότιο μέρος του νησιού, με μεταφορά από το ένα σημείο απόθεσης, στο άλλο…
Την Τρίτη 26 Ιουνίου, στη Λευκίμμη τα ΜΑΤ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέλαβαν 7 διαδηλωτές, έναν εκ των οποίων μέσα στο σπίτι του. Οι κυβερνητικοί πραίτορες επανέλαβαν το «μοντέλο» των Σκουριών και της Κερατέας και «ρίχνουν» μέχρι και κακουργήματα στους συλληφθέντες. «Οι βαρυνόμενοι με κακουργήματα διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κυριολεκτικά “στο σωρό», δηλαδή ανάμεσα σε πλήθος διαδηλωτών, χωρίς να διαπράττουν αυτό για το οποίο, εκ των υστέρων, κατηγορούνται. Πρόκειται για συνηθισμένη τακτική των δυνάμεων καταστολής, γνωστή και από τα αντίστοιχα γεγονότα της Λευκίμμης του 2008, που δίνει στη συνέχεια την ευκαιρία να “μαγειρευτούν” βαριά κατηγορητήρια, με απώτατο στόχο την κατατρομοκράτηση όσων αγωνίζονται για τα αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας στην ανακοίνωσή της.
Στην αντίδραση του κόσμου της Λευκίμμης, προσπαθούν να «ψαρέψουν» ακόμα και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η πρωτοβουλία των κατοίκων σημειώνει ότι «ο καθένας έχει τη δική του πολιτική ταυτότητα, αλλά όλοι μαζί είμαστε αντιφασίστες».
Η δε ΑΝΤΑΡΣΥΑ βάζει το θέμα της πίεσης και του κοινωνικού αυτοματισμού, με τους μεγαλοξενοδόχους να «συμπιέζουν» τα απορρίμματα προς το νότο, προκειμένου να βγει η τουριστική περίοδος, αλλά και των κυβερνητικών ευθυνών: «Την αποκλειστική ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις έχει η κυβέρνηση και οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες, που μεθοδεύουν καιρό τώρα την τωρινή κατάσταση αδιεξόδου, ώστε να εξαπολύσουν τις δυνάμεις καταστολής και να διευκολύνουν στην πράξη την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Αντί να κληθούν οι μεγαλοξενοδόχοι, ως κύριοι παραγωγοί μεγάλου όγκου απορριμμάτων, να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, ποινικοποιείται η φυσιολογική αντίδραση ανθρώπων και συλλογικοτήτων που δεν ανέχονται τη μετατροπή της ζωής τους και του χώρου κατοικίας τους σε απέραντο σκουπιδότοπο», σημειώνει.