Μάκης Βάσιλας
Όταν η Χρυσή Αυγή έδρασε σαν Τάγμα Εφόδου στην υπηρεσία του κράτους
Χρονολόγιο
1998, 16 Ιουνίου – δολοφονική επίθεση ομάδας Χρυσαυγιτών κατά των Δ. Κουσουρή, Γ. Καραμπατσόλη, Η. Φωτιάδη έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων
1998, 18 Ιουνίου – τραυματίζεται από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής εκπαιδευτικός Αποστόλης Γκαγκόμοιρος
1998, 20 Ιουλίου – ένταλμα σύλληψης του υπαρχηγού της ΧΑ Α. Ανδρουτσόπουλου (Περίανδρου), του μόνου από τους 10-12 τραμπούκους που επιτέθηκαν
2005, Σεπτέμβριος – ο Περίανδρος παραδίδεται στην αστυνομία
2006 – καταδίκη του Περίανδρου πρωτόδικα σε 21 χρόνια φυλακής, η ποινή του θα μειωθεί στο δεύτερο βαθμό
Η Χρυσή Αυγή αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημική» και «αντικρατική». Πριν 20 χρόνια όμως Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης, με επικεφαλής τον υπαρχηγό της Α. Ανδρουτσόπουλο, εκτέλεσε συμβόλαιο θανάτου εναντίον πρωταγωνιστών του φοιτητικού κινήματος αμέσως μετά την ηρωική «μάχη των εξεταστικών». Ο καταδικασθείς για απόπειρα ανθρωποκτονίας Α. Ανδρουτσόπουλος έχει καταγραφεί να αναφέρεται σε φυσική αυτουργία του Παναγιώταρου και ηθική του «φύρερ» Μιχαλολιάκου.
Είκοσι χρόνια μας χωρίζουν από τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Ιούνιο του 1998 και την μεγάλη μάχη που δόθηκε πανελλαδικά. Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, η μάχη εκείνη πριν από είκοσι χρόνια, ήταν μια μάχη της νέας εποχής. Είκοσι χρόνια μετά τα πρωτοποριακά στοιχεία που αναδείχτηκαν, ο συντονισμός και η πανελλαδική δικτύωση «από τα κάτω» ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η μαχητικότητα στις μορφές και η τάση της οργανωμένης σύγκρουσης με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, είναι ακόμα ζητούμενα για τις μάχες που οφείλουν να δώσουν οι εργαζόμενοι λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης του κεφαλαίου.
Εκείνος ο διαγωνισμός όμως χαράχτηκε για πάντα στις καρδιές και το μυαλό του αγωνιζόμενου κόσμου, όλου του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος και για ένα ακόμα λόγο. Την δολοφονική επίθεση από την -περιθωριακή τότε, αλλά σε πλήρη επιχειρησιακή συστοίχιση με τις δυνάμεις καταστολής και τον πυρήνα των σωμάτων ασφαλείας- ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, στον Δημήτρη Κουσουρή (μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ), στον συμφοιτητή του Ηλία Φωτιάδη και τον αδιόριστο εκπαιδευτικό Γιάννη Καραμπατσόλη.
Η επίθεση έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιουνίου μετά από ένα τετραήμερο της φωτιάς. Το εκπαιδευτικό και φοιτητικό κίνημα προσπάθησε με έναν συγκλονιστικό, πανελλαδικής διάστασης αγώνα, να ακυρώσει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι μάχες σώμα με σώμα πολλές φορές έξω από επιλεγμένα εξεταστικά κέντρα, με επίκεντρο το 18 Γυμνάσιο Λύκειο στα Πατήσια ήταν σκληρές, ενώ η κρατική και κυβερνητική καταστολή χτυπούσε κόκκινο. Το κλίμα που διαμόρφωναν τα κυβερνητικά στελέχη τότε του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η «υπεύθυνη» στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, καλλιεργούσαν το έδαφος πάνω στο οποίο έδρασε η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Για να υπενθυμίσουμε και κάποια γεγονότα, σημειώνουμε ότι εκείνη την Τρίτη διεξαγόταν στα δικαστήρια της Ευελπίδων η δίκη των συλληφθέντων αγωνιστών στις μάχες των εξεταστικών, παρουσία κόσμου του κινήματος που τους συμπαραστέκονταν. Την ίδια ημέρα διεξαγόταν επίσης η δίκη μελών της Χρυσής Αυγής για επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει σε προηγούμενη περίοδο σε μέλη του ΣΕΚ. Η αστυνομία, αν και ήταν ασφυκτικά παρούσα, φρόντισε κατ’ αρχάς να προστατέψει τους χρυσαυγίτες οι οποίοι όταν συναντήθηκαν με τους αλληλέγγυους, κατά την προσφιλή τους συνήθεια κινήθηκαν εναντίον τους απειλητικά. Ωστόσο η αστυνομία ήταν ως δια μαγείας απούσα, όταν τελείωσε η δίκη και άρχισε η αποχώρηση του κόσμου. Αυτή τη στιγμή επέλεξαν να επιτεθούν με επικεφαλής τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο (γνωστός ως Περίανδρος), υπαρχηγό, πρωτοπαλίκαρο και δεξί χέρι του αρχηγού της εγκληματικής συμμορίας Ν. Μιχαλολιάκου, οπλισμένοι με καδρόνια και σιδερολοστούς στους τρεις αγωνιστές, μέλη τότε της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Από την επίθεση ο Δημήτρης Κουσουρής τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, ενώ το πρώτο σαρανταοκτάωρο ήταν κρίσιμο ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να υποβληθεί σε αρκετές εγχειρήσεις μέχρι να αναρρώσει. Ο Γιάννης Καραμπατσόλης και ο Ηλίας Φωτιάδης τραυματίστηκαν επίσης, αλλά λιγότερο σοβαρά.
Τις επόμενες ημέρες ξεσπάει σάλος από την δολοφονική επίθεση και την ανικανότητα(;) των αστυνομικών αρχών να προχωρήσουν στον εντοπισμό των δραστών, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην μεγαλειώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας της δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 18 Ιουνίου από χιλιάδες εργαζόμενους και νέους, υπήρξε δεύτερο κρούσμα, όταν αστυνομικός πυροβόλησε και η σφαίρα βρήκε τραυματίζοντας ευτυχώς όχι μοιραία, τον αδιόριστο εκπαιδευτικό που έπαιρνε μέρος στην διαδήλωση, Αποστόλη Γκαγκόμοιρο.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της αστυνομίας έκαναν λόγο για «ακροκινούμενες ομάδες», σε μια προσπάθεια να εξομοιωθούν θύτες και θύματα, ενώ κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που βυσσοδομούσαν εναντίον του εκπαιδευτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, απέκλειαν οποιαδήποτε περίπτωση να υπάρχει υπόγεια σχέση μεταξύ της αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής, για να πέσουν(;) και αυτοί από τα σύννεφα μερικά χρόνια αργότερα.
Ας σημειωθεί επίσης ότι κατηγορία απαγγέλθηκε μόνο μετά την αναγνώρισή του Περίανδρου από τον ίδιο τον Κουσουρή, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του μόλις την 20η Ιουλίου! Είχε δηλαδή μεσολαβήσει ήδη περισσότερος από ένας μήνας από την επίθεση. Χρόνος αρκετός για να οργανώσει ο ίδιος και οι δικοί του την διαφυγή του. Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια, για να φτάσουμε στον Σεπτέμβρη του 2005 οπότε ο Ανδρουτσόπουλος παραδόθηκε μόνος του στις αρχές, δηλώνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στην Βενεζουέλα.
Ο ίδιος ήδη από το 2004 είχε καταδικαστεί ερήμην για τις πλημμεληματικές κατηγορίες που τον βάραιναν, ενώ το 2006 καταδικάστηκε ομόφωνα και χωρίς κανένα ελαφρυντικό σε 21 χρόνια κάθειρξης για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας χωρίς αναστολή και χωρίς να του αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό. Ωστόσο στην δίκη που πραγματοποιήθηκε σε δεύτερο βαθμό, οι δύο από τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας μετατράπηκαν σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες που είναι πλημμέλημα και είχαν πλέον παραγραφεί. Η ποινή του μειώθηκε σε δώδεκα χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ανδρουτσόπουλος, σε συνομιλίες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα στην δίκη της Χρυσής Αυγής, έχει καταγραφεί να δηλώνει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (…) αν πω την αλήθεια, ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος …».
Στα 20 χρόνια από την δολοφονική απόπειρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα υπάρξει παραγραφή των ποινικών ευθυνών της ηγεσίας της ΧΑ για την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή;