Χρίστος Κρανάκης
Στην 3η θέση, αλλά με υποχώρηση σε ψήφους και ποσοστό η ΕΑΑΚ
Τα φετινά αποτελέσματα πρέπει να αναλυθούν υπό πολλαπλούς παράγοντες. Η χρόνια κινηματική νηνεμία και η υποχώρηση της ταξικής πάλης τα τελευταία χρόνια, αναμφισβήτητα σφραγίζουν και τις φοιτητικές εκλογές. Τόσο η μεγάλη αποχή όσο και η οπισθοχώρηση, τα τελευταία δύο χρόνια, των πιο μαχητικών-ανατρεπτικών δυνάμεων έρχονται σαν απότοκο της ενίσχυσης του ατομικού δρόμου και της κυριαρχίας των δυνάμεων του κεφαλαίου έναντι αυτών της εργασίας και του αγώνα. Για ακόμα μία φορά τα μαζικά υπόγεια ρεύματα οργής και αμφισβήτησης μέσα στις σχολές δεν αποτυπώθηκαν στην ολότητά τους στις κάλπες. Η αμηχανία των ευρύτερων αγωνιστικών ρευμάτων υπερίσχυσε της ενεργής πολιτικής στράτευσης και επιλογής. Παρόλα αυτά, η παγίωση ενός συγκροτημένου αντικαπιταλιστικού ρεύματος εντός των σχολών που βρήκε έκφραση μέσα από τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ, αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που εγκυμονούν από την επόμενη μέρα των εκλογών.
Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ολόκληρη στο www.nka.gr) αναφέρει: «Η κατοχύρωση για άλλη μια χρονιά των δυνάμεων της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής πτέρυγας του φοιτητικού κινήματος στην τρίτη θέση πανελλαδικά αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα πως τα σχέδια του αστικού συνασπισμού εξουσίας για την εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα για το μέλλον της νεολαίας, θα συναντήσουν σθεναρή αντίσταση στον χώρο της νεολαίας. Το φετινό αποτέλεσμα της ΕΑΑΚ και της συνεργασίας της σε επιμέρους συλλόγους με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ, αποτυπώνει ένα δυναμικό ανατρεπτικό-ριζοσπαστικό ρεύμα εντός της σπουδάζουσας νεολαίας, και αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων για το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η ανεπιτυχής προσπάθεια συγκρότησης κυβερνητικού φερέφωνου στις σχολές, καθώς το κυβερνητικό Bloco εξέφρασε και φέτος σαφώς μειοψηφική δυναμική, αλλά και η για μια ακόμα χρονιά απουσία- με συγκροτημένο και ανοιχτό τρόπο τουλάχιστον- των φασιστικών και ακροδεξιών ιδεών στις φοιτητικές εκλογές»,
Με βάση τα παραπάνω η επόμενη μέρα διατρέχεται τόσο από κινδύνους όσο όμως και από δυνατότητες. Η κατάσταση του φοιτητικού κινήματος, όπου επικρατεί κυρίαρχα νηνεμία αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται –σποραδικά– δυναμικές εξάρσεις, σε συνδυασμό με το στρατηγικό βάθος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο σήμερα, θέτουν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά για κάθε αγωνιστική δύναμη. Η ΕΑΑΚ σαν ένα ρεύμα που μπορεί να αφουγκράζεται τις πιο βαθιές τάσεις και αντανακλαστικά της πληττόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών / τριών, οφείλει να κουβαλήσει στις πλάτες της ένα ιστορικό φορτίο. Πρωταρχικός στόχος που αναγκαστικά πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά αποτελεί η ουσιαστική αποτίμηση και η συλλογική αυτοκριτική.
«Η εκλογική υποχώρηση των δυνάμεων της ΕΑΑΚ σε πανελλαδικό επίπεδο αποτυπώνει την αδυναμία της να επικοινωνήσει και να παρέμβει με αναβαθμισμένο τρόπο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εξακολουθεί να διατηρείται το ιστορικό κενό αντικαπιταλιστικής πολιτικής πρότασης και αριστεράς στον κοινωνικά νευραλγικό χώρο των ΤΕΙ, όπου οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ εξακολουθούν να έχουν χαμηλές επιδόσεις παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ορισμένα από ΤΕΙ πανελλαδικά. Η υποχώρηση αυτή της ΕΑΑΚ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν είναι ξέχωρη από τα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της που την ταλανίζουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η νΚΑ.
Πατώντας πάνω στη συλλογική πίστη όλων όσων βλέπουν μια ΕΑΑΚ ισχυρή, μαζική και ανατρεπτική στο μέλλον, η αντικαπιταλιστική πτέρυγα οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε σημαντικές πολιτικές και οργανωτικές τομές. Σε μια περίοδο επιθετικής προώθησης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στα πανεπιστήμια, χτυπήματος της εργασιακής προοπτικής αλλά και εντατικής πολεμικής προετοιμασίας με πρώτο υποψήφιο θύμα τη νεολαία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια άλλη πορεία, το ξαναζωντάνεμα των μαζικών διαδικασιών των συλλόγων μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις για ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα με ανατρεπτική κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων που θα δώσει αγωνιστική πνοή στη σπουδάζουσα νεολαία και θα συμβάλει στο ξεδίπλωμα της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά της σε μόρφωση – αξιοπρεπή δουλειά – δημοκρατικές ελευθερίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αναγκαίος όρος είναι η ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας, η πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της ΕΑΑΚ.
Πρωτιά της ΔΑΠ, άνοδος ΠΚΣ, στο 1% το bloco
Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών από καθεστωτικά ΜME και συστημικές παρατάξεις, η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών πανελλαδικά περιφρουρήθηκε από τις δυνάμεις της Αριστεράς, χωρίς να αλλοιώνεται η εύρυθμη λειτουργία της και ο δημοκρατικός της χαρακτήρας. Τα πιο μελανά σημεία βρίσκονται σε επιλογές των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, όπου είτε έστησαν διπλές κάλπες από μόνες τους σε χώρους εκτός πανεπιστημιακού ασύλου (η ΔΑΠ Νομικής πήγε στο Ζάππειο!) είτε δεν έγιναν εκλογές λόγω κομματικών συμφερόντων (με ευθύνη της ΠΑΣΠ δεν έγιναν εκλογές στην ΑΣΟΕΕ).
Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (2018: 43.521, 2017: 45.219), αποδεικνύοντας την αποστροφή σημαντικών τμημάτων των φοιτητών από τις μαζικές διαδικασίες. Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ακόμα μία φορά, αξιοποιώντας τον εκλογικό μηχανισμό της, κατέλαβε τη πρώτη θέση με 17.041 ψήφους. Παρότι σίγουρα είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποσπά το 40,5 % των φοιτητικών ψήφων, φάνηκε πως παρά την ανασυγκρότηση που επιχείρησε τη φετινή χρονιά δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια ιδιαίτερη άνοδο.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η παράταξη που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η ΠΚΣ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ψήφων και ποσοστών με πέρυσι (9.088 ψήφοι, 21,6%). Τα αποτελέσματα της ΠΚΣ αποτυπώνουν την ύπαρξη αγωνιστικών ρευμάτων μέσα στις σχολές, τα οποία όμως επηρεάζονται από τις δυσμενείς αντικειμενικές συνθήκες και τις λογικές «ήπιου αγώνα και αγωνιστικής υπομονής» που καλλιεργεί η ΚΝΕ.
Ανησυχητική είναι η άνοδος για ακόμα μία χρονιά που σημειώνει η ΠΑΣΠ. Παρότι μένει στην 4η θέση πανελλαδικά πίσω από την ΕΑΑΚ με 5.545 ψήφους και 13,18%, η ανασυγκρότηση του φορέα της κεντρικοπολιτικά φαίνεται πως ενισχύει την ΠΑΣΠ, μετά από μια χρόνια παρακμή.
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, παρότι σημείωσε πτώση σε απόλυτο αριθμό ψήφων και ποσοστό, κατάφερε να επιτύχει τον πολιτικό στόχο της τρίτης θέσης με 5.723 ψήφους και 13,60%.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το bloco, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια παρέμεινε σε πολύ μικρά ποσοστά.
Στα ΤΕΙ η ΔΑΠ συγκέντρωσε 2.001 ψήφους, η ΠΚΣ 1.399, η ΠΑΣΠ 762 και η ΕΑΑΚ 227.
Πρωτιές της ΕΑΑΚ
Σημαντικές πρωτιές σημείωσαν σε μια σειρά σχολών και ιδρυμάτων τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ. Πιο συγκεκριμένα, στο ΕΜΠ για ακόμα μία χρονιά τα σχήματα της ΕΑΑΚ παρέμειναν στην πρώτη θέση με 757 ψήφους, έναντι 638 της ΔΑΠ. Μάλιστα, η ΕΑΑΚ βγήκε πρώτη δύναμη σε Μεταλλειολόγους (αυτοδυναμία με 60%), Ηλεκτρολόγους και Ναυπηγούς. Ακόμα, η ΕΑΑΚ αναδείχτηκε πρώτη στον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, με 229 ψήφους και ποσοστό 30%, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ΔΑΠ με 198 ψήφους. αξιοσημείωτες είναι οι πρωτιές σε Βιολογικό Κρήτης και Πάτρας, με 44 και 47 ψήφους αντίστοιχα.
Εκλογές… Prive από την ΔΑΠ
Στην… Αίγλη του Ζαππείου και μάλιστα στην αίθουσα Prive(!) επιχείρησε η ΔΑΠ να μεταφέρει τις εκλογές των φοιτητικών συλλόγων της Νομικής, του Πολιτικού και του Οικονομικού. Μάλιστα, πραγματοποίησε μόνη της εκεί «εκλογές» στις 16 Μαΐου, μακριά από τους φοιτητές και το άσυλο, και καταγράφοντας… ευφάνταστα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη ενέργεια καταδικάστηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά στο ιστορικό κτίριο της Νομικής και συμμετείχαν στις εκλογές, που διεξήχθησαν κανονικά με ευθύνη των εφορευτικών επιτροπών.
Περιφρούρησαν το άσυλο στο ΕΜΠ
Ενάντια στα σχέδια χτυπήματος των μαζικών διαδικασιών του κινήματος και μεταφορά τους εκτός του κέντρου της Αθήνας και του ασύλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι περιφρούρησαν και τις φετινές εκλογές, αποτρέποντας το «κάψιμο» καλπών και τη διάλυσή τους, όπως συνέβη πέρσι στο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, οι ομάδες περιφρούρησης απέκρουσαν επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ αποτρεπτικά λειτούργησαν οι αντίστοιχες ομάδες των συλλόγων στο Χημείο και τη Νομική.
Αλχημείες Ριζοσπάστη, επιθυμίες Ίσκρα
Μεγάλη πρεμούρα του Ριζοσπάστη να δείξει διάσπαση της ΕΑΑΚ, παρουσιάζοντας την ΕΑΑΚ (την οποία χρέωσαν στο… ΝΑΡ, ενώ είναι γνωστό πως είναι ευρύτερη αντικαπιταλιστική μετωπική κίνηση φοιτητών/τριών) στο 7,26% και εμφανίζοντας τη λίστα Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία με 6%, ως «σύμπραξη σχημάτων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και της κίνησης του Αλ. Αλαβάνου»! Μάλιστα, για να μειώσουν την ΕΑΑΚ έκαναν διάφορες αλχημείες στην κατάταξη των σχημάτων.
Πάτημα σε αυτές τις μεθοδεύσεις έδωσε προεκλογικό κάλεσμα στην ιστοσελίδα Iskra, η οποία καλούσε σε «ψήφο-στήριξη της Αριστερής Ανατρεπτικής Συνεργασίας των σχημάτων(!)», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Η ΕΑΑΚ ενοχλεί, αλλά έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι.