Τα υψωμένα χέρια εκατοντάδων αντιπροσώπων στην ψήφιση των αποφάσεων της 4ης συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέφραζαν μια νέα αυτοπεποίθηση που δημιούργησε η διαδικασία, τόσο οι συνελεύσεις και οι συζητήσεις στις τοπικές επιτροπές όσο και το διήμερο των τελικών εργασιών. Η συμμετοχή πάνω από 2.700 μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις συνελεύσεις 79 τοπικών και κλαδικών επιτροπών σε όλη τη χώρα έστειλε πάνω από 900 αντιπροσώπους στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας σε μια εργατογειτονιά του Περιστερίου. Περίπου 890 συμμετείχαν στη διαδικασία των αποφάσεων και της ανάδειξης των οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Πάνω από 60 ήταν οι τοποθετήσεις, με διαφορετικές πολλές φορές προσεγγίσεις αλλά σε μετωπικό κλίμα από τη σκοπιά της ανώτερης παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις από μια σειρά χώρους που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του κινήματος: από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τη νεολαία της επισφάλειας και τα νοσοκομεία, τους πλειστηριασμούς και την εκπαίδευση, μέχρι το αντιπολεμικό κίνημα και την αντιφασιστική-αντιρατσιστική πάλη.
Οι ομιλίες ανέδειξαν δρόμους παρέμβασης που μπορούν να ανθίσουν οι νέες δυνατότητες. Η τάση αυτή εκφράστηκε και στην μαζική υπερψήφιση των Θέσεων (υπέρ 91%), της πρότασης για το οργανωτικό (υπέρ 86%) και του πολιτικού προγράμματος δράσης της 4ης Συνδιάσκεψης, περίπου με το ποσοστό υπερψήφισης των Θέσεων.
Ταυτόχρονα, η παρουσία και οι χαιρετισμοί πολλών οργανώσεων και κινήσεων της μαχόμενης Αριστεράς στη συνδιάσκεψη (δες και σελίδα 20) ανέδειξαν το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως πυλώνα της αντικαπιταλιστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς, των δυνάμεων που ασκούν αριστερή αντιπολίτευση στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπογραμμίζοντας τα ανώτερα καθήκοντα που επωμίζεται.
Δημοκρατικό κύτταρο οι επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η 4η συνδιάσκεψη δεν έλυσε τα προβλήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πως θα μπορούσε άλλωστε. Έδωσε μια ώθηση, καθόρισε μια κατεύθυνση, αλλά όλα θα κριθούν στην πράξη. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη οργανώσεων και μη, όλοι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και πρωταγωνιστές του κινήματος απαιτούν πολύ περισσότερα από την λειτουργία και την παρέμβαση του μετώπου. Η διαδικασία της συνδιάσκεψης αποτέλεσε μια εξαίρεση σε μια πραγματικότητα υποτονικής λειτουργίας και αδύναμης πολιτικής παρέμβασης των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την οποία τα όργανα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο μέτωπο δεν μπορεί παρά να σταθούν αυτοκριτικά. Η κατάσταση αυτή πρέπει τώρα να αντιστραφεί και οι αποφάσεις για το οργανωτικό μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την πορεία.
Σημαντική πλευρά τους αποτελεί η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, ως βασικών κυττάρων εργατικής δημοκρατίας, πολιτικών αποφάσεων και παρεμβάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καινοτόμες λογικές, που σημειώνουν πως καμιά απόφαση οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να ισχύσει εάν δεν εγκρίνεται από τις συνελεύσεις των επιτροπών (όπως ψηφίστηκε στο οργανωτικό), μπορούν να συμβάλλουν.
Αυξημένη απαιτητικότητα υπάρχει πλέον και για την ενιαία παρέμβαση και δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να σταματήσει ο κατακερματισμός σε παράλληλες (και μερικές φορές και αντιτιθέμενες) πρωτοβουλίες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι κόμμα, είναι μέτωπο και είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Αλλά είναι αναγκαίο να επιδιώκεται σύνθεση και σε κάθε περίπτωση να υπερτερεί η δημοκρατική απόφαση του ίδιου του μετώπου.
Οι πλατφόρμες και τα μέλη των νέων οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Το 55% των αντιπροσώπων στήριξε το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο
Η ανάδειξη των οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκε στην 4η Συνδιάσκεψη με την κατάθεση πλατφορμών-ψηφοδελτίων. Στη διαδικασία συγκροτήθηκαν πέντε πλατφόρμες: Το «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο για ενιαία έκφραση και βαθύτερη ενοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» συγκροτήθηκε μετά από πρόσκληση περίπου 60 αγωνιστών του μετώπου, με συμμετοχή μελών του ΝΑΡ και της νεολαίας για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της ΑΡΙΣ, του ΕΚΚΕ και πολλών ανένταχτων. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή καταλήχθηκε το πολιτικό πλαίσιο, ο τίτλος και οι υποψήφιοι. Το ΣΕΚ διαμόρφωσε το ψηφοδέλτιο «Για να πάμε μπροστά με δυνατή αντικαπιταλιστική Αριστερά». Συμμετείχαν επίσης τα ψηφοδέλτια της Μετάβασης-Ανένταχτοι και της Πρωτοβουλίας για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντικαπιταλιστική και επαναστατική, καθώς και το ψηφοδέλτιο «Για ένα αντικαπιταλιστικό διεθνιστικό προσανατολισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» (ΑΔΠΑ).
Στην κάλπη για Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο πήρε 491 ψήφους (55,9%) και εξέλεξε 8 έδρες. Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΣΕΚ 247 ψήφους (28,1%) και 4 έδρες. Η Μετάβαση πήρε 88 ψήφους (10%) και 2 έδρες. Η Πρωτοβουλία 48 ψήφους (5,5%) και μία έδρα, ενώ πέντε ψήφους (0,6%) πήρε η ΑΔΠΑ. Η ΚΣΕ συμπληρώνεται με 6 ακόμα μέλη, ένα από κάθε οργάνωση που συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στην κάλπη για Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο πήρε 487 ψήφους (55,3%) και 44 έδρες, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΣΕΚ 245 ψήφους (27,8%) και 22 έδρες, η Μετάβαση 86 ψήφους (9,9%) και 8 έδρες, η Πρωτοβουλία 50 ψήφους (5,7%) και 5 έδρες, η ΑΔΠΔ πήρε 7 ψήφους (0,8%) και μία έδρα. Ως μεμονωμένος υποψήφιος ο Κ. Παπαδάκης πήρε πέντε ψήφους.
Στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή εκλέχτηκαν: Από το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο οι Ν. Αδαμόπουλος, Αντ. Δραγανίγος, Δ. Κοσκινάς, Ν. Κρασάκης, Άννα Μπαχτή, Άσπα Μπινιώρη, Λ. Πετροκόκκινος, Δήμητρα Χρήστου. Από το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΣΕΚ οι Θ. Διαβολάκης, Φύλλια Πολίτη, Γ. Ράγκος, Γ. Σηφακάκης, από την Μετάβαση οι Πένυ Γαλάνη και Π. Βαϊνάς, από την Πρωτοβουλία ο Χ. Τσιμπλής.
Στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο εκλέχτηκαν: Από το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο οι Β. Αντωνόπουλος, Π. Βασιλάκης, Μ. Βάσιλας, Χρ. Βασιλόπουλος, Δ. Βάσσης, Αθ. Βάσσου, Ε. Βαφειάδου, Θ. Βουρεκάς, Στ. Βραδής, Δ. Δεσύλλας, Στ. Δομούζη, Ν. Ζαμπουλάκης, Ν. Ζήκος, Κ. Θεοχαροπούλου, Σ. Καλιαμπάκος, Σ. Καλοείδας, Γαρυφαλιά Καπετανάκη, Γ. Κάργας, Δ. Καττής, Δ. Κλάδης, Σπ. Κοντομάρης, Γ. Κουβακάς, Μ. Λεσιώτη, Φ. Λιναρδάτος, Γ. Μανωλόπουλος, Στ. Μαρίνης, Π. Μαυροειδής, Χρ. Μπακάλη, Δ. Μπλάνας, Α. Νικολόπουλος, Ν. Ξηρουδάκης, Κ. Παπαγεωργίου, Γ. Παπανικολάου, Π. Παπαπέτρος, Β. Πατετσίνης, Χρ. Πλακιώτη, Χρ. Πρεκατές, Π. Σαμοθρακίτης, Π. Σιούλας, Χρ. Σκάρλος, Η. Σμήλιος, Ολύβια Τζιουβάρα, Κ. Τουλγαρίδης, Ά. Χάγιος.
Από το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΣΕΚ εκλέχτηκαν οι Γ. Αγγελόπουλος, Τ. Αναστασιάδης, Τ. Ανδρέου, Ν. Αργύρη, Χρ. Αργύρης, Π. Γκαρκάνας, Δ. Ζώτος, Κ. Θωΐδου, Κ. Καταραχιάς, Γ. Κούτρας, Δ. Κυρίλλου Π. Κωνσταντίνου, Ευκλ. Μακρόγλου, Αλ. Μαρτίνη, Λ. Μπουρίτη, Η. Ορέστης, Έ. Πανταζοπούλου, Κ. Πατρικίου, Ι. Παυλοπούλου, Μ. Πέππας, Κ. Πίττας, Β. Συλαϊδής.
Από την Μετάβαση εκλέχτηκαν οι Θ. Ανδρίτσος, Έλσα Βαρελίδου Δ. Γαρδικλής, Η. Καλαϊτζοπούλου, Δ. Κουτσούμπα, Κ. Μάρκου, Δ. Νίκου, Α. Χαλκής. Από την Πρωτοβουλία εκλέχτηκαν οι Β. Δαραβέλιας, Β. Δημητρακοπούλου, Βέρα Ρόρου, Ν. Σκούφογλου, Μ. Σκούφογλου. Από το ψηφοδέλτιο για αντικαπιταλιστικό διεθνιστικό προσανατολισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλέχτηκε ο Π. Αυθίνος.
Τα μέλη του ΠΣΟ συμπληρώνονται με τα 21 μέλη της ΚΣΕ και το όργανο διαθέτει 101 μέλη.
Παρέμβαση ΚΣΕ
Σταθερό μέτωπο κατά σεξισμού
Ουσιαστική παρέμβαση πραγματοποίησε η ΚΣΕ στο θέμα που είχε προκύψει στην Τοπική Επιτροπή Πετραλώνων και σχετίζονταν με καταγγελία για σεξιστική βία και το ζήτημα της συμμετοχής στο μέτωπο. Η ΚΣΕ σημειώνει πως «έχει τοποθετηθεί πολιτικά και συγκεκριμένα» και «επιμένει εξ ολοκλήρου στην απόφαση». Αναφέρει αυτοκριτικά όμως πως «δεν πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υλοποίησή της». Τα νέα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, θα οργανώσουν άμεσα τη συλλογική συζήτηση», ξεκαθαρίζοντας πως «το σύνολο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ενάντια στο σεξισμό, την έμφυλη βία και τη γυναικεία καταπίεση». Η ΚΣΕ εκτιμάει ότι «για τέτοια ζητήματα αρχών και φυσιογνωμίας απαιτείται βαθιά, ψύχραιμη, συντροφική και χωρίς περιστροφές συζήτηση και όχι διαδικασίες άμεσης επιβολής οργανωτικών μέτρων», αναφέρεται στην ανάγκη «πλατιάς συναίνεσης σε ένα μέτωπο όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ», υπογραμμίζοντας επίσης πως «είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε λογική υποτίμησης παρόμοιων ζητημάτων».
Η απόφαση της ΚΣΕ υπερψηφίστηκε από την ευρεία πλειοψηφία των αντιπροσώπων.
Χαιρετισμοί – Αριστερές οργανώσεις
Παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα
Στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρέτησαν εκπρόσωποι οργανώσεων της μαχόμενης Αριστεράς (ολόκληροι στο www.antarsya.gr). Ο Δ. Στρατούλης, εκ μέρους της ΛΑΕ, υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη της συγκρότησης μετώπου των αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων». Σημείωσε πως «κεντρικοί στόχοι για την υλοποίηση ενός φιλολαϊκού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικού μετασχηματισμού είναι η έξοδος από την ευρωζώνη και την αποδέσμευση από την ΕΕ» και έθεσε ως πρώτο βήμα προς το μέτωπο τη συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ.
Πρέπει να λυθεί «επιτέλους το παράδοξο: όλοι μιλάνε σήμερα για μέτωπο κι ενότητα και την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται από παντού οι αποχωρήσεις και οι διασπάσεις. Δεν υπάρχει ενότητα χωρίς σαφήνεια ταξικών στόχων και πολιτικό σχέδιο. Η θολούρα είναι κακός σύμβουλος, προπαντός στα αδιέξοδα», είπε ο Σ. Μιχαήλ εκ μέρους του ΕΕΚ».
Ο Στ. Σκεύος είπε πως η ΟΚΔΕ θα συμβάλλει «στην ανάπτυξη της ενότητας και των αγώνων» «με ορίζοντα να οικοδομηθεί μια στέρεα κομμουνιστική δύναμη».
Η Αθηνά Σκαμπά εκ μέρους των αγωνιστών που εκφράζεται από τον ιστότοπο Redtopia (αποχωρήσαντες από τη ΔΕΑ) σημείωσε πως σαν μέλη της ΔΕΑ «υποστηρίξαμε με θέρμη τη μονομερή της συμμετοχή, παρά την άρνηση της ΛΑΕ, στην πρωτοβουλία που πρότεινε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό».
Ο Μιχάλης Κατερίνης-Λινάρδος από την ΟΝΡΑ-Ανασύνθεση τόνισε πως «πρέπει να ανοίξει εμφατικά η συζήτηση του αντικαπιταλιστικού σχεδίου και της αντικαπιταλιστικής στρατηγικής», ενώ μίλησε για μεθοδολογία αντίθετη στα ρεφορμιστικά σχέδια «που είναι καταδικασμένα να αναζητούν μία συνθηκολόγηση με τον αντίπαλο».
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Γιάννης Κορδάτος» τόνισε πως «κομβικό σημείο σήμερα αποτελούν τα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας και της δράσης του ιμπεριαλισμού», ενώ η Ένωση Δικαίων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης της κομμουνιστικής Αριστεράς με όρους αντεπίθεσης και υπέρβασης της εσωστρέφειας.