ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ- Τομέας Οικολογίας Levica
Ένας μεγάλος αγώνας για τη γη και την ελευθέρια έχει ξεκινήσει στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς η επέλαση του κεφαλαίου στα Βαλκάνια λεηλατεί την φύση και τα εργατικά δικαιώματα. Ο τομέας Οικολογίας της οργάνωσης Levica από την γειτονική χώρα έστειλε στο Πριν ανακοίνωση σε σχέση με το ζήτημα των ορυχείων στα νοτιοανατολικά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την ενημέρωση του αγωνιζόμενου λαού στην Ελλάδα και την συνέχιση των προσπαθειών για συντονισμένους, κοινούς αγώνες.
Η Δημοκρατία της Μακεδονίας μπαίνει σε μια νέα εποχή όσον αφορά στην πλουτοκρατία της. Γίνεται καθημερινά ξεκάθαρο ότι το κεφάλαιο είναι που κυβερνά τη λεγόμενη δημοκρατία μας. Όταν ακόμα και η απειλή μεγάλης οικολογικής και οικονομικής καταστροφής δεν είναι ικανή να δημιουργήσει ισχυρή αντίσταση στις καταστροφικές δυνάμεις του καπιταλισμού, είναι ώρα να αναρωτηθούμε αν η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει αυτά που χρειάζονται για να κάνει την ύπαρξή μας ανεκτή.
Η διαδικασία παραχώρησης γης για ορυχεία στη νοτιοανατολική περιοχή ξεκίνησε 13 χρόνια πριν. Πολυάριθμες μελέτες προμηνύουν τις καταστροφικές οικολογικές συνέπειες που τα 86 νέα ορυχεία θα επιφέρουν καθώς μόνο ένα από αυτά πρόκειται να παράγει τα μισά τοξικά απόβλητα που παράγονται σήμερα στη Μακεδονία από όλα τα υπάρχοντα ορυχεία μαζί. Η αποψίλωση των δασών, οι γεωτρήσεις και η χρήση εκρηκτικών υλών αποδιοργανώνει τα οικοσυστήματα της περιοχής. Όλα αυτά σε μια χώρα που είναι ήδη ο πρωταθλητής στην Ευρώπη όσον αφορά τους θανάτους από καρκίνο.
Επιπλέον αυτές οι παραχωρήσεις γης έχουν καταστροφική επίδραση στην οικονομία που βασίζεται κυρίως σε ξένες επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι αγνοούν την αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργατών, όταν αυτοί προσλαμβάνονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η έλλειψη ταξικής ανάλυσης, τους οδηγεί σε παιδιάστικα συμπεράσματα σχετικά με τη στασιμότητα της ανάπτυξης. Η εξαγωγή φθηνής εργατικής δύναμης με χαμηλή φορολογία και πώληση δημόσιων αγαθών σε ιδιώτες μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά αυτές οι λύσεις αποφέρουν οφέλη μόνο για την εκλεγμένη κυβέρνηση.
Μακροπρόθεσμα οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών περιοχών θα υποφέρουν από την απώλεια της γόνιμης γης τους, καθώς θα αποκομίζουν πενιχρούς μισθούς δημιουργώντας υπεραξία για μερικούς ιδιοκτήτες. Η δυσαρέσκεια του λαού, που έγινε εμφανής με τα πολλαπλά επιτυχή δημοψηφίσματα κατά των ορυχείων, ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ζοράν Ζάεφ να δώσει προεκλογική υπόσχεση ότι θα κλείσει τα ορυχεία, αλλά ο κόσμος χάνει την ελπίδα του ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή του. Απ’ τη στιγμή που απαντά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει τις συμφωνίες εξόρυξης χωρίς να της επιβληθεί ποινή, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο.
Δεν είναι στα συμφέροντα της Αριστεράς να αναφέρεται στο νομικό σύστημα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ολόκληρο το νομικό σύστημα μεροληπτεί εναντίον των εργαζομένων και επιταχύνει τις καταστροφικές δυνάμεις που δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσής μας. Δε μας ενδιαφέρει τι είναι νόμιμο και τι όχι. Οι νόμοι και τα συντάγματα δεν είναι καθόλου ιερά και οπουδήποτε έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του νομικού συστήματος και των εργαζομένων, πάντα θα διαλέγουμε τους εργαζόμενους. Οι νοτιοανατολικές περιοχές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το συνταγματικό τους δικαίωμα στην άμεση δημοκρατία μέσω δημοψηφισμάτων. Τα περισσότερα από τα δημοψηφίσματα ήταν επιτυχή, παρόλο που υπήρξαν αντικείμενο σαμποτάζ.
Ο λαός έχει ήδη αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχει η δημοκρατία για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα ορυχεία. Το νομικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακυρωθεί η συμφωνία και εμείς δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει ήδη. Η αποτυχία της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αυτή τη νομική δυνατότητα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο.
Η Levica δεν έχει αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει το άνοιγμα των ορυχείων χωρίς πίεση. Βλέποντας την εμπειρία της Ελλάδας που έχει τα ίδια προβλήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτή την απειλή από κοινού. Κάνοντάς το αυτό, όχι μόνο θα γίνουμε ισχυροί αντίπαλοι αυτών των «θανατηφόρων» ορυχείων, αλλά, επίσης, θα χτίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων των δύο χωρών.