ΜΥΤΙΛΗΝΗ- Νίκος Μανάβης
Κινητοποίηση αλληλεγγύης την Τρίτη 17/4, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς
Στις 20 Απριλίου, τριάντα πέντε (35) πρόσφυγες-μετανάστες πρόκειται να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου για την εξέγερση των κολασμένων της Μόριας τον Ιούλιο του 2017. Ο πραγματικός λόγος που δικάζονται είναι ότι εξεγέρθηκαν και δεν δέχθηκαν αγόγγυστα την παραμονή τους στο κολαστήριο της Μόριας και τις απελάσεις στην Τουρκία. Την Τρίτη 17 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα.
Τον Ιούλη του 2017 χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι/νες στο κολαστήριο της Μόριας. Την Δευτέρα 17 Ιουλίου, μερίδα μεταναστών/τριών, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινούσαν επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες. Η κινητοποίηση ήταν συνέχεια άλλων μικρότερων και σπασμωδικών διαμαρτυριών που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο. Επρόκειτο για ειρηνικές διαμαρτυρίες. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, πολλοί από τους μετανάστες που συμμετείχαν μέρος στις διαμαρτυρίες είχαν απειληθεί από τους αστυνομικούς ότι σύντομα θα τους έδειχναν «ποιος κάνει κουμάντο στο κέντρο». Την Τρίτη 18 Ιουλίου ξεκινάει νέα κινητοποίηση με την μορφή καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της EASO. Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου εγκαταλείπουν τα γραφεία τους και οι επικεφαλείς της υπηρεσίας υποδεικνύουν ως υπαίτιους για τις καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλων μερίδα άλλων μεταναστών. Οι διαμαρτυρόμενοι/ες μετανάστες/ριες προχώρησαν τότε έξω από το κέντρο κράτησης αποκλείοντας τον κεντρικό δρόμο. Ενόσω βρίσκονταν μπροστά από το κέντρο φωνάζοντας συνθήματα, δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία μέσα και έξω από το κέντρο κράτησης με πέτρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Επί δύο περίπου ώρες γίνονται επεισόδια μέσα κι έξω από το κολαστήριο της Μόριας με ευθύνη της αστυνομίας και την συμμετοχή διάφορων παρακρατικών που δρούσαν μαζί με την αστυνομία και σε πλήρη συνεργασία με αυτή.
Πολλές ώρες μετά το τέλος των επεισοδίων, η αστυνομία συλλαμβάνει μετανάστες/τριες, τους ξυλοκοπεί βάναυσα και τους μεταφέρει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου συνεχίζεται ο βασανισμός τους. Μόλις ένας μετανάστης θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο κι αυτός γιατί είχε παραληφθεί λιπόθυμος μέσα από το κολαστήριο της Μόριας από το ΕΚΑΒ. Στους υπόλοιπους δεν θα παρασχεθεί ποτέ ιατρική φροντίδα. Ανάμεσα στους βασανισθέντες από την αστυνομία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ περιλαμβάνεται και μια έγκυος γυναίκα αφρικανικής καταγωγής.
Μετά τις 18 Ιουλίου, η αστυνομία προσπαθεί να εξαφανίσει τις καταγγελίες για βασανισμούς που την βαρύνουν. Ταυτόχρονα προχωράει σε πογκρόμ συλλαμβάνονταν πολλούς αφρικανούς των οποίων τα αιτήματα ασύλου είχαν απορριφθεί και γίνονται ομαδικές απελάσεις στην Τουρκία. Παράλληλα, η βιαιότητα της αστυνομίας σε βάρος των μεταναστών/τριών πολλαπλασιάζεται. Από κοντά και διάφορες ομάδες φασιστών την δράση των οποίων σιγοντάρει η αστυνομία. Στους 35 συλληφθέντες φορτώνονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, παρότι κανείς δεν συνελήφθη την ώρα των επεισοδίων.
All over Europe solidarity actions are taken to #freethemoria35
Get inspired here https://t.co/pHSrHAaD1j and send your solidarity message today!#refugeesgr #chios #lesvos
For the action toolkit: https://t.co/SUJTtS51bM pic.twitter.com/sL8X9fXD5g
— NoBorderKitchen (@noborderkitchen) April 14, 2018
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αστυνομία, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της ΕΕ εφαρμόζει το δόγμα της μηδενικής ανοχής σε βάρος μεταναστών/τριων. Τα γεγονότα της 18ης Ιουλίου ήταν μόνο η αρχή. Από τότε κάθε κινητοποίηση αντιμετωπίσθηκε με βία και με κοινή δράση αστυνομίας, και παρακρατικών. Αυτό έγινε με την κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στα τέλη του 2017 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος). Ακολούθησαν οι συλλήψεις ομάδας προσφύγων που απλά προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία Σαπφούς για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία. Σε αυτούς φορτώθηκε η κατηγορίας της κατάληψης δημοσίου κτήματος. Λίγο πριν το Πάσχα, συλλαμβάνονται τρεις πρόσφυγες για απόπειρα ζωοκλοπής στην Μόρια. Αστυνομία και εισαγγελία αγνοούν κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που δηλώνει ότι οι συλληφθέντες δεν είναι οι δράστες. Το ίδιο αποδεικνύει και το βίντεο που βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Ωστόσο οι τρεις πρόσφυγες που πιθανότατα είναι αυτοί που κάλεσαν την αστυνομία παραμένουν προφυλακισμένοι στην Χίο.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν μπλοκάρει μόνο τους πρόσφυγες στα νησιά, ανατρέπει και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η κοινωνική ζωή. Στην ουσία, άτυπα, έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στα νησιά. Κι αν σήμερα απαγορεύεται σε μετανάστες/τριες το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν συλλογικά τα αιτήματα τους, αύριο το ίδιο θα συμβεί και με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Ο χωροφύλακας που σήμερα απαγορεύει σε πρόσφυγες και μετανάστες να εκδηλώσουν μια διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς αύριο θα κάνει το ίδιο σε απολυμένους εργαζόμενους ή άνεργους της Μυτιλήνης. Μόνο το μαζικό, λαϊκό και εργατικό κίνημα μπορεί να μπει φραγμός σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ.