Δημήτρης Σταμούλης
Για την κομμουνιστική παρέμβαση και την ανάπτυξη του μαρξισμού
Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, την περασμένη Τετάρτη στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Το παρών έδωσαν πολλοί νέοι και νέες, εργαζόμενοι και αγωνιστές που γέμισαν τον ιστορικό κινηματογράφο.
Ανοίγοντας ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, χαρακτήρισε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο προκλητικά αξεπέραστο, 170 χρόνια μετά τη συγγραφή του, επισημαίνοντας δύο στοιχεία. Από τη μια, δικαιώνει τον μαρξισμό για τον διαρκώς κριτικό, επαναστατικό και αναπτυσσόμενο χαρακτήρα του. Από την άλλη, απαιτεί από τους μαρξιστές και κομμουνιστές κάθε εποχής να αναδείξουν και να βαδίσουν τους δρόμους της έμπρακτης κριτικής και επαναστατικής ανάπτυξης του μαρξισμού. Ανιχνεύοντας τη δυνατότητα ώριμων εργατικών κομμουνιστικών επαναστάσεων, ενάντια στον φονικό καθολικό καπιταλισμό της εποχής μας, μέσα από κριτικό και αυτοκριτικό αναστοχασμό τόσο για τις μεγάλες στιγμές και νίκες, όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση, όσο και για τα τραγικά λάθη και ήττες.
Ο Αλέξανδρος Χρύσης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι όχι μόνο κείμενο ερμηνείας του κόσμου αλλά και πρόγραμμα δράσης για τον μετασχηματισμό του κόσμου σε κομμουνιστική κατεύθυνση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον κριτικό κομμουνισμό ως διεθνές κίνημα αντιμέτωπο με την πρακτική ενός ήδη διεθνοποιούμενου καπιταλισμού. Χαρακτήρισε το Μανιφέστο εκλαϊκευμένο αλλά όχι απλοϊκό πόρισμα της νέας επιστημονικής θεωρίας του κριτικού κομμουνισμού, που παρέχει τη βάση θεμελίωσης της κομμουνιστικής πολιτικής στους προλετάριους όλων των χωρών της εποχής τους.
Στις εισηγήσεις έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στις ιστορικές συνθήκες και τις διεργασίες στο εργατικό κίνημα που οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου προγραμματικού κειμένου του νεαρού κομμουνιστικού κινήματος τον Φεβρουάριο του 1848.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από νέους εργαζόμενους. Ο Μ. Καμηλάκης, εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού, χαρακτήρισε τον Μαρξ «όχι προφήτη, αλλά επαναστάτη ως το μεδούλι», ενώ τόνισε πως το Κομμουνιστικό Μανιφέστο μας βοηθάει όχι απλώς να εξηγήσουμε τον καπιταλισμό αλλά να τον ανατρέψουμε. Ο Δ. Παπατζίκος, εργαζόμενος φοιτητής, μετέφερε τη ζωντανή εμπειρία του πώς ένας νέος στην εποχή μας «μαθαίνει» ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ότι υπάρχει πάλη τάξης εναντίον τάξης», ενώ επισήμανε πως έγκαιρα ο Μαρξ είχε μιλήσει για την τακτική του κεφαλαίου να διασπά την εργατική τάξη, όπως συμβαίνει και στην εποχή μας. Ο Γ. Ευσταθίου επεσήμανε πως το Μανιφέστο δεν έχει όλες τις απαντήσεις και πως η επαναστατική θεωρία χρειάζεται διαρκή ανάπτυξη.
Στη δευτερολογία τους οι εισηγητές επισήμαναν την ανάγκη δημιουργικής ανάπτυξης του μαρξισμού, τονίζοντας ότι το Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι μια σημαντική στιγμή του, όχι όμως ο ίδιος ο μαρξισμός.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς (Le jeune Karl Marx, 2017).