Στη Ροζάβα δεν υπήρχε χρόνος και πολυτέλεια για γιορτές στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Όπως δεν υπάρχει χώρος και για σεξισμό και διακρίσεις ανάμεσα στις μαχήτριες και τους μαχητές που πολεμάνε και πεθαίνουν δίπλα-δίπλα απέναντι στους εισβολείς
Χθες το Κομπάνι, σήμερα η Αφρίν
Όπως το Κομπάνι ήταν η αρχή του τέλους του Isis έτσι και η Αφρίν θα είναι η αρχή του τέλους του Ερντογάν, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νεολαίας της Ροζάβα, τονίζοντας ότι αφού οι εισβολείς θέλουν πόλεμο θα έχουν πόλεμο. «Θα κάνουμε ολόκληρα τα σύνορα ένα πεδίο πολέμου ενάντια στην κατοχή. Καλούμε την επαναστατική και δημοκρατική νεολαία στην Τουρκία και το βόρειο Κουρδιστάν να ξεσηκωθεί ενάντια στη δικτατορία του Ερντογάν και του Μπαχτσελί. Καλούμε τους νέους της Ροζάβα και της βόρειας Συρίας να ενταχθούν στις δυνάμεις άμυνας, να ενταχθούν στις YPG και τις YPJ, ενάντια στην τουρκική κατοχή. Όπου κι αν βρίσκεστε, βγείτε στους δρόμους. Ξεσηκωθείτε»!
Σχέδια Ερντογάν για εισβολή στο Ιράκ
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Τουρκία όχι απλώς δεν κάνει πίσω, αλλά ετοιμάζει και νέα στρατιωτική επέμβαση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου (ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις στην Αφρίν θα έχουν τελειώσει ως τον Μάιο), ήδη καταστρώνονται σχέδια με την κυβέρνηση του Ιράκ για εισβολή στις κουρδικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι βάσεις του ΡΚΚ. Αυτό σημαίνει, προφανώς, ότι η Άγκυρα έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Τεχεράνης, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στη Βαγδάτη και επίσης φοβάται τις κινήσεις για δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ βοήθησε αποφασιστικά στην ανακατάληψη του Κιρκούκ από τους «πεσμεργκά» τον περασμένο Οκτώβριο.
Συνάντηση «τρελού» και «πυραυλάνθρωπου»;
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ετοιμάζεται συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας — και μάλιστα πολύ σύντομα, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο. «Κλειδί» για την εξέλιξη αυτή υπήρξε, πάντα σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευτεί στα διεθνή ΜΜΕ, το γεγονός ότι ο Κιμ δέχθηκε –στις συζητήσεις του με Νοτιοκορεάτες που παίζουν τον ρόλο του ενδιάμεσου– να απαρνηθεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ζητώντας προφανώς ισχυρά ανταλλάγματα από τον Τραμπ. Φυσικά, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ειδικά προτού γίνει γνωστή η αντίδραση της Κίνας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι κάτι πολύ χοντρό παίζεται στην περιοχή, με τον «τρελό» και τον «πυραυλάνθρωπο» σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.