Παναγιώτης Ξοπλίδης
Ένας αγώνας για το περιβάλλον, με πολλά κοινά στοιχεία με αυτόν της Χαλκιδικής, ξεκίνησε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στη νοτιοανατολική επαρχία της χώρας, δίπλα στα ελληνικά σύνορα μεταξύ Γευγελής, Δοϊράνης και Στρούμιτσα, καταστρέφουν την αγροτοκτηνοτροφική τοπική οικονομία και ξεπουλούν τη γη προς «επενδύσεις» εξορύξεων μεταλλευμάτων. Η τοπική κοινωνία αντιδρά και έχει ήδη οργανώσει συνελεύσεις αγώνα και δημοψηφίσματα, όπου πάνω από 40.000 πολίτες ψήφισαν ενάντια στις εξορύξεις.
Η παρούσα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζάεφ υποσχέθηκε πριν τις εκλογές ότι θα ακυρώσει την επένδυση, αλλά μιμείται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου των εξορύξεων, εξυπηρετώντας καναδικές και ντόπιες εταιρείες.
Το υπουργείο Οικονομίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υποστηρίζει ότι η ακύρωση της επένδυσης «θα αποθαρρύνει συνολικά τους ξένους επενδυτές» και οι εργασίες κατασκευής ορυχείων και εργοστασίων επεξεργασίας ξεκίνησαν ακόμα και σε περιοχές με απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από κατοικημένες αγροτικές περιοχές. Παρόμοιες επενδύσεις με χρήση επικίνδυνων χημικών στοιχείων έγιναν και στη Ρουμανία με ολέθριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά από ατύχημα.
Τα Βαλκάνια μετατρέπονται σε πεδίο αποικιοκρατικών επενδύσεων των πολυεθνικών και μοναδική απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ο κοινός αγώνας των λαών της περιοχής. Οι ομοιότητες των καταστροφικών επενδύσεων στις Σκουριές και στο Βαλντάνοβο είναι τόσες, ώστε να κάνουν φανερό ότι πίσω από τη σύγκρουση για το όνομα κρύβεται η προώθηση των σχεδίων του κεφαλαίου με ταυτόχρονη εξαθλίωση του λαού και στις δύο χώρες.
Επομένως, η καλύτερη απάντηση στους εθνικισμούς, είναι η ανάπτυξη κοινών αγώνων, όπως είναι αυτοί ενάντια στις εξορύξεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των κινημάτων σε Χαλκιδική και Βαλάντοβο για τον συντονισμό του αγώνα, ενώ συναγωνιστές από την αριστερή οργάνωση Λέβιτσα θα συμμετέχουν σε εκδήλωση του ΝΑΡ και της νΚΑ στη Θεσσαλονίκη για την επίθεση του καπιταλισμού στη φύση. Παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνουν και για την κοινή διοργάνωση μεγάλων αντιΝΑΤΟικών αντιπολεμικών συλλαλητηρίων, καθώς θα προχωράει η διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα τα σύννεφα του πολέμου ξαναμαζεύονται σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.