του Δημήτρη Σταμούλη
Η αντιλαϊκή επιδρομή των τραπεζιτών σε λαϊκή κατοικία με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και τα λαϊκά εισοδήματα, με τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς στο πλαίσιο υλοποίησης των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης, πάει χέρι-χέρι με την όξυνση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης σε όλες τις τράπεζες έχουν ως κεντρική επιδίωξη τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την περαιτέρω αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η συρρίκνωση του προσωπικού, αλλά και του δικτύου καταστημάτων, δεν είναι μόνο απαίτηση των «ξένων» του SSM αλλά και των «ντόπιων», δηλαδή των μετόχων των συστημικών τραπεζών, οι οποίοι επιδιώκουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας τους. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος κύκλος «εθελούσιας εξόδου», με άμεσο στόχο ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων να μειωθεί κατά 3.500 άτομα. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Όπως ήδη γράφουν τα συστημικά ΜΜΕ, τα «χειρότερα έπονται», τονίζοντας ότι μετά τα τελευταία προγράμματα «εθελούσιων αποχωρήσεων» ανοίγει ο δρόμος για κανονικές απολύσεις και στον τραπεζικό κλάδο καθώς ζητούμενο είναι ως το 2020 να αποχωρήσουν συνολικά 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι και ο αριθμός τους να περιοριστεί στις 27.000 άτομα και το δίκτυο στα 1.200 με 1.300 καταστήματα.
Για να περάσουν την πολιτική των έμμεσων απολύσεων οι τραπεζίτες αναφωνούν: «Λεφτά υπάρχουν»! Είναι απλόχεροι σε αποζημιώσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή κατάσχουν και το τελευταίο …ευρώ στους λογαριασμούς εργατών και αρπάζουν σπίτια ακόμα και για μικροποσά! Να σημειωθεί ότι καθώς οι τράπεζες έχουν σχεδόν «αδειάσει» από μεγάλης ηλικίας εργαζομένους, οι οποίοι αποχώρησαν με προηγούμενα προγράμματα, τώρα τα νέα προγράμματα είναι πιο «στοχευμένα» ενώ παράλληλα δρομολογούνται ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, γενίκευση του outsourcing και των εξωτερικών εργολαβιών. Γενικός μπούσουλας όλων των παραπάνω είναι αυτό που δήλωσε ανώνυμα τραπεζικό στέλεχος στην Ημερησία: «Τώρα που η ζήτηση για δάνεια είναι αναιμική θα πρέπει να κόψεις δαπάνες», και όπου δαπάνες βέβαια, είναι μισθοί και θέσεις εργασίας.
Ας δούμε ποια προγράμματα «εθελούσιας» προωθεί κάθε τράπεζα. Η Εurobank παρουσίασε πρόγραμμα με δέλεαρ αποζημιώσεις από 25 μισθούς για υπαλλήλους κάτω των 30 ετών ως 45 μισθούς για υπαλλήλους ως 55 ετών. Διατυπώθηκαν καταγγελίες από τους εργαζόμενους για απίστευτες πιέσεις και τρομοκρατία από στελέχη της τράπεζας. Όσοι δεν συμφωνούσαν, τους ανακοινώθηκε η μετάθεσή τους σε νεοσύστατη διεύθυνση φάντασμα (Customer File Completion), ενώ ταυτόχρονα μετέφεραν τους εργαζόμενους στην καταμέτρηση σε ιδιωτική εταιρεία. Παρά ωστόσο το κλίμα εκφοβισμού και απειλών, λιγότεροι από 300 εργαζόμενους αποχώρησαν, ενώ ο στόχος που είχε θέσει η τράπεζα ήταν 500.
Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί για περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας και με το δικό της πρόγραμμα στοχεύει στους πρώτους χίλιους, με έμφαση στην περιφέρεια. Γι’ αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερες αποζημιώσεις, από 6 έως 12 μισθούς σε σχέση με εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συνολικά οι αποζημιώσεις ανέρχονται ως και 61 μισθούς! Οι «αποχωρήσεις» ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα με την ανακοίνωση απόσχισης του κλάδου των καθαριστριών και φυλάκων!
Στην Alpha Bank, υπήρξε απευθείας εκβιασμός από την τράπεζα σε φύλακες και καθαρίστριες στα τέλη του 2017, ότι ή θα μεταφερθούν σε εργολάβο ή θα απολυθούν. Συνολικά 13 φύλακες που δεν δέχτηκαν, απολύθηκαν, ενώ οι καθαρίστριες που μεταφέρθηκαν σε εταιρεία αμείβονται με 3 ευρώ την ώρα! Ταυτόχρονα, σε όλα τα καταστήματα της τράπεζας υπάρχει τρομοκρατία από διευθυντές για πωλήσεις και στόχους με το φόβητρο της απόλυσης.
Στην Εθνική (ΕΤΕ), επικρατούν η εντατικοποίηση, η πίεση για στόχους, η καθημερινή παραβίαση του ωραρίου, η παραβίαση του κανονισμού εργασίας με τοποθετήσεις συμβούλων από την αγορά, η αύξηση του ενοικιαζόμενου προσωπικού και του outsourcing σε όλους τους κλάδους (πληροφορική, τεχνικές υπηρεσίες, ακίνητα κλπ).
Στην Τράπεζα Αττικής, τη στιγμή που έχει ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή του κανονισμού εργασίας, στο μάτι της τράπεζας μπήκαν οι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει στο ν. 3869, με μεταθέσεις και απειλές από πλευράς τράπεζας.
Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία!
«Η αναγκαία ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, κάτι προφανώς θετικό, χρησιμοποιείται ως αφορμή από τους εργοδότες για να μειώσουν το εργατικό κόστος και τις θέσεις εργασίας. Σε όλες τις τράπεζες κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές, η πίεση για επίτευξη των στόχων, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το ξεζούμισμα των εργαζόμενων», τονίζει η Πρόταση Προοπτικής εργαζόμενων στην ΕΤΕ.
Η Μαρία Ξιφαρά, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, σημειώνει ότι «χρήματα για υπερωρίες και αυξήσεις μισθούς δεν υπάρχουν, όμως για εθελούσιες βρίσκουν. Με τις ευλογίες του SSM και των ξένων μετόχων, πιέζουν αφόρητα για να μειωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
ΟΤΟΕ και σύλλογοι βάζουν πλάτη στους τραπεζίτες και στην κυβέρνηση. Δεν κήρυξαν απεργία στις 12/1, αποδέχονται τη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας με «ταμεία απολύσεων». Ζητούμενο παραμένει οι εργαζόμενοι «μόνιμοι» και ελαστικοί να οργανώσουν την κοινή αντίδρασή τους σε κάθε τράπεζα, και να σηκώσουν κεφάλι.