Μωυσής Λίτσης
Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις για τις απολύσεις στη φαρμακοβιομηχανία Teva
Πριν από ένα περίπου μήνα, η Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων του Ισραήλ, η Χισταντρούτ, προκήρυξε τετράωρη γενική απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της φαρμακοβιομηχανίας Teva, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις μαζικές απολύσεις. Η Teva είναι η επιτομή του ισραηλινού «success story» στην υψηλή τεχνολογία, παγκόσμια ηγέτιδα στα γενόσημα φάρμακα και μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικού χαρακτήρα ισραηλινές επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της διεθνώς κατά 25%, απολύοντας 14.000 εργαζόμενους σε σύνολο 55.000, συμπεριλαμβανομένων 1.650 από τους 6.400 εντός Ισραήλ.
Η στάση της Χισταντρούτ, η οποία δεν φημίζεται για τον ριζοσπαστισμό της, ήταν από τις μεγαλύτερες εργατικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία νέκρωσε ολοκληρωτικά. Αεροδρόμια, τράπεζες, νοσοκομεία, εργοστάσια και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Από το χρηματιστήριο μέχρι τα ταχυδρομεία, τη βουλή, τον ασφαλιστικό κλάδο, τα δικαστήρια, τους δήμους, τις εταιρείες τηλεφωνίας και την ισραηλινή «ΔΕΗ», οι εργαζόμενοι απέργησαν.
Η Teva ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, υπό το βάρος χρέους 35 δις δολαρίων, το οποίο προκλήθηκε λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στον κλάδο των γενοσήμων, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση στις τιμές και τον οποίο η Teva επιχείρησε να αντιμετωπίσει με την εξαγορά, πέρυσι, της βρετανικής Activis. Οι εργαζόμενοι στην Teva προέβησαν σε πρωτοφανείς για τα ισραηλινά δεδομένα κινητοποιήσεις. Μπλόκαραν την κυκλοφορία πραγματοποιώντας πορεία προς τα δύο εργοστάσια της εταιρείας στην Ιερουσαλήμ, έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και ορισμένοι απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου, μην αφήνοντας τους διευθυντές να εξέλθουν. Ανάλογες δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις που η Teva έχει εργοστάσια.
«Οι εργαζόμενοι στην Teva προέρχονται από όλες τις πτυχές της κοινωνίας, Εβραίοι και Άραβες(Παλαιστίνιοι) πολίτες του Ισραήλ, μετανάστες από τη Ρωσία και την Αιθιοπία. Μισοί είναι άντρες και μισοί γυναίκες. Οι εργαζόμενοι δεν είναι το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι είναι η λύση», δήλωσε, σύμφωνα με ανταπόκριση της αριστερής αμερικανικής εφημερίδας Militant, ο Ελιράν Κόζνικ, εργαζόμενος στην Teva και συνδικαλιστής. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ενισχύσει την εταιρεία με 6,2 δισ. δολάρια σε φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση στο Ισραήλ. Πρόσφατος νόμος απαγορεύει στους εργαζόμενους στην ισραηλινή «ΔΕΗ» και άλλες κρατικές επιχειρήσεις να απεργούν κατά των «μεταρρυθμίσεων της αγοράς», όπως αποκαλούνται στη διεθνή οργουελιανή «new speak», οι αντεργατικές επιθέσεις και οι νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις. Η ισραηλινή «ΔΕΗ» βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, απολύσεων κλπ, με τη δική μας.
Σε σημαντικές κινητοποιήσεις προέβησαν, επίσης, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και οι γιατροί. Στην Ιερουσαλήμ, η τοπική Χισταντρούτ απειλεί με γενική απεργία, εξαιτίας της απόφασης του δήμου να απολύσει 2.150 εργαζομένους, οι οποίοι προέβησαν πρόσφατα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αφήνοντας σκουπίδια μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι κινητοποιήσεις αυτές συμπίπτουν με τις συνεχιζόμενες επί έξι εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, κατά του Νετανιάχου και της διαφθοράς. Ισραηλινό κανάλι αποκάλυψε πρόσφατα συνομιλία στην οποία ο γιος του πρωθυπουργού κόμπαζε σε στριπτηζάδικιο του Τελ Αβίβ για τις εξυπηρετήσεις που έκανε ο πατέρας του σε ισραηλινούς μεγιστάνες.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδοτεί ποικιλοτρόπως μεγιστάνες και επιχειρήσεις σαν την Teva, που δαπανά εκατομμύρια σε φανερή και μυστική χρηματοδότηση των εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη, το 21,7% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας, παρ’ όλο που η ανεργία βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στο 5%. Οι τιμές των ακινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί στις μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 70%-80% το κόστος στέγασης. Η ακρίβεια στέγης και βασικών τροφίμων ήταν αυτή που πυροδότησε τις μεγάλες διαδηλώσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας το 2011.
Σε μια από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, o Ιλάι Πραν, ένας από τους ομιλητές, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε αλλαγή εξουσίας, θέλουμε επανάσταση»! Δήλωση ενδεικτική του κλίματος κοινωνικού αναβρασμού, παρόλο που σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο κυριαρχεί ο ακροδεξιός, ρατσιστικός λόγος του Νετανιάχου και των εταίρων του.