ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Για την ώρα στερεοφωνική εποπτεία
«Τα συγχαρητήρια μας, συνεχίστε έτσι»! Σε αυτή τη φράση μπορεί να χωρέσει η ουσία των επαφών που είχε στο ελβετικό Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. Αν εκεί η κυβερνητική πλευρά αξιοποίησε τις συναντήσεις για να τονώσει το αφήγημά της περί «καθαρής εξόδου», άλλο είναι το πολιτικό συμπέρασμα: ΔΝΤ και ΕΕ θα επιβλέπουν εφεξής με διπλή αξιολόγηση την ελληνική οικονομία, προκειμένου να διατηρηθούν τα υψηλά πλεονάσματα και οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις». Η επιτροπεία γίνεται… στερεοφωνική.
«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα. προσθέτοντας ότι υπάρχει και ο στόχος «για μια επιτυχή έξοδο από τη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα αργότερα μέσα στο έτος». Την εμπιστοσύνη στη διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανανέωσε και ο Π. Μοσκοβισί, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» και τώρα «προετοιμάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια “κανονική” χώρα στην Ευρωζώνη».
Η έννοια της «κανονικής χώρας στην Ευρωζώνη», την οποία περιγράφει ο επίτροπος Οικονομικών, περιέχει βέβαια την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων, αφού είναι πολύ συγκεκριμένα όσο και συμφωνημένα τα ποσοστά που μπορεί να έχει η ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης σε ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης, είναι ψηφισμένη η ασφαλιστική νομοθεσία που προβλέπει αυτόματες περικοπές παροχών με βάση τις τακτικές αναλογιστικές μελέτες. Μέρος της, άλλωστε, θα εφαρμοστεί ήδη από το 2018 και ένα ακόμη μεγαλύτερο το 2019, οπότε και θα υπάρξει μεγαλύτερη «εναρμόνιση» και η προσαρμογή της λεγόμενης «προσωρινής διαφοράς» για τον δημόσιο τομέα.
Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό εγγυάται –όπως λέει η Κριστιν Λαγκάρντ– τη διατήρηση των απόψεών του για αναδιάρθρωση (ποτέ μείωση) του ελληνικού δημόσιου χρέους, στον βαθμό που η ελληνική πλευρά επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Όλα αυτά, όμως, θα εξεταστούν εκ νέου τον Απρίλιο στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο για το τι πρόκειται να γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018.
Επ’ αυτού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η λήξη της επιτροπείας «δεν θα είναι όπως το γύρισμα του διακόπτη. Θα είναι μία πορεία, να μην τα ρίχνουμε όλα στους ξένους».
Πάντως, ένα από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα είναι αυτό των πλειστηριασμών. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου επιχείρησε να καθησυχάσει, λέγοντας ξανά ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία με τους τραπεζίτες για κατοικίες μέχρι 300.000 ευρώ αλλά και ο νόμος Κατσέλη. Μόνο που ήδη έχει ανακοινωθεί η… αναδιάρθρωση αυτού του νόμου.