ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Ημέρα πανελλαδικής δράσης κατά των πλειστηριασμών η 21η Φλεβάρη
Ευρωτραπεζίτες, ΕΕ και ΔΝΤ διακήρυξαν χωρίς περιστροφές τον στόχο για 40.000 πλειστηριασμούς ακινήτων, που θα διενεργούνται κάθε χρόνο από το 2019 και μετά, ενώ θέλουν να αρπάξουν φέτος 10.000 ακίνητα. Το μαχητικό κίνημα των συλλογικοτήτων έξω από τα Ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφεία, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και τους «θεσμούς», που διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να ανεβάσει στροφές στους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Την αρχή έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στην έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, χαρακτηρίζει ως «φιλόδοξο στόχο» τους 130.000 πλειστηριασμούς την επόμενη τετραετία, με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα του 2017, πραγματοποιήθηκαν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2018 είχαν διενεργηθεί μόλις 80 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα ακίνητα τα πήραν οι ίδιες οι τράπεζες.
Επιπλέον, ο Ντράγκι της ΕΚΤ υπενθύμισε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει δεσμευθεί όχι μόνο να «τρέξει» τους πλειστηριασμούς αλλά και να φέρει αλλαγές στο νόμο για την προστασία των δανειοληπτών πριν την 4η αξιολόγηση! Δηλαδή, επίκειται αλλαγή επί του δυσμενέστερου του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επειδή υποτίθεται πως επιτρέπει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», με αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Βέβαια, ως «στρατηγικοί κακοπληρωτές» χαρακτηρίζονται άνεργοι, απολυμένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί με πετσοκομμένους μισθούς κ.α.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Μάρτιο και μετά, με την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα. Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχία στους τραπεζίτες και τους δανειστές, ενώ οι συλλογικότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα αποφάσισαν μέρα πανελλαδικής δράσης στις 21 Φλεβάρη. «Η κατάσταση παραμένει προβληματική, στον βαθμό που η δράση των ακτιβιστικών ομάδων αποτελεί καθημερινότητα στα δικαστήρια», επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση συμμόρφωσης της ΕΕ! Δικαίως, βέβαια, τους έχει κόψει «κρύος ιδρώτας» από τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητα του κινήματος. Κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, είχαν πραγματοποιηθεί 58.849 πλειστηριασμοί (οι 52.027 αφορούσαν ακίνητα), ενώ το 2016 με τις απεργίες και αποχές δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί περιορίστηκαν μόλις σε 4.800. Για το 2017, είχαν προγραμματιστεί 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω του κινήματος, αυτοί που τελικώς πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ λίγοι.
Η κυβέρνηση που τα έχει κάνει «όλα πιο εύκολα» για τους δανειστές, όπως και οι τελευταίοι διαλαλούν, επιστρατεύει δύο κυρίως μέτρα για την πάταξη του κινήματος. Την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Μάρτιο και την καταστολή σε βάρος των αγωνιστών, αφενός με τον αντιδραστικό νόμο περί ιδιώνυμου αδικήματος, αφετέρου, με την απόφαση για μόνιμη παρουσία και περιπολία, μυστικών και μη, αστυνομικών, με στόχο την προστασία των συμβολαιογραφικών εταιρειών που ανέλαβαν τη βρόμικη αποστολή.
Οι Συντονισμοί Συλλογικοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης, πρωτοβουλίες και επιτροπές σε πολλές πόλεις της χώρας, μέσα από συνελεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα,, συναντήσεις και εκδηλώσεις αποφάσισαν η 21η Φλεβάρη να αποτελέσει πανελλαδική μέρα πολύμορφων δράσεων ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με τη συμμετοχή-συμβολή όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Συλλογικότητες γειτονιάς και σωματεία έχουν μπει ήδη στην τροχιά αποφάσεων για την προετοιμασία και οργάνωση δράσεων, κινητοποιήσεων και άλλων μορφών αγώνα.