του Γιάννη Φωτίου
Το ξύλο βγήκε από τον μνημονιακό παράδεισο! Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι θεσμοί από την επίδειξη καταστολής με την οποία η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παρατάσσοντας διμοιρίες των ΜΑΤ μέσα σε δικαστική αίθουσα. Η βία βαπτίστηκε «πρόοδος»! Στις συναντήσεις της Παρασκευής στο Χίλτον φαίνεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στα μέτρα προστασίας της διαδικασίας των πλειστηριασμών και στην «αυστηροποίηση» (βλ. άρση) των περιορισμών του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Νίκος Τσόσκας προχωρεί σε δηλώσεις εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης άνευ ουσίας πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία αξίας κάτω από 300.000 ευρώ» τονίζοντας ότι «τα σπίτια που μπήκαν στους πλειστηριασμούς της Τετάρτης ήταν μεγάλης αξίας». Αυτό που δεν λέει ο Τόσκας είναι ότι οι θεσμοί επιμένουν στην πώληση όλων των κόκκινων δανείων σε ξένα funds χωρίς περιορισμούς όσον αφορά την αξία των σπιτιών με τα οποία συνδέονται αυτά τα δάνεια. Για αυτό ακριβώς επιμένουν να ανοίξει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς ώστε να πειστούν τα funds να επενδύσουν. Σήμερα είναι οι βίλες των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αλλά αύριο μπορεί να είναι το σπίτι ενός άνεργου.
Ανησυχία προκαλεί η επίτευξη συμφωνία στα ενεργειακά, στο θέμα της πώλησης των μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου που ανακοίνωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Και αυτό γιατί η προηγούμενη ελληνική πρόταση απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες ως μη συμβατή, παρά την κυβερνητική αισιοδοξία. Η πρόταση τροποποιήθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση με πιθανούς επενδυτές στο πλαίσιο της έρευνας αγοράς, στο τραπέζι να μπαίνει και η αντικατάσταση των μονάδων με την παραγωγική ναυαρχίδα των λιγνιτών της ΔΕΗ, το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Μια εξέλιξη σε κάθε περίπτωση αρνητική για τη ΔΕΗ.
Το χρονοδιάγραμμα δανειστών και κυβέρνησης περιλαμβάνει πολιτικό κλείσιμο της αξιολόγησης στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου και την εκταμίευση της δόσης στα μέσα Φεβρουαρίου Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη-Τσίπρα ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα ακόμα και αν τυπικά ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν προλαβαίνει να «κλείνει» αρκετά άγαρμπα και με επιβλαβή τρόπο για το κοινωνικό σύνολο ένα μεγάλο προαπαιτούμενο και με «μαγικό τρόπο» άλλα δέκα εμφανίζονται στη θέση του να χαλάσουν το αφήγημα περί «ήπιας συμφωνίας» πριν τα Χριστούγεννα. Τρώγοντας φαίνεται ότι έρχεται η όρεξη για τους εκπροσώπους των δανειστών που μέχρι να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες της αξιολόγησης προσθέτουν συνεχώς νέες αξιώσεις! Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, οι δανειστές εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν το αίτημα της κυβέρνησης να ανασταλεί η αύξηση των συντελεστών από τις αρχές του 2018. Το κουαρτέτο εκτός από συντάξεις και επιδόματα τώρα θέτει θέμα αύξησης των ωρών διδασκαλία και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν αύξηση του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών..
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υλοποιήσει τις περίπου 100 προαπαιτούμενες δράσεις αυτής της συμφωνίας. Ένα πακέτο αυτών των προαπαιτούμενων αναμένει ότι θα υλοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ το δεύτερο τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους. Τα χειρότερα όμως έρχονται. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης υπέγραψε δυσβάσταχτα σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι επώδυνες μειώσεις 18-22% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το Δεκέμβρη 2018. Γνωρίζοντας ότι τα πραγματικά σκληρά μέτρα είναι μπροστά της, η κυβέρνηση παίζει απλά κρυφτούλι με το χρόνο καλλιεργώντας παράλληλα ψεύτικες προσδοκίες ότι υπάρχει περίπτωση οι περικοπές να …μην εφαρμοστούν λόγω αποχώρησης του ΔΝΤ! Αυτό όμως αποτελεί κοροϊδία.