του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Υπό το βλέμμα – ίσως και την άτυπη παρέμβαση – των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που αποτελούν τον σύγχρονο δικομματισμό -διπολισμό θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του επικεφαλής του χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Το πρώτο ξεκαθάρισμα των 9 υποψηφίων θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στις εξελίξεις στον χώρο. Αυτές πάντως θα κινηθούν ξεκάθαρα στην κατεύθυνση του να λειτουργήσει ό εν λόγω πολιτικός χώρος ώς ένα δεδομένο συμπλήρωμα στα σενάρια της αστικής διαχείρισης στο κοντινό μέλλον. Φυσικά για την ώρα όλοι οι υποψήφιοι κρατούν αποστάσεις από τέτοια σενάρια. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όταν ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο.
Η Φώφη Γεννηματά, θέλησε με την συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ την Πέμπτη να δώσει την αίσθηση της αίγλης παλαιότερων εποχών όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίαρχο στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Μια πρόθεση που δεν έκρυψε κάνοντας αναφορές στην πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου όπως και στο πρόσωπό του. Υποστήριξε ότι εκφράζει την πολιτική γραμμή της κληρονομιάς του λέγοντας πως «ανοίγει ο δρόμος για να φέρουμε πίσω αυτούς που απομακρύνθηκαν. Έχουμε μια αγκαλιά ανοιχτή και τα χέρια απλωμένα για όλους όσους παραπλανήθηκαν». Προφανώς ο όρος παραπλάνηση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματά φυσικά κράτησε κλειστά τα χαρτιά της στέλνοντας για μία φορά ακόμη την μπάλα στην εξέδρα όσον αφορά την θέση της για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Όπως είπε: «ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μητσοτάκης τι θα κάνουν; Τους αντιστρέφω το ερώτημα. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και τη διακυβέρνηση με βάση προοδευτική ατζέντα, με βάση το σχέδιο “Ελλάδα”;». Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν τον νέο φορέα, ώστε να έχει δύναμη να επιβάλλει «μια εθνική γραμμή για τον τόπο». Φυσικά οι λεονταρισμοί αυτοί ουδεμία σχέση φαίνεται να έχουν με την πραγματικότητα αφού τίποτε δεν δείχνει ότι έχει επέλθει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική επιρροή του χώρου του ΠΑΣΟΚ κάτι που αποδεικνύει και η τηλεθέαση των μονομαχιών των υποψηφίων για την ηγεσία του χώρου. Στο πολιτικό επίπεδο η Φ. Γεννηματά σήκωσε τις κορώνες εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έβαλε την θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού και οδήγησε σε μονιμοποίηση των μνημονίων και της επιτροπείας» ασκώντας παράλληλα κριτική στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Τέλος μάλλον σκωπτικά μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τις αναφορές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε θέματα …ηθικής αφού ανέφερε ότι η πολιτική της στηρίζεται στην βάση «μιας ηθικής πριν απ’ όλα και αυτό το λάβαρο σηκώνω: το ήθος στην πολιτική μαζί με την ανθρωπιά, μαζί με την πίστη στις αξίες μας και τις αρχές μας».
Στον «παπανδρεϊσμό» που επαγγέλλεται η Φώφη Γεννηματα ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά με την φιλοτέχνηση της μιντιακής του εικόνας αλλά και την συγκέντρωση της Παρασκευής στο Ζάππειο. Πλήθος τα βιντεάκια και η προβολή ηχου και εικόνας από τον πολιτικό χώρο του Ποταμιού με τον πρόεδρο του να καλλιεργεί το σύνθημα «φτιάξε το δικό σου κόμμα». Επιλέγοντας την αντίθεση παλιό – νέο οικοδομεί επί αυτής της βάσης το αφήγημά του. Στην πολιτική ουσία βέβαια παραμένουν ως πολιτικές θέσεις οι φιλελεύθερες επιλογές. Στα ίδια πολιτικά μονοπάτια και ο Γιώργος Καμίνης προβάλλοντας όμως το προφίλ του αδοκίμαστου ακόμη αλλά ιδιαιτέρως δημιουργικού και κυρίως σοβαρού πολιτικού.
Στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχουν εστιάσει οι Νικος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης με τον δεύτερο να επιλέγει το δίλημμα δεξια-αντιδεξιά και να απαιτεί από τους συνυποψήφιούς του να απαντήσουν στο ερώτημα του αν πρόκειται να συμπράξουν κυβερνητικά με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι είναι κυρίαρχος σε θέματα μηχανισμών και λόγω της πολύ μικρής απήχησης της όλης διαδικασίας στην κοινωνία μπορεί να βασιστεί σε αυτούς για ένα θετικό αποτέλεσμα.