ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ
Διεθνιστικό μήνυμα από τις εκδηλώσεις που έγιναν στο δρόμο και στο ΜΑΧ
Με μεγάλη συμμετοχή και παρά τις αντίξοες συνθήκες πραγματοποιήθηκε το διεθνιστικό διήμερο για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, που διοργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, συνδυάζοντας τις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Νοέμβρη με τις συζητήσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη. Με συνθήματα «Με τη φλόγα της επανάστασης, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και πολέμους, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό της εποχής μας», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιγε μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματική. Το θέμα συζήτησης της πρώτης μέρας ήταν «Ο Οκτώβρης του 1917 και το αίτημα της επανάστασης στο σήμερα» με ομιλητές τους Charlie Kimber (από το βρετανικό SWP), Patrick Le Moal (από το γαλλικό NPΑ), Albert Homs (από την οργάνωση Endavant, που συμμετέχει στο CUP στην Καταλονία), ενώ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησαν η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω» και το μέλος της ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Παναγιώτης Μαυροειδής.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει εντός του Πολυτεχνείου (αίθουσα ΜΑΧ). Δυστυχώς μια μικρή ομάδα αυτοονομαζόμενων αναρχικών, διαπνεόμενων από μίσος απέναντι στο εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα, αποφάσισαν να «καταλάβουν» το Πολυτεχνείο, επιβάλλοντας στην ουσία λοκ άουτ στο κίνημα. Ένας από τους στόχους τους ήταν να εμποδίσουν και τη διεθνή συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρά τις προσπάθειες να γίνει η εκδήλωση της πρώτης μέρας μέσα στο Πολυτεχνείο, οι καταληψίες δεν άνοιξαν τις πύλες. Η εκδήλωση όμως δεν ακυρώθηκε αλλά πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Πολυτεχνείο, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Πολύς κόσμος, φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και αγωνιστές που κατέβηκαν στο Πολυτεχνείο και το έβλεπαν κλειστό, παρακολούθησαν την εκδήλωση, που αποτέλεσε μια ζωντανή πολιτική διαδικασία κόντρα στη λογική αποκλεισμού της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς από τους αυτόκλητους «σωτήρες» της εξέγερσης.
Η συζήτηση της δεύτερης μέρας, 16 Νοέμβρη, είχε θέμα «Πόλεμος, ιμπεριαλισμός και η διεθνιστική απάντηση» με κεντρικούς ομιλητές τους Mustafa Yalciner, ηγετικό στέλεχος του τουρκικού EMEP, τον Umut Arslan του SEP (Τουρκία, Κουρδιστάν), τον Mohammed Khatib από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νικόλας Σκούφογλου και Αντωνία Βαφειάδου. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν αγωνιστές από την ΠΓΔΜ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Αργεντινή. Η εκδήλωση έγινε μέσα στο Πολυτεχνείο, στο ΜΑΧ, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, παρότι οι πύλες του ιδρύματος είχαν ανοίξει για το λαό και το κίνημα δυο ώρες νωρίτερα.
Οι ομιλητές και τις δυο μέρες χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζοντας την τεράστια σημασία που έχει ο διεθνισμός στην εποχή μας, εποχή τεράστιας δομικής κρίσης του καπιταλισμού, καθώς η επιθετικότητα του κεφαλαίου έχει ενταθεί απέναντι στους εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη έχοντας δημιουργήσει εστίες πολέμου σε πολλές περιοχές, οδηγώντας σε προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και σε εκατομμύρια νεκρούς, δολοφονημένους από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Αναγνώρισαν όλοι την τεράστια συμβολή της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία το ΄17, το άλμα στον ουρανό που τόλμησαν οι εργάτες με την καθοδήγηση των Μπολσεβίκων για την ανατροπή του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες τοποθετήθηκαν πάνω στο μεγάλο ζήτημα της κατάρρευσης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αναφερόμενοι στις διάφορες περιόδους που διανύθηκαν από το ΄17 μέχρι το ΄90. Καταδείχτηκε η τεράστια συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στον αντιφασιστικό αγώνα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ο καθοριστικός ρόλος της στη αντιφασιστική νίκη. Διερευνώντας τα αίτια της κατάρρευσης έγιναν αναφορές στις ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΣΕ διαχρονικά μετά τον θάνατο του Λένιν, την ενίσχυση του κράτους αντί του μαρασμού του, της ταύτισης του με το κόμμα και της μετατροπής μιας μερίδας σε εκμεταλλευτική τάξη ενάντια στους εργαζόμενους.
Ο αντιπρόσωπος από την Παλαιστίνη στάθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στους σιωνιστές που κατέχουν τα εδάφη τους, σκοτώνουν χιλιάδες στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, έχουν οδηγήσει στην προσφυγιά εκατομμύρια Παλαιστίνιους και ασκούν ιμπεριαλιστική πολιτική σε όλη την περιοχή. Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ισραήλ αδιαφορώντας για την τύχη του παλαιστινιακού λαού. Οι άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στην Τουρκία. Αναδείχθηκαν τα αίτια που οδηγούν στους τοπικούς πολέμους με τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας κλπ. Νέες «λυκοσυμμαχίες» αναπτύσσονται με μέσα από τους ανταγωνισμούς των κεφαλαιοκρατών για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς των καυσίμων.
Συμπερασματικά, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αναπτυχθούν διεθνιστικοί δεσμοί ανάμεσα στους εργαζόμενους όλου του κόσμου για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του κεφαλαίου αλλά και τη φασιστική απειλή που αναπτύσσεται σε ανησυχητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αναζήτηση ενός επαναστατικού δρόμου
Πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη
Με μαζική συμμετοχή κυρίως φοιτητικής νεολαίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στο ΑΠΘ πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης. Οι κεντρικές εισηγήσεις έγιναν από τα μέλη του ΠΣΟ Άγγελο Χάγιο και Φύλλια Πολίτη και το μέλος του ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης Γιώργο Ρηγόπουλο. Είχε προηγηθεί μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, που ανάγκασε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και σέρβους ακροδεξιούς να ακυρώσουν συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ και να κρυφτούν στις τρύπες τους.
Οι τρεις εισηγητές δεν στάθηκαν μόνο στην ιστορική αναφορά της Οκτωβριανής επανάστασης και της εξέγερσης του Νοέμβρη, αλλά έδωσαν ένα σύγχρονο μήνυμα αναζήτησης ενός επαναστατικού δρόμου και προσπάθειας κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης. Η πολύτιμη εμπειρία από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη δεν στάθηκε απλά ως «ακαδημαϊκή» ανάλυση από το παρελθόν, αντίθετα φώτισε τη σημερινή συγκυρία με την ζωντανή φλόγα της και το μέλλον που δεν μπορεί παρά να είναι επαναστατικό.
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν και μέσα στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητήθηκαν με όρους συντροφικότητας, ενώ ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό βοήθησαν στην διεξαγωγή μιας μαχόμενης εκδήλωσης με εξώστρεφο χαρακτήρα.
Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ρήξης με την κυριαρχία εντός της Αριστεράς του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη διεθνιστικού χαρακτήρα της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και ύπαρξης σύγχρονων και μαζικών κομμουνιστικών κομμάτων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρά τις αδυναμίες της είναι το πλέον ελπιδοφόρο εγχείρημα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και στη Θεσσαλονίκη τον διάλογο με συνελεύσεις και ανοιχτές εκδηλώσεις, ενόψει της 4ης πανελλαδικής της συνδιάσκεψης την Άνοιξη του 2018.