Οι «νταβατζήδες» συρρικνώθηκαν και έγιναν …καναλάρχες. Αυτούς πλέον λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για αυτό φροντίζει να τους ικανοποιεί. Προκαλώντας ρίγη ανησυχίας και διαμαρτυριών στους άλλοτε επίσης χαρακτηριζόμενους «διαπλεκόμενους νταβατζήδες», τους εκδότες. Με επίκεντρο τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ όπου όλες οι απαιτήσεις των καναλαρχών έγιναν αποδεκτές και θα γίνουν νόμος του κράτους αλλά και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον η συμφωνία που επιχειρείται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Σε αντίθεση με τους εκδότες των εφημερίδων, τους «εκδότες» των sites αλλά και των επαρχιακών εφημερίδων.
Ο Τύπος δεν πουλάει και ελέγχεται πολύ εύκολα πλέον, οπότε οι εκδότες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από ότι οι καναλάρχες στην προώθηση των συμφερόντων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις πρώτες ανακοινώσεις της νέας διοίκησης της ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), η οποία μετά τον Σταύρο Ψυχάρη είχε πέσει σε …κώμα, αναφέρεται στο στόχο εξασφάλισης συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό για την προώθηση των αιτημάτων του Τύπου.
Στην ηγεσία της νέας ΕΙΗΕΑ τοποθετήθηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου, η εκδότρια της Ναυτεμπορικής Ε. Αθανασιάδου και ο Γ. Φιλιππάκης της Δημοκρατίας. Από το νέο ΔΣ απουσιάζουν οι εκδότες-καναλάρχες, δείγμα κι αυτό της όξυνσης στις μεταξύ τους αντιθέσεις. Στη ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ για παράδειγμα, οι εκδότες ζητούν να ισχύσουν και για τον Τύπο οι φοροαπαλλαγές που θα δοθούν στους καναλάρχες και στους εκδότες Διαδικτύου.
Η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στους …νταβατζήδες, το πρώτο δείγμα δόθηκε από τον περασμένο Αύγουστο όταν οι τέσσερις ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών (Κυριακού, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος και Κοντομηνάς) πέρασαν το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου, με θέμα συζήτησης τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. Οι νέοι και παλιοί καναλάρχες που γνωρίζουν καλά το παιχνίδι των πιέσεων και εκβιασμών δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους. Η νέα απειλή τους για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δεύτερη φορά, μόλις προκηρύξει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις επτά τηλεοπτικές άδειες, είναι ο προπομπός για την προώθηση των απαιτήσεων τους. Απαιτήσεις που αφορούν τις φοροαπαλλαγές, τη δυνατότητα να απασχολούν προσωπικό σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες τους και να κατέχουν περισσότερα Μέσα με μια τηλεοπτική άδεια.