ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ
Άλλα κόλπα συνέβησαν στη διαδικασία των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών. Την εδραιωμένη αυτή πεποίθηση ήρθε όχι απλά να επιβεβαιώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο της Κομισιόν, αλλά και να υπερακοντίσει στις πλέον σκληρές κριτικές που έχουν ακουστεί. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως αναφέρει η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), που είδε το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε, παρέσχε στις ελληνικές τράπεζες 45,4 δισ. ευρώ, από τα οποία, εξαιτίας συνεχών λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων, ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά από την όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 36,4 δισ. ευρώ.
H εν λόγω έκθεση μας λέει απλά ότι οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν συντέλεσαν μεν στο να διασφαλιστεί έστω και βραχυπρόθεσμα μια σχετική σταθερότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων, παρόλα αυτά θεωρεί πως δεν αντιμετωπίστηκαν οριστικά σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σαν τέτοιες θεωρεί τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τον τρόπο διοίκησης των τραπεζών. Επιπλέον η έκθεση θεωρεί πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικά στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος (μεγάλε ΣΥΡΙΖΑ, έσκισες πάλι).
Στο ζήτημα της διοίκησης η έκθεση θεωρεί σημαντικό πρόβλημα πως παρά το γεγονός ότι μετά την «εθνικοποίηση» των τραπεζών και την κατοχή από το ΤΧΣ της πλειοψηφίας των μετοχών των τραπεζών, αυτό (το ΤΧΣ) δεν προχώρησε στην αλλαγή των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «…τραπεζίτες που λάμβαναν δάνεια από τις τράπεζές τους με όρους ευνοϊκότερους από εκείνους της αγοράς, δεν αντικαταστάθηκαν…» ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι «…σε ορισμένες περιπτώσεις η διοίκηση παρέμεινε στους ιστορικούς μετόχους (δηλαδή σε αυτούς που τις χρεωκόπησαν) και το ΤΧΣ δεν είχε δικαίωμα να την αξιολογήσει από άποψη πείρας, φήμης και ανεξαρτησίας».
Τέλος, δεν παραλείπεται στην έκθεση να σχολιαστεί αρνητικά το γεγονός ότι οι όροι του δεύτερου και του τρίτου προγράμματος δεν επέτρεπαν στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε περίπτωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές. Επομένως, όταν αυτό συνέβη στην τελευταία διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, οι μετοχές που κατείχε πλειοψηφικά μετατράπηκαν ουσιαστικά σε κουρελόχαρτα, δίνοντας τη δυνατότητα να τις αγοράσουν ιδιώτες κυριολεκτικά με ψίχουλα. Ήταν μάλιστα τόσο επιτυχημένη η «αριστερή» διακυβέρνηση, που θα διδάσκεται στο μέλλον σαν το πιο επιτυχημένο ξεπούλημα παγκοσμίως. Ακόμα και ο περίφημος για την πλήρη υποταγή του στα συμφέροντα των τραπεζών και του ευρωπαϊκου κεφαλαίου Γερούν Ντάισενμπλουμ έκανε λόγο για τις παρεμβάσεις των δανειστών που διασφάλισαν τη σωτηρία των τραπεζών με λάθος τρόπο και σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η καλύτερη που θα μπορούσαν να έχουν οι δανειστές και το κεφάλαιο.