Έτσι νίκησε η Επανάσταση. Στα γεφύρια είναι τοποθετημένα φυλάκια με κοκκινοφρουρούς. Από όλες τις μεριές της πόλης έρχονται για το Σμόλνι –το στρατηγείο της εξέγερσης– οπλισμένοι εργάτες, επαναστάτες, στρατιώτες και ναύτες.
Το ένα ύστερα από το άλλο μπαίνουν στον ποταμό Νιέβα τα πολεμικά πλοία. Στο φρούριο Πετροπαβλόφσκ ετοιμάζονται τα κανόνια. Η Πετρούπολη είχε ξεσηκωθεί ενάντια στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Την εξέγερση καθοδηγεί το κόμμα των Μπολσεβίκων με ηγέτη τον Λένιν. Πλάι στο Σοβιέτ της Πετρούπολης συγκροτήθηκε η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή (ΣΕΕ), που έστειλε σε όλα τα συντάγματα δικούς της επιτρόπους.
Η κυβέρνηση έστειλε διαταγή στις στρατιωτικές δυνάμεις να μην υπακούουν στην επιτροπή. Αλλά οι στρατιώτες
ακολούθησαν τους εργάτες. Η εξέγερση είχε αρχίσει. Το πρώτο στρατηγείο της ένοπλης εξέγερσης έγινε η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή της Πετρούπολης, που
δημιουργήθηκε από το Σοβιέτ της Πετρούπολης στις 16 Οκτωβρίου 1917 (παλιό ημερολόγιο). Η ιδέα της συγκρότησης κέντρου μάχης και οργάνου επιβολής της προλεταριακής εξουσίας ανήκει στον Λένιν. Στην επιστολή του «Μαρξισμός και εξέγερση» που απευθυνόταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΡΣΔΕΚ (μπ.) τον Σεπτέμβριο του 1917 έγραφε: «Και για να χειριστούμε την εξέγερση με μαρξιστικό τρόπο, δηλαδή ως τέχνη, εμείς χωρίς να χάνουμε στιγμή, πρέπει να οργανώσουμε τα στρατηγεία των επαναστατικών ομάδων…».
Το χρονικό που ακολουθεί περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο «Εμείς αρχίσαμε… ο πάγος έσπασε… ο δρόμος χαράχτηκε…» των εκδόσεων ΚΨΜ που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση,σε εικονογράφηση Ν. Λιάμιν και κείμενα Λ. Σαβέλιεφ.