του Σπύρου Ρούμπα
Κατέρρευσε πλήρως απομονωμένη η «κατάληψη»-πραξικόπημα
Πολλές φορές οι δυνάμεις του συστήματος έχουν αποπειραθεί να αλλοιώσουν τον επαναστατικό και διαχρονικό χαρακτήρα του νοήματος του εξεγερτικού Νοέμβρη του ’73. Η φετινή τους προσπάθεια έπεσε στο κενό. Ομάδα δήθεν αναρχικών κατέλαβε τον ιστορικό χώρο της Πατησίων, και εξ ονόματος του κινήματος απαγόρευσε την είσοδο σε λαό και νεολαία, στο κίνημα και τις οργανώσεις του, που ήθελαν να τιμήσουν, αλλά και να επανανοηματοδοτήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η στάση των ομάδων αυτών ρίχνει νερό στο μύλο της αντίδρασης, λειτουργεί εχθρικά και αντιπαραθετικά προς το κίνημα και εξυπηρετεί στόχους έξω από το στρατόπεδο των εργαζομένων και της νεολαίας. Ευνοεί τις αστικές αφηγήσεις για το άσυλο ορμητήριο αστικής βίας –και όχι συλλογικής αντιβίας– και προετοιμάζει την κατάληψή του από το κράτος. Δεν περιφρουρούν καμία κατάκτηση του λαού, αντιθέτως τις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο.
Από την πρώτη στιγμή που ο κόσμος του αγώνα προσπάθησε να εισέλθει στο χώρο του Πολυτεχνείου αντιμετώπισε τη θλιβερή εικόνα της «κατάληψης». Στο Πολυτεχνείο δεν έχουν θέση τα κόμματα και ο καθένας μπορεί να μπει, αρκεί να απαρνηθεί την πολιτική του ένταξη, έλεγαν. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό, καθώς ξέρουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι γιατί θέλουν να αποπολιτικοποιηθεί το Πολυτεχνείο! «Γαμώ την Αριστερά σας» φώναζαν οι «καταληψίες»! Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, ξεκαθαρίζουν πως στόχος τους είναι να μην έχουν παρουσία στο χώρο του Πολυτεχνείου οι φορείς του μαζικού κινήματος και της Αριστεράς. Μάλιστα, επέδειξαν σε όλους τον εξοπλισμό τους και απείλησαν τους φοιτητικούς συλλόγους και τις οργανώσεις με μολότοφ, πέτρες και μαχαίρια.
Η προσπάθεια ακύρωσης του τριημέρου έχει συγκεκριμένη στόχευση και είναι ιστορικής σημασίας. Στόχος να στερήσουν τη δυνατότητα στο λαό να βρει το κέντρο αγώνα που έχει ανάγκη για να αντεπιτεθεί στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημιουργία κλίματος φόβου, αποπροσανατολισμού και έντασης. Συνδέεται άμεσα με τις δηλώσεις του Τραμπ μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, για το ότι πρέπει να τελειώσει ο αντιαμερικανισμός του ελληνικού λαού. Είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κράτος και η Αμερικάνικη Πρεσβεία. Γιατί το Πολυτεχνείο στέκει σαν σύμβολο που φοβίζει τα αστικά επιτελεία. Γι’ αυτό και πρόθυμα οι κοντυλοφόροι του συστήματος έγραψαν: «Να τελειώνουμε με τα Πολυτεχνεία». Θέλουν να τσακίσουν κάθε προοπτική αγώνα ενάντια στην πολιτική τους.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη το πρωί, με δελτίο τύπου, ξεκαθάρισαν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της επίθεσης που διεξάγει ενάντια στη νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό, προσπαθεί τώρα με τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Αντικειμενικά η κατάληψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα και να αφήσουν τους ΦΣ να μεταφέρουν τις καταλήψεις τους στο χώρο του Πολυτεχνείου και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων».
Στο σημείο βρίσκονταν και οι δυνάμεις της ΚΝΕ, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους με ανακοίνωσή τους μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο και κατήγγειλαν την κατάληψη. Παρόλα αυτά αποχώρησαν από το χώρο, μετά από επίθεση με πέτρες που δέχτηκαν από τους «καταληψίες». Η αποχώρηση αυτή ήταν οριστική και δεν επέστρεψαν ξανά ακόμα και μετά το άνοιγμα του χώρου. Η στάση αυτή είναι το αποκορύφωμα μιας σταδιακής αποχώρησης των δυνάμεων της ΚΝΕ από το χώρο του Πολυτεχνείου, που συντελείται τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, με πρωτοβουλία της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, δημιουργήθηκε ένα κοινό πολιτικό κέντρο οργανώσεων που με αποφασιστικό τρόπο προσπάθησαν να δράσουν με ανώτερο τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή έγιναν δύο σημαντικές συσκέψεις. Και οι δύο κατέληξαν σε συγκεντρώσεις, η μία έξω από το Πολυτεχνείο και η άλλη στην πλ. Κάνιγγος τη δεύτερη μέρα, η οποία έμελλε να είναι και αυτή η οποία θα κατέληγε μέσα στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Η ανακοίνωση των οργανώσεων ξεκαθαρίζει: «Ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου να διεξαχθεί στον ιστορικό χώρο του με πρόσβαση για το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς». Οι δυνάμεις που συνυπέγραψαν είναι: Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Αριστερή Συσπείρωση, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, ΕΕΚ-ΟΕΝ, ΚΚΕ (μ-λ), Λαϊκή Ενότητα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Οργάνωση Νεολαίας «Πορεία», Παρέμβαση.
Η πρώτη μέρα χαρακτηρίστηκε από το μούδιασμα όλων των δυνάμεων, γνωρίζοντας πολύ καλά την επικινδυνότητα της κατάστασης. Παρόλα αυτά η παρουσία –όχι όλων των δυνάμεων– μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης αλλά και η πορεία που έγινε, εξασφάλισαν την αποφυγή της επίλυσης του ζητήματος από το «πάνω και δεξιά», δηλαδή μέσα από την επέμβαση της αστυνομίας και το άδειασμα του χώρου, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα πολιτικής απομόνωσης στους «καταληψίες».
Κάλεσμα δράσης
Το βράδυ της Τετάρτης το ΝΑΡ και η νΚΑ δημοσιεύουν ανακοίνωση-κάλεσμα, η οποία είναι ξεκάθαρη και κομβική. Θέτει το ζήτημα του ελεύθερου Πολυτεχνείου συγκεκριμένα και επεμβαίνει επιθετικά στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας με τίτλο: «Ώρα ευθύνης για τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς», ξεκαθαρίζοντας πως: «Από τη σημερινή εικόνα του Πολυτεχνείου οι μόνοι που ευνοούνται είναι όσοι θέλουν να σβηστεί από τη μνήμη των εργαζομένων και της νεολαίας το εξεγερτικό μήνυμα του Νοέμβρη[…]. Ευνοείται, δηλαδή, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που “ανοίγει” νέους δρόμους αναβαθμισμένης συνεργασίας με τον Τραμπ και τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ ακονίζουν τη νέα λαιμητόμο για τα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα[…]. Τέλος, βολεύει να ταυτιστεί και να δυσφημιστεί και η έννοια της εξέγερσης, ως λούμπεν πράξη περιθωρίου που εξαντλείται σε συναδελφικές αψιμαχίες με τα ΜΑΤ. […]καλούμε όλες τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, καθώς επίσης και τις μαχόμενες πολιτικές δυνάμεις του κινήματος να πάρουμε από κοινού την πρωτοβουλία μέσα στους φορείς του μαζικού φοιτητικού και εργατικού κινήματος για να ανοίξει το Πολυτεχνείο για τον λαό, να γίνει πραγματικό κέντρο ανάπτυξης του κινήματος. Να ξαναποτελέσει το Πολυτεχνείο χώρο μαζικής συνάντησης της νεολαίας που δεν χωρά στα σχέδιά κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και του μαχόμενου εργαζόμενου κόσμου».
Το Πολυτεχνείο ανοίγει σε λαό και νεολαία
Την επόμενη μέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι έφτασαν ξανά με πορεία έξω από το Πολυτεχνείο. Εκεί μοίρασαν στους διερχόμενους τις αποφάσεις τους και ανακοίνωσαν συγκέντρωση το απόγευμα από την πλατεία Κάνιγγος. Η στάση αυτή έδειχνε, προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν θα εγκαταληφθεί έτσι εύκολα ο χώρος του Πολυτεχνείου. Κατά τις 3:30 μ.μ., μετά από κάλεσμα της Ταξικής Αντεπίθεσης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών), διαδηλωτές άνοιξαν τον χώρο, καλώντας τον λαό να το μαζικοποιήσει, βάζοντας τέλος στην προβοκάτσια. Άμεσα οι φοιτητικοί σύλλογοι εξέδωσαν το παρακάτω δελτίο τύπου: «Ο ιστορικός χώρος της Πατησίων είναι πλέον ανοιχτός, μετά από παρέμβαση δυνάμεων του κινήματος. Απαιτούμε να απομακρυνθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής γύρω από το χώρο, στον οποίο καμιά δουλειά ούτε έχουν ούτε είχαν. Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να έρθουν στο Κάτω Πολυτεχνείο!» Στις 4:30 μ.μ. μπήκε στο Πολυτεχνείο η πορεία που ξεκίνησε από την Κάνιγγος, με συλλόγους, μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάμεων.
Από εκεί και μετά ο χώρος ζωντάνεψε και πήρε τον χαρακτήρα που του πρέπει, με τους φοιτητικούς συλλόγους να κάνουν ανακοινώσεις των αποφάσεων των συνελεύσεων, κόσμο να προσέρχεται στο χώρο και να καταθέτει στεφάνια. Ακολούθησε η 2η μέρα του διεθνούς διήμερου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Οκτωβριανή Επανάσταση στο αμφιθέατρο ΜΑΧ. Ήταν η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο φετινό τριήμερο εορτασμό.
Η αταλάντευτη στάση των πρωτοπόρων δυνάμεων και των συλλογικών φορέων του κινήματος, η ειδική επίδραση του φοιτητικού κινήματος, η κοινή ανατρεπτική πολιτική και κινηματική δράση στο κίνημα, η ουσιαστική συνεργασία πολιτικών χώρων, καθώς και η ανάγκη να συγκροτηθεί αντίπαλο δέος στην πολιτική αυτή είναι τα αναγκαία συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε από το φετινό εορτασμό