του Γιάννη Φωτίου
Την ίδια ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιδίδονται σε ανούσιο χαρτοπόλεμο για τα σκάνδαλα της συζύγου του Κυριάκου και την άδεια του Κουφοντίνα, προχωρεί η εφαρμογή νέων αντιδραστικών και εξαιρετικά επικίνδυνων ρυθμίσεων, όπως το σπάσιμο του …«ταμπού» της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας.
Ψυχρολουσία για τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την αναθεώρηση προς το χειρότερο των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι Γερμανοί σχολιάζουν με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο πρωθυπουργός πανηγύριζε στη βουλή για ανάπτυξη μεγαλύτερη από 2% για φέτος. Η Κομισιόν έκοψε κατά μισή μονάδα τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις, η Κομισιόν υπολογίζει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, ενώ η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης προδίδει πρόβλημα υπερφορολόγησης. Με την εκτίμηση αυτή φέρεται να συμφωνεί και εσωτερικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Δυσοίωνα όμως είναι τα στοιχεία και οι προοπτικές για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Το εισόδημα μειώθηκε πέρυσι και άλλο κατά 2,7 δισ. ευρώ ή κατά 2,3%, σε σχέση με το 2015. Ως αποτέλεσμα, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ ή κατά 1%, από 123 δισ. ευρώ σε 121,7 δισ. ευρώ. Οι Γερμανοί στο πλαίσιο της εκστρατείας πίεσης στην Αθήνα και την ευρωζώνη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η συρρίκνωση της ανάπτυξης δεν οφείλεται στη λιτότητα που έχουν επιβάλλει αλλά «στην αντιπαράθεση Αθήνας και δανειστών το πρώτο εξάμηνο του 2017 καθώς και στη διένεξη για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης» με αποτέλεσμα η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο. Ο γερμανικός Τύπος σε αυτό το κλίμα ισχυρίζεται ότι η πτώση της κατανάλωσης οφείλεται στην αβεβαιότητα και στις καθυστερήσεις που «επέδρασαν αρνητικά σε επενδύσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και εκπρόσωπος του τραπεζικού λόμπι Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος σε ομιλία του σε «ευρω-αραβική διάσκεψη» χαρακτήρισε ως σημαντικότερο κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης την καθυστέρηση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα οδηγούσε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση, προειδοποίησε κουνώντας το δάχτυλο, «η οικονομική ανάκαμψη και η επάνοδος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες». Τί σημαίνει αυτό για την τρέχουσα αξιολόγηση; Κυρίαρχος στόχος των δανειστών είναι να αρθούν πριν από όλα οι όποιες επιφυλάξεις για το «ηλεκτρονικό σφυρί» και να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πριν τον σχηματισμό της νέας γερμανικης κυβέρνησης. Ο Τσακαλώτος εμφανίζεται να έχει αποδεχτεί ήδη τις κατασχέσεις σπιτιών αξίας άνω των 300.000 ευρώ (βλέπε σελ. 2). Η κυβέρνηση μιλάει για αξιολόγηση «εξπρές» που θα κλείσει αμέσως μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και του ξεπουλήματος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη καθώς μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει σημαντικό μέρος από τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα. Κάποια από αυτά θα μετατεθούν για την «τελική» αξιολόγηση ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαιο ότι θα της δοθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση τους. Η κυβέρνηση ουσιαστικά ελπίζει στην ανάπαυλα των εορτών σε συνδυασμό με τα επικοινωνιακά οφέλη από τη διανομή μερίσματος, η μορφή του οποίου ωστόσο παραμένει θολή.
Και ενώ η κυβέρνηση για προπαγανδιστικούς λόγους μιλάει για «έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018» ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα (που θα είναι μνημονιακό σε όλα τα χαρακτηριστικά του εκτός από το όνομα). Οι Βρυξέλλες το αποκαλούν «υβριδικό πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της, που θα ισχύουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 ως το …2060!
Σε «χριστουγεννιάτικο εφιάλτη» εξελίσσεται λοιπόν η πορεία προς το κλείσιμο της «αξιολόγησης εξπρές». Το «κρύο ντους» ουσιαστικά δεν το υφίσταται η κυβέρνηση αλλά τα νοικοκυριά.