ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ
Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί άγαρμπα να στριμώξει στο χρονοντούλαπο τον αντιαμερικανισμό για να ικανοποιήσει τα σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου να επωφεληθεί από μια στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, όπως προκλητικά πανηγύριζε η Αυγή. Υπόσχονται σταθερότητα και επενδύσεις, ενώ προετοιμάζουν πολεμικές απειλές και εμπλοκές, οικονομική λεηλασία με μισθούς στον πάτο. Όλα για το ΝΑΤΟ, με πρώτο βήμα τα 2,4 δισ. δολάρια για τα F16
Την οικονομική διάσταση της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ προσπάθησε να τονίσει η κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει η στήριξη των ΗΠΑ στα θέματα του χρέους και των επενδύσεων, σαν αντάλλαγμα της στενότερης πρόσδεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον αμερικανικό παράγοντα. Παραπέρα επιδίωξε να φανεί πως έχει κάποια βάση η προπαγάνδα για την ανάπτυξη που έρχεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα έξι μέλη της κυβέρνησης που συνόδευαν τον Τσίπρα, βρισκόταν ο –εξ Αμερικής ορμώμενος– υπουργός Οικονομικών Δ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής του Γ. Χουλιαράκης.
Με αυτές τις στοχεύσεις οργανώθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου η συνάντηση στο Σικάγο με επιχειρηματίες που συνδέονται με την ομογένεια. Εκεί λανσαρίστηκε το σλόγκαν «Greek comeback» –η ελληνική επιστροφή– για να διαφημιστεί το τέλος της κρίσης, ενώ ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα σχηματιστεί ομάδα (task force) που θα προσπερνά τα «εμπόδια» για τους επενδυτές, με επικεφαλής τον ίδιο! Στο μυαλό έρχεται η ρητορική υπέρ των μονοπωλίων που εμφανίζει τις υπεύθυνες επιστημονικές τοποθετήσεις των αρχαιολόγων για το Ελληνικό ή τον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στους χρυσοθήρες σαν …εμπόδια στις επενδύσεις.
Επίσης, θα σχηματιστεί και ελληνο-αμερικανική ομάδα εργασίας για την προώθηση των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η όλη συζήτηση περί επενδύσεων πολύ λίγα χειροπιαστά πράγματα έχει δώσει, εκτός όσα σχεδιάζονται για το φυσικό αέριο και τον τουρισμό. Αξίζει, επίσης να υπογραμμιστεί πως οι επενδύσεις των ΗΠΑ συνδυάζουν το οικονομικό ενδιαφέρον με την πολιτική στόχευση. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και το πέρασμα σε αμερικανική εταιρεία, για να γίνει προγεφύρωμα επέκτασης επιρροής (μέσω φυσικού αερίου και όχι μόνο) σε Βουλγαρία και Ρουμανία, σε αντίστιξη με την αντίστοιχη προσπάθεια ρωσικής επίδρασης.
Η συνάντηση με τη Λαγκάρντ δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο, πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων. Εξάλλου το ΔΝΤ έχοντας εξασφαλίσει το χρήμα για το χρέος, τα προαπαιτούμενα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αλλά και το ρυθμό υλοποίησής τους, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δείχνει ότι κατανοεί και στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, με τρόπο ανάλογο με αυτό του Γ. Ντάισελμπλουμ. Καθόλου τυχαία η ιστοσελίδα του Μπλούμπεργκ, γνωστού φερέφωνου της ολιγαρχίας των ΗΠΑ, είχε δημοσίευμα που μιλούσε για «συμμορίες» που εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς υποστηρίζοντας έτσι «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή τον λαϊκό κόσμο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.
Η συνάντηση του Τσίπρα με τον πρόεδρο Τραμπ έβγαλε ανάμεσα σε άλλα και οικονομικές ειδήσεις. Πέρα από τις γενικολογίες για την αναγνώριση των θυσιών της Ελλάδας για το χρέος, των θυσιών που επιβλήθηκαν και από τις ΗΠΑ δια του ΔΝΤ, το ουσιώδες αφορά το κόστος όλων αυτών των ηχηρών που ακούστηκαν για συμμαχίες και στρατηγικούς εταίρους. Στα 2,4 δισ. δολάρια θα φτάσει το κόστος της αναβάθμισης των F16, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τραμπ, που διαπίστωσε περιχαρής ότι η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».
Παρών στις επαφές του Τσίπρα στις ΗΠΑ και ο πολυπράγμων πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, περισσότερο γνωστός από το προηγούμενο πόστο του για τη «συμβολή» του στο ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. Σε άρθρο στα προχτεσινά Νέα επιβεβαιώνει την πολιτική στήριξη Τραμπ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την πολιτική σταθερότητα που επιδιώξει, ενώ τονίζει παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν το γεγονός ότι θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε ένα χρόνο, αναγγέλλοντας αναβαθμισμένη παρουσία και επίσκεψη υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων.
Μαζί με τον αντιαμερικανισμό που άγαρμπα θέλει να στριμώξει στο χρονοντούλαπο, η κυβέρνηση προσπαθεί το ίδιο βιαστικά να εμφανίσει σαν φιλολαϊκή πολιτική τις δημόσιες σχέσεις και τη ρητορική της άνευ όρων υποστήριξης των «επενδυτών», δηλαδή του κεφαλαίου που ορέγεται εύκολο κέρδος στο τοπίο της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχουν οι μεγαλοστομίες για επενδύσεις, στρατηγικούς εταίρους και υπέρβαση της κρίσης, γίνεται μια ιδεολογική κατεργασία της κοινωνίας ώστε να επιβληθεί σαν μόνη ελπίδα για μια καλύτερη ζωή το ενδεχόμενο να περισσέψει κανένα ψίχουλο από την κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Από το σύνθημα οι «άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο «Καλώς ήρθε το δολάριο». Η διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να τσιμεντώσει τις βαριές συνέπειες της κρίσης για την κοινωνία