Νέα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς που ήταν να ξεκινήσουν απ’τον Μάρτιο
Χρήστος Αβραμίδης
Ένα χαστούκι ακόμα αποτελεί για την κυβέρνηση η απόφαση της συνέλευσης Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θεσσαλονίκης καθώς η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Έτσι, το σημείο κλειδί για δανειστές και κυβέρνηση, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που φρόντισαν να θεσμοθετήσουν σε 2 μνημόνια, και προέβλεπαν ότι θα το εφαρμόσουν από τον Μάρτιο, θεωρείται αμφίβολο ακόμα και για το αν θα εφαρμοστεί ποτέ. Η προθεσμία του Σεπτεμβρίου είναι πια σχεδόν αδύνατη με δεδομένα τα νομικά προβλήματα, τις αντιστάσεις αλλά και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που ακόμα…αγνοείται.
Συγκεκριμένα, οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω Νομών την Δευτέρα έλαβαν την απόφαση ότι διαφωνούν να έχει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιδιοκτησία των Συλλόγων τους και αυτή πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο και όχι στους Συλλόγους και επίσης ότι δεν θα συνεισφέρει ο Σύλλογος οικονομικά για τη δημιουργία αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Μάλιστα η αποχή που αποφασίστηκε από τους συμβολαιογράφους μέχρι τις 2 Οκτώβρη βάζει ένα ακόμα εμπόδιο στην διενέργεια πλειστηριασμών λαικής κατοικίας και περιουσίας με τη σημερινή τους μορφή. Αφού πλέον εκτός από το ήδη υπάρχον κίνημα στους πλειστηριασμούς αντιτίθενται και ο ίδιος ο σύλλογος συμβολαιογράφων.
Δύο αποφάσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν ένα ντόμινο σε πολλούς αν όχι όλους τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας και θα επηρεάσουν την πιθανή διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με πολλούς τρόπους. Μία πλευρά είναι ασφαλώς η οικονομική, καθώς οι περίπου 200.000 που χρειάζονταν για την υποδομή θα πρέπει να βρεθεί από αλλού.
Ήταν τέτοια η πίεση του κινήματος, όπου μόνο ελάχιστοι συμβολαιογράφοι βρέθηκαν στη συνέλευση να υπερασπιστούν την γραμμή του Διοικητικού Συμβουλίου και της γνωστής προέδρου του Μπιλίση-Χρουσαλά η οποία δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να κλειδωθεί σε αίθουσα για να κάνει πλειστηριασμοί αλλά ακόμα και να καταθέσει στην ασφάλεια εναντίον αγωνιστών του κινήματος. Έτσι η κυβέρνηση και οι θεσμοί χάνουν έναν από τους πιο πιστούς τους σύμμαχους. Ένα στρώμα καλά αμοιβόμενο (στην πλειοψηφία του) όπου μέχρι στιγμής είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με τις τράπεζες.
Επίσης λήφθηκε με ¾ η απόφαση για αποχή από όλους ανεξαίρετα τους πλειστηριασμούς μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και νέα Γενική Συνέλευση αρχές Οκτώβρη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο αρχικά αμφισβήτησε την απόφαση και είπε πως δεν θα την εφαρμόσει, όμως την Τετάρτη, όχι μονάχα δεν φάνηκαν συμβολαιογράφοι στα δικαστήρια για να διεξάγουν τους πλειστηριασμούς, αλλά αντίθετα μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν για πρώτη φορά με δίπλα στους διαδηλωτές προκειμένου να περιφρουρήσουν την απόφασή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέλευση η αντιπαράθεση ήταν πολύ οξυμένη και έγιναν και έντονοι λεκτικοί διαπληκτισμοί μεταξύ των συμβολαιογράφων. Ενώ, από τη συνέλευση πέρασαν περισσότερα από 140 μέλη, αριθμός που είναι από τους μεγαλύτερους, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το προχωρημένο του καλοκαιριού.
Από Παρέμβαση ΝΑΡ/νΚΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης όπου ματαιώθηκαν όλοι οι πλειστηριασμοί. #skg pic.twitter.com/XpP5iWthpE
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) 12 Ιουλίου 2017
Κατά τα άλλα η συγκέντρωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων διεξήχθη κανονικά την Τετάρτη και μάλιστα με αυξημένη παρουσία αν αναλογιστεί κανείς το ότι η πόλη είναι άδεια. Ματαιώθηκαν όλοι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί οι οποία έφτασαν τους 12. Ανάμεσα σε αυτούς ένα σπίτι 87τ.μ. στην φτωχή γειτονιά του Κορδελιού. Ενώ είναι σημαντικό ότι πολλοί από τους ανθρώπους που θα έχαναν την ιδιοκτησία τους, επικοινώνησαν με τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων για να ζητήσουν την αλληλεγγύη του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαδηλωτές από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση ανάρτησαν πανό και γέμισαν το δικαστικό Μέγαρο με τρικάκια υποστήριξης της Ηριάννας.
Γιατί όμως ένα κοινωνικό στρώμα που είναι αρκετά εύπορο και η συντριπτική του πλειοψηφία έχει βρεθεί κοντά στο κατεστημένο να παίρνει τέτοιες αποφάσεις;
Καταρχήν η πίεση του κινήματος ήταν τόσο μεγάλη όπου ακόμα και αυτό το επάγγελμα δεν μπόρεσε να μείνει αραγές υπέρ της κυβέρνησης. Άλλωστε πέραν αυτών που κινητοποιούνται και ματαιώνουν πλειστηριασμούς σε ολόκληρη την χώρα, το αίτημα για να μην πάει κανένα σπίτι σε τράπεζες έχει τόσο μεγάλη κοινωνική νομιμοποίηση και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να φτάνουν από παντού, κάτι που απασχόλησε τις τοποθετήσεις πολλών συμβολαιογράφων. Κεντρικό ρόλο για πολλούς παίζει η θέληση να απαλλαγούν από τον χαρακτηρισμό πως αποτελούν «κοράκια» (όπως τους αποκαλούν οι διαδηλωτές) δηλαδή εντεταλμένους υπαλλήλους των τραπεζών.
Επιπλέον, οι πιο πολλοί συμβολαιογράφοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να έρθουν σε κόντρα με τους διαδηλωτές. Είτε διότι στηρίζουν έμπρακτα τα αιτήματά τους, είτε διότι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν στην διαδικασία όπου εκατοντάδες άνθρωποι τοποθετούνται εναντίον τους.
Μάλιστα πριν δύο εβδομάδες ήταν τέτοια η οργή απέναντι στην πρόεδρο των συμβολαιογράφων, Μπιλίση-Χρουσαλά, όπου ακόμα και η αστυνομία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την έξοδό της με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων να σχηματίσει ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να βγει έξω η συμβολαιογράφος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μερίδα του καθεστωτικού τοπικού Τύπου έγραψε πως συγκεντρωμένοι έφτυσαν την συμβολαιογράφο, κάτι που με βάση δεκάδες μαρτυρίες δεν συνέβη ποτέ.
Εκτός αυτών, οι Συμβολαιογράφοι δεν θέλουν να αναλάβουν ούτε την ευθύνη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μα ούτε και να ξοδέψουν τα ανάλογα χρήματα. Ιδιαίτερα στον βαθμό όπου τα κέρδη από αυτούς δεν αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την πλειοψηφία των συμβολαιογράφων. Άλλωστε, ακόμα και το τυπικό ζήτημα του που θα τοποθετηθεί η βάση δεδομένων δείχνει να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα με δεδομένο το κύμα κοινωνικής οργής που υπάρχει εναντίον των πλειστηριασμών. Άλλωστε η αντοχή του κινήματος που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυξάνει τις δυνάμεις του, δείχνει ότι και σε μια επόμενη φάση, η υλοποίηση των μνημονιακών σχεδίων δεν θα είναι καθόλου εύκολη για όποιον αναλάβει μια τέτοια αποστολή.
Και το κίνημα των πλειστηριασμών υπέρ της #Ηριαννα .Οι σημερινοί ματαιώθηκαν και οι ηλεκτρονικοί στις καλένδες μετά την Γ.Σ. Συμβολαιογράφων pic.twitter.com/PO3SvfV8kg
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) 12 Ιουλίου 2017
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμβολαιογράφοι τοποθετήθηκαν ενάντια στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με βάση νομικά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί «η δικαιοπρακτική ικανότητα» κάποιου που προσέρχεται να πάρει ένα ακίνητο. Άλλωστε, μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να έχει υποκλέψει τους κωδικούς ενός άλλου και με αυτόν τον τρόπο να «χτυπήσει» ένα ακίνητο.
Με βάση όλα τα παραπάνω εμπόδια, η συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαιογράφων έκρινε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κέρδη. Άλλωστε πρόσθετα οφέλη φαίνεται να απολαμβάνει μονάχα μια μειοψηφία, δηλαδή ανώτερα κλιμάκια, με τις δυνατότητες που έχουν και την οργανική επαφή τους με το μεγάλο κεφάλαιο.
Έτσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέβλεπε τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ελάχιστα έχουν γίνει. Ποτέ ξανά μία μνημονιακή κυβέρνηση δεν διασυρόταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από ένα κοινωνικό κίνημα. Αυτό φαίνεται από τις κινήσεις απελπισίας ενάντια στο κίνημα με τις διώξεις και τις «επισκέψεις» της αστυνομίας σε σπίτια αγωνιστών μέσα στη νύχτα. Μόνο που αντ’ αυτού, πετυχαίνει μονάχα να αυξάνεται η δύναμη του κινήματος, και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να συναντούν τους διωκόμενους στις διαδηλώσεις και τις γειτονιές και να τους υποδέχονται σαν ήρωες.
Και όλα αυτά, ήδη από την πρώτη φάση του «σχεδίου» τους δηλαδή τους πλειστηριασμούς. Ως που θα φτάσει το κίνημα όμως όταν και άμα ποτέ γίνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ή όταν και αν οι τράπεζες με την αστυνομία προσπαθήσουν να εκκενώσουν κατοικίες και να πετάξουν ανθρώπους στον δρόμο; Η απάντηση είναι άγνωστη μόνο που τα δείγματα γραφής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τα σχέδια της κυβέρνησης, της Ευρωπαικής Ένωσης του ΔΝΤ και κεφαλαίου.