Αφού ξεμπέρδεψε νομοθετικά με το τέταρτο μνημόνιο διαρκείας, η κυβέρνηση επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές της στη δημιουργία ενός ακόμη πιο ευνοϊκού πλαισίου για το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο, τους λεγόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά της σχέδια, την ώρα που θα τσεκουρώνονται για μια ακόμη φορά οι συντάξεις και οι μισθοί και θα επιβάλλονται νέοι φόροι στη λαϊκή πλειοψηφία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν με διάφορες μορφές (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ.) προς τις επιχειρήσεις, με σκοπό την σταθεροποίηση και αύξηση της κερδοφορίας τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής για το 2021, «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικός αριθμός ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, ώστε να καταστεί εφικτή η αντιστροφή της τάσης αποεπένδυσης και να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης». Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ χαιρετίζει τις κυβερνητικές προτάσεις και σπεύδει να τονίσει ότι «ο ρόλος του κράτους στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων είναι καθοριστικός», απαιτώντας πόρους και κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ξεκαθαρίζει δε ότι εθνικός στόχος «πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας» και μάλιστα σε επίπεδο «ανταγωνιστικό με το κέρδος που θα αποφέρει η ίδια επένδυση στο εξωτερικό».
Το τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος δήθεν θα οφεληθεί εξίσου επειδή θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις, καθίσταται σαφές από τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό. Εκεί, δηλαδή, όπου για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι μέσες ετήσιες αποδοχές φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 3.000 ευρώ…
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πριν φτάσουμε στο 2021, όταν συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να ακουστεί ξανά και δυνατά το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» και να πέσει πάνω τους η λάβα της εξέγερσης!
Καζαντζίδης: Μια αστραπή από το παρελθόν
Μαριάννα Τζιαντζή
ΣυνεχίστεDetails