ΔΑΝΑΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΑΝΝΑ ΓΡΑΨΑ
«Προσπάθεια για να ακουστεί η εργατική πλευρά» χαρακτήρισε την προεκλογική της καμπάνια η Ναταλί Αρτό, υποψήφια της Εργατικής Πάλης για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ενώ δηλώνει ότι δεν «πτοείται» από τα προγνωστικά που της δίνουν ένα ποσοστό γύρω στο 1% (το 2012 είχε πάρει 0,56%). Αν και κάποιοι χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή της σε μία ακόμα εκλογική μάχη για την προεδρία ως ένα ακόμα σεχταριστικό εγχείρημα, άλλοι την αναγνωρίζουν ως ένδειξη συνεπούς πολιτικής στάσης. Σε προεκλογική συγκέντρωσή της, η υποψήφια της Εργατικής Πάλης αναφέρθηκε στη σημασία τού να υπάρξει εργατική απάντηση, καθώς στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει την επομένη των εκλογών, όποιος και να είναι ο υποψήφιος που θα εκλεγεί. Κι αυτό γιατί απλώς θα ακολουθεί την πολιτική της αστικής τάξης.
Η Αρτό στο πρόγραμμά της κάνει λόγο για απαγόρευση των απολύσεων, σύνταξη με 30 έτη εργασίας και βασικό μισθό στα 1.800 ευρώ. Για την εκπαίδευση, ζητάει τη μείωση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ενώ παλεύει για δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Στο σημαντικό ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού, προέχει η ελεύθερη διέλευση όλων των προσφύγων και μεταναστών, όπως και η κατάργηση των συνόρων. Σε επίπεδο πολιτικών θεσμών, προβάλει την ανάγκη οικοδόμησης του κράτους και της εξουσίας των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, ενώ καταγγέλλει τη σημερινή αντιδημοκρατική μορφή της ΕΕ. Εδώ, ειδικότερα, η θέση της Αρτό και της Εργατικής Πάλης περιγράφει μια κατάσταση όπου οι συσχετισμοί εντός ΕΕ και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών δεν διαφέρουν από τις σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των υπόλοιπων κρατών του ιμπεριαλιστικού κόσμου: Τα πιο αδύναμα κράτη εξαρτώνται από τις κυρίαρχες δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία. Είναι η ισχυρή αστική τάξη της Ευρώπης που επιβάλλεται στους λαούς των ευρωπαϊκών χωρών, όπως έδειξε πρόσφατα το παράδειγμα της Ελλάδας και η αφαίμαξη του ελληνικού λαού από την παρατεταμένη λιτότητα.
Όπως αναφέρεται στις προγραμματικές θέσεις: «Πατώντας στη δυσαρέσκεια που προκαλεί η Ευρώπη των καπιταλιστών, διάφοροι δημαγωγοί τονίζουν και προωθούν την επιστροφή στα εθνικά κράτη. Η αποκατάσταση των εθνικών συνόρων θα οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση που θα πλήξει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».
Η Εργατική Πάλη μιλά για μια αντικαπιταλιστική απάντηση, την οποία όμως αντιπαραθέτει στην πάλη για έξοδο από την ΕΕ. Χαρακτηριστικά, τονίζει ότι: «ως κομμουνιστές πρέπει να αντιταχθούμε στα εθνικιστικά προστάγματα, στην ξενοφοβία και σε όσα στρέφουν τους εργαζόμενους εναντίον της ίδιας τους της τάξης. Μόνο οι εργαζόμενοι, απαλλαγμένοι από τα δεσμά του καπιταλισμού, μπορούν να δημιουργήσουν μια Ευρώπη πραγματικά ενωμένη: τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης».