Στο προσκήνιο τα εργατικά δικαιώματα
του Δημήτρη Σταμούλη
Μια σημαντική στιγμή στον συνδικαλισμό στον χώρο των τηλεπικοινωνιών υπήρξε η συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση σε τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, την περασμένη εβδομάδα. Τα σωματεία εργαζομένων στη Νόκια, τη Σίτα Ελλάς και τη Γουίντ, τα οποία συμμετέχουν στον «συντονισμό σωματείων και εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία», ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν σε από κοινού κινητοποιήσεις μπροστά στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική.
Η συντονισμένη κινητοποίηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με στάση εργασίας στη Νόκια, ακολούθησε την Τετάρτη με δίωρη στάση εργασίας στη Σίτα Ελλάς και κλιμακώθηκε με 24ωρη απεργία στη Γουίντ. Στο κοινό πλαίσιό τους οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, όπως δηλώνουν, παλεύουν συλλογικά ενάντια στις απολύσεις και τους εξαναγκασμούς σε παραίτηση, σε κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας, στις δουλικές σχέσεις εργασίας, όπως «μαθητείες» και βάουτσερ, και στην εντατικοποίηση και τις εργολαβίες. Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Για την καλύτερη περιφρούρηση των απεργιών τα τρία σωματεία συγκάλεσαν έγκαιρα σύσκεψη αγώνα μέσω της οποίας κλήθηκαν σωματεία, εργατικές ομάδες, συνελεύσεις γειτονιάς και άλλες συλλογικότητες να συμπαρασταθούν με ψηφίσματα και την φυσική τους παρουσία στις κινητοποιήσεις. «Πιστεύουμε ότι η σύνδεση των αγώνων είναι μονόδρομος, ότι η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε για την προάσπιση της ζωής μας», έγραψαν χαρακτηριστικά στο κοινό κάλεσμά τους.
Μιλώντας στο Πριν ο Στέφανος Μάλαμας, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Γουίντ, είπε ότι «ο αγώνας που δίνουμε δεν αφορά μόνο τις εν λόγω επιχειρήσεις ή τον κλάδο μας, αλλά όλους μας. Είναι αγώνας ενάντια στη συνολική υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας που προσπαθούν να επιβάλλουν εργοδότες και κράτος». Αναφερόμενος ειδικά στην απεργία στη Γουίντ τόνισε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ σημαντική από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ καταλυτική ήταν η στήριξη δεκάδων αλληλέγγυων από σωματεία όπως Βόνταφον, Σίτα, Νόκια, Βίκτους, Μισθωτών Τεχνικών, ΣΥΒΧΨΑ, Πλαίσιο, από εργατικές συλλογικότητες όπως η Ράντικαλ ΙΤ-Αγωνιστική Πρωτοβουλία στις τηλεπικοινωνίες, generation400, η λαϊκή συνέλευση Σεπολίων και άλλες συλλογικότητες. Στα δύο κτίρια της εταιρείας, στη Λ. Αθηνών και στο Μαρούσι, δεκάδες αγωνιστές συγκεντρώθηκαν για την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις …ένας εργαζόμενος εμφανίστηκε για δουλειά. Η εργοδοσία, αναγνωρίζοντας ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη, έκλεισε τους χώρους εργασίας, ωστόσο δεν παρέλειψε να …ζητήσει από την ΕΛΑΣ να στείλει και μερικά περιπολικά για την «τήρηση της τάξης» και την τρομοκράτηση των απεργών. Επίσης, ενδεικτικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στην εταιρεία υπέρ της απεργίας ήταν και το μέιλ που έστειλε ο προϊστάμενος του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών στους εργαζόμενους από την παραμονή, καλώντας τους να κάνουν υπερωρίες καθώς την επομένη η εταιρεία δε θα λειτουργούσε. Οι απεργοί δε, έχοντας πληροφορίες ότι η εργοδοσία μετέφερε το τηλεφωνικό έργο στις εταιρείες CQS και Τελεπερφόρμανς, προχώρησε σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Άλλο ένα περιστατικό, ενδεικτικό του εκνευρισμού της εργοδοσίας, που περιέγραψε στο Πριν ο Στ. Μάλαμας, ήταν το κόψιμο του …ρεύματος στο γραφείο του σωματείου, στο κτίριο της Λ. Αθηνών, προκειμένου να εμποδιστεί η λειτουργία μικροφωνικής που είχαν εγκαταστήσει οι απεργοί, ενώ ο φύλακας του κτιρίου αποπειράθηκε να τον εμποδίσει να εισέλθει στον χώρο της εταιρείας, κατ’ εντολή της εργοδοσίας.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στους άλλους δύο χώρους των κινητοποιήσεων. Στη Σίτα απεργοί συγκεντρώθηκαν και ανάρτησαν πανό έξω από το κεντρικό κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας. Το σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους στην εταιρεία να αντισταθούν στην εργοδοτική τρομοκρατία, που εκφράζεται πότε με τους καρτοαναγνώστες που έχουν τοποθετηθεί στα κτίρια, πότε με αποστολή μέιλ εκφοβισμού για τήρηση του ωραρίου εργασίας και πότε με απολύσεις εργαζομένων που αντικαθίστανται από νεότερους, με χαμηλότερες αποδοχές. Τέλος, στη Νόκια έγινε επίσης δίωρη στάση εργασίας και οι απεργοί συγκεντρώθηκαν σε χώρο της εταιρείας.
Η συντονισμένη κινητοποίηση, έστω και αν συμπεριέλαβε σε αυτή τη φάση τρεις από τους ασφαλώς περισσότερους μεγάλους εργασιακούς χώρους του κλάδου τηλεπικοινωνιών, αποτελεί παρακαταθήκη για μια πιο αγωνιστική συνέχεια, και για κατακτήσεις μέσα από σκληρό αγώνα με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική. Η αγέρωχη στάση των σωματείων, των απεργών αλλά και αλληλέγγυων από συλλογικότητες εργαζομένων και γειτονιών, θα έχει συνέχεια. Το μήνυμα το δείχνει άλλωστε η νεώτερη ανακοίνωση του σωματείου της Γουίντ που όπως τονίζει, «μπροστά στην αδιάλλακτη στάση, τους εκφοβισμούς της διοίκησης απαντάμε συλλογικά και δυναμικά […] είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, προσηλωμένοι στις διεκδικήσεις μας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών και την υπερασπίση των θέσεων εργασίας και την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας».