του Κυριάκου Νασόπουλου
Ακόμη ένα όνομα, στην ήδη μακρά λίστα νεκρών εργατών στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών, προστέθηκε δυστυχώς την περασμένη εβδομάδα. Το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα ή για την ακρίβεια το νέο εργοδοτικό έγκλημα, σημειώθηκε το πρωινό της Πέμπτης, λίγο μετά τις 9 π.μ. Η 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, έχασε την ζωή της, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο κατάστημα της αλυσίδας Έβερεστ, στη γωνία των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Χέυδεν, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, το οποίο ανήκει στην Βιβάρτια του ομίλου Μαρφίν (MIG).
Η εργαζόμενη, η οποία δούλευε 15 χρόνια στην επιχείρηση, ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο, ενώ εργαζόταν στο λογιστήριο του καταστήματος. Άλλα πέντε άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα, τρεις άνδρες (38, 41 και 49 χρόνων) και δύο γυναίκες (19 και 52 χρόνων), τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίσθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο του καταστήματος, κατά την διάρκεια εργασιών συνεργείου ψυκτικών με χρήση φλόγας από φιάλες αερίου. Στο υπόγειο βρίσκονταν, κατά παράβαση κάθε υγειονομικής πρόβλεψης, τόσο το λογιστήριο, όσο και η κουζίνα του καταστήματος. Το υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, παρά μόνο μια στενή είσοδο-έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ασφάλεια και διαφυγή των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτό. Οι τεράστιες και δολοφονικές ευθύνες για όλα αυτά βαραίνουν αποκλειστικά της ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Παράλληλα, την ώρα που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στο εάν οι εργασίες γίνονταν με ή χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής, ας απαντηθεί πρώτα το ερώτημα αν έπρεπε να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εργασίες με το κατάστημα ανοικτό, με εργαζόμενους και πελάτες μέσα σε αυτό. Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Απλά στην αντίθετη περίπτωση, το κατάστημα, το οποίο λειτουργεί 7 μέρες την εβδομάδα σε 24ωρη βάση, θα έπρεπε να κλείσει και έτσι να χαθούν έσοδα για την επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα των εργασιών.
Πώς όμως τότε, ο όμιλος Έβερεστ, με ανακοινώσεις του, θα παρουσίαζε την κερδοφορία του 2015 σαν αποτέλεσμα εφαρμογής μεταξύ άλλων «στοχευμένων κινήσεων μείωσης κόστους». Όπως ο ίδιος ο όμιλος δημοσιοποίησε «κατάφερε να επιτύχει» αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 4% στα 86,2 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας συγχρόνως σημαντική αύξηση στη λειτουργική του κερδοφορία, καθώς τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 125% ανερχόμενα σε 9,3 εκατ. από 4,1 εκατ. ευρώ το 2014.
«Με το τραγικό γεγονός, φάνηκε ότι αυτή η “μείωση κόστους” δεν βασίζεται μόνο στον απλήρωτο ιδρώτα των εργαζομένων, που βιώνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εξοντωτικά ωράρια, τη συνεχή πίεση και την υπερ-εντατικοποιημένη εργασία, που φτάνει μέχρι και σε απαγορεύσεις διαλειμμάτων. Τα κέρδη του Έβερεστ και του κάθε καπιταλιστή, χτίζονται με τις θυσίες ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους», αναφέρει στην ανακοίνωση της η «Attack» ενάντια σε επισφάλεια και ανεργία. Με μια ανακοίνωση γεμάτη υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα η εταιρία Everfood AE, διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κατάστημα.
Με αφορμή τη νέα ανθρωποθυσία στο βωμό του κέρδους της αλυσίδας ταχυφαγείων Έβερεστ η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Λάντζα», μαζί με άλλες συλλογικότητες προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι από το σημείο που έγινε η έκρηξη. «Τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των ταχυφαγείων επιβάλλουν στους εργαζόμενους τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, το τίμημα για την εξασφάλιση των τεράστιων κερδών των συγκεκριμένων αλυσίδων είναι ακόμα και ανθρώπινες ζωές», σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ενώ από την πλευρά της η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ προσθέτει πως «δεν πρόκειται για “ατύχημα” και δεν είναι “μεμονωμένο”, είναι το αποτέλεσμα της αχαλίνωτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας που αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σαν είδος “πολυτελείας” για τους εργαζόμενους». Τέλος, ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Το εργοδοτικό έγκλημα στα Έβερεστ έγινε αμέσως μετά την από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων, με τις ευλογίες της τρόικας, του νέου νόμου για το “Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας”, το οποίο, μεταξύ των πολλών νέων διευκολύνσεων που παρέχει στους επιχειρηματικούς ομίλους, “απελευθερώνει” τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων και προβλέπει εκ των υστέρων ελέγχους από ιδιωτικούς φορείς, με τραγικές συνέπειες για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας αφού ανοίγει το δρόμο για παραβάσεις στην τήρηση των κοστοβόρων μέτρων υγείας και ασφάλειας», σημειώνει.