της Ντίνας Χαριτάτου
Στους σχεδιασμούς της διπολικής ανασύστασης του πολιτικού σκηνικού εντάσσεται –ξεκάθαρα– ο θόρυβος που ξέσπασε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην περίφημη Λίστα Μποργίανς.
Θυμίζουμε ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης λίστας ανακοινώθηκε επισήμως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή και φέρεται να παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η λίστα είχε προσφερθεί στις αρχές την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κάνοντας λόγω για διστακτικότητα στην παραλαβή της. Θεωρείται ότι περιέχει πάνω από 1000 ονόματα που ελέγχονται για φοροδιαφυγή ενώ στην ανανεωμένη εκδοχή της έχει ακόμη 475 ονόματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Documento, οι έρευνες της εισαγγελίας αφορούν και την ταύτιση 3 ονομάτων: Γεννηματά, Πάγκαλου και Παπανδρέου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αντέδρασαν προσφεύγοντας με μηνύσεις στη δικαιοσύνη. Επίσης η Φ.Γεννηματά κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου για υποκίνηση της υπόθεσης.
Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου ανέφερε πως «το θέμα αφορά αποκλειστικά την ίδια και το κόμμα της. Οφείλει, εξάλλου, να κατανοήσει ότι όσοι εκτίθενται στη δημόσια σφαίρα υπόκεινται σε αυστηρή κριτική και έλεγχο». Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή και δηλώνοντας ότι κρατά αποστάσεις από τέτοιου είδους καταγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση σχετίζεται με τους πολιτικούς σχεδιασμούς και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εντονότατη ρευστότητα που παρατηρείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με πολιτικές κινήσεις από την πλευρά του Ε.Βενιζέλου ο οποίος βάλει ευθέως κατά επιλογών της Φ.Γεννηματά και ιδίως για τον χειρισμό του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ προκειμένου να δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες. Ουσιαστικά ο χώρος του ΠΑΣΟΚ πιέζεται με την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» προκειμένου να προσαρμοστεί στον «νέο διπολισμό» που με σαφήνεια έχει «αναγγείλει» ως τακτικό σχεδιασμό του κόμματός του ο Αλ.Τσίπρας στην ομιλία του το καλοκαίρι για τη συνταγματική αναθεώρηση. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στόχος είναι «να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος σε έναν γόνιμο διπολισμό, με κυβερνήσεις συνεργασίας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «σχεδόν στην πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είτε μελών της Ευρωζώνης είτε όχι, υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια η ισοτιμία της ψήφου και συνεργατικές κυβερνήσεις και μία κουλτούρα συνεργασιών που στην Ελλάδα τη μάθαμε μετά τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος με τα μνημόνια, από το 2012 και μετά».