γράφουν:
Ν. ΣΑΚΑΛΗΣ,
Χ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
φωτογραφία εξωφύλλου Κατερίνα Τσιρογιάννη
Το σύνθημα των φετινών Αναιρέσεων, με την κατάληξη «Νέοι θα νικήσουμε» πήρε το δικό του νόημα στο τριήμερο της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε αντιμέτωπο με τον καιρό κι έπρεπε να ξεπεράσει τα εμπόδια της βροχής. Η μαχητική διάθεση κυριαρχούσε παντού, από όλες τις μικρότερες θεματικές συζητήσεις και τις κεντρικές εκδηλώσεις μέχρι τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα που έλαβαν χώρα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Διάφορα ενδιαφέροντα θέματα απασχόλησαν τον κόσμο που παρακολούθησε το φεστιβάλ, από μαθητές μέχρι και νέους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα συζητήσεις γύρω από το εκπαιδευτικό σύστημα και τα διεθνή κινήματα της νεολαίας αλλά και τον πόλεμο, την προσφυγιά και την αριστερά που έχει ανάγκη το κίνημα στην εποχή της μεγάλης επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας. Με ομιλητές από κινήματα ανά τον κόσμο αλλά και ομιλητές με συμμετοχή στο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα τα οποία απασχολούν τη νεολαία που ψάχνει διέξοδο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική.
Παράλληλα, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση για ακόμη μια χρονιά προσπάθησε να προβάλει ένα άλλο πρότυπο συλλογικής και φθηνής διασκέδασης απαγκιστρωμένης από τα κυρίαρχα πρότυπα της αστικής μαζικής κουλτούρας. Έτσι πραγματοποιήθηκαν διάφορα live στις δύο μουσικές σκηνές με ροκ ήχους που οδηγούσαν σε ένα ταξίδι από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι και σήμερα αλλά και με κεφάτα γλέντια με λαϊκούς-παραδοσιακούς και ρεμπέτικους ήχους. Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε, την τρίτη μέρα, η συνεχής βροχή που οδήγησε στην ακύρωση των συναυλιών. Γεγονός που δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να αρχίσουν οι χοροί στο γλέντι που στήθηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε εσωτερικό χώρο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως φέτος η λαϊκή σκηνή έφερε το όνομα “Γιώργος Ντόμπρος” προς τιμήν του συντρόφου που πριν από λίγο καιρό έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν, επίσης, εκθέσεις φωτογραφίας, τουρνουά σκάκι και ένα βιβλιοπωλείο με πολλούς τίτλους βιβλίων. Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρόνια το Φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Πάτρα. Το φεστιβάλ γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία από άποψη προσέλευσης κόσμου αλλά και συμμετοχής στις συζητήσεις – εκδηλώσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον της νεολαίας και των εργαζομένων. Παράλληλα, το πολιτιστικό πρόγραμμα που πρότεινε μια άλλη ποιοτική και οικονομική μορφή διασκέδασης, ήρθε να επισφραγίσει την παγίωση του φεστιβάλ σε εξέχουσα θέση στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχε ξεχωριστός χώρος θεματικών περιπτέρων με κείμενα, κόμιξ, κολάζ που δημιουργήθηκαν από θεματικές ομάδες των Αναιρέσεων ενώ παράλληλα, λειτουργούσε βιβλιοπωλείο, πλούσιο σε τίτλους, που κέρδισε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Μεγάλη απήχηση είχε το πρωτοεμφανιζόμενο θεωρητικό περιοδικό Τετράδια Μαρξισμού, καθώς και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού των Αναιρέσεων, με το αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού εμφυλίου. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους εργατικούς αγώνες και ειδικά τη συμβολή της νέας εργατικής βάρδιας σε ΗΠΑ – Γαλλία – Ελλάδα. Με ομιλητές τους Darletta Scruggs (ΗΠΑ) και Philippe Alcoy (Γαλλία), οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα των αγώνων και των αντιστάσεων στις χώρες τους και μας μίλησαν για το πως η νεολαία και οι εργαζόμενοι ξεσπούν και αγωνίζονται σε μια Ευρώπη που βρωμάει φασισμό. Πλούσια συζήτηση και διάλογος έγινε για την αναγκαία ενότητα και πάλη των λαών και για τον εργατικό διεθνισμό. Το συναυλιακό κομμάτι του Φεστιβάλ άνοιξε με τους Tourlou The Band. Η υπόλοιπη βραδιά κινήθηκε σε hip-hop ρυθμούς με τον Φιλοκτήτη και τον Εισβολέα και έκλεισε με Ικαριώτικο γλέντι από τον Σκάζακα. Το ίδιο δυναμικά ξεκίνησε και η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, με την εκδήλωση «Ο κομμουνισμός σαν δυνατότητα στην εποχή των τεράτων. Συζήτηση γύρω από το αναγκαίο και σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα». Οι εισηγήσεις των ομιλητών έβαλαν το ζήτημα του πως μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς στην εποχή της κρίσης και της στρατηγικής βίαιης επίθεσης του κεφαλαίου στην εργασία, για ποιον κομμουνισμό μιλάμε στο σήμερα, με ποιο πρόγραμμα κ.α. Το συναυλιακό κομμάτι περιείχε έντονους stoner-rock ήχους με τους 10code, we.own.the.sky, Godsleep και Nightstalker ενώ έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες με ρεμπέτικο γλέντι.
Για μια ακόμη χρονιά, οι Αναιρέσεις και στην Πάτρα απέδειξαν πως έχουν εξελιχθεί σε έναν ετήσιο θεσμό κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας, ανεβάζοντας παράλληλα και τον πήχη των προσδοκιών μας.
Αναιρέσεις στο θεατράκι των Ιωαννίνων
Οι Αναιρέσεις είναι και φέτος το πολιτικό και πολιτιστικό ραντεβού στα Γιάννενα, όπως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι Αναιρέσεις φέτος γίνονται για ένατη συνεχή χρονιά στο θεατράκι, στη Σκάλα. Είναι το πολιτικο πολιτιστικό φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), είναι όμως και μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση.
Φέτος, στις 10 και 11 Ιουνίου, στο θεατράκι στήθηκαν οι θεματικοί χώροι του φετινού φεστιβάλ, η σκηνή όπου διαδραματίστηκαν τα μουσικά γεγονότα, καθώς και τα workshops, οι συζητήσεις και οι ομιλίες.
Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων δεν είναι απλώς ένα ραντεβού να τα ξαναπούμε μόλις ανοίγει ο καιρός (ελπίζουμε φέτος να είναι καλύτερος από πέρυσι!), να ακούσουμε δύο-τρεις καλές μπάντες και τέλος. Είναι η ευκαιρία να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή ή έστω από ένα ορατό σημείο της πολιτικής πορείας όπου περπατάμε, συμφωνούμε, διαφωνούμε, κερδίζουμε και χάνουμε.
Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων είναι μια διαρκής πρόταση. Την Παρασκευή 10 Ιούνη το φεστιβάλ ξεκίνησε με την εκδήλωση «Οι πόλεμοι γεννάνε προσφυγιά. Η αντίσταση των λαών θα νικήσει» με ομιλητές την Ντίνα Ρέππα, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και τον Πέτρο Μανιάτη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ. Την πρώτη μέρα στο χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, επίσης, workshop με θέμα «70 χρόνια από τον ελληνικό Εμφύλιο». Η βραδιά κορυφώθηκε με το μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν οι Ζμπαράλια Ζ’μπαραλία και οι Folk ‘n’ Roll. Και οι δύο μπάντες με καταγωγή από την Ήπειρο μας προσκάλεσαν σε ένα ατέλειωτο γλέντι.
Τη δεύτερη μέρα, το Σάββατο, ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με τίτλο «Εργατικοί και νεολαιίστικοι αγώνες στα χρόνια της κρίσης και η απάντηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς» με ομιλητές τους Παναγιώτη Παπανικολάου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση και Στάθη Ντούρο, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ν.Κ.Α. Επίσης στο πρόγραμμα, η διεξαγωγή δύο πολύ ενδιαφερόντων workshops με θέματα την κάρτα φιλάθλου και το μαθητικό κίνημα. Όσο για το βράδυ, επρόκειτο να ολοκληρωθεί με μια μεγάλη συναυλία με έντονο punk-sca core χαρακτήρα. Αρχικά τα «Τοξικά Απόβλητα», μια πολιτική μπάντα από την Αθήνα, αφιερωμένοι στον αγώνα κατά του φασισμού και του καπιταλισμού, όπως οι ίδιοι προσδιορίζονται. Αμέσως μετά, οι Bad Movies φέρνουν στις «Αναιρέσεις» το καινούργιο τους άλμπουμ «Η εποχή των λύκων»