του Γιώργου Δελαστίκ
Να κυβερνάει η Δεξιά του ΔΗΣΥ στην Κύπρο, που άρπαξε πολλά δισεκατομμύρια από όλους τους καταθέτες, οι οποίοι ήταν τόσο ηλίθιοι, ώστε να διατηρούν στο νησί καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής να καταποντιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση του αριστερού –τρομάρα του!– ΑΚΕΛ, ήταν ένα δείγμα τού τι θα πάθει πιθανότατα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα φύγει από την εξουσία, έχοντας προηγουμένως γίνει μνημονιακό κόμμα.
Το ΑΚΕΛ, το οποίο πάντως δεν έκλεψε τις καταθέσεις όπως έκαναν οι κλέφτες της Δεξιάς, έχασε 7,1 εκατοστιαίες μονάδες! Από το 32,8% που είχε έπεσε παταγωδώς στο 25,7%! Οι μνημονιακοί πολιτικοί απατεώνες του ΑΚΕΛ πλήρωσαν για δεύτερη φορά τη μετάλλαξή τους – και μάλιστα αυτή τη φορά σαφώς ακριβότερα σε ποσοστό από το 2012, όταν έχασαν την εξουσία. Όχι ότι δεν έχασε σε ποσοστό και η Δεξιά που κυβερνούσε. Έχασε κι αυτή. Από 34,4% που είχε έπεσε κατά 3,7 εκατοστιαίες μονάδες και τώρα πήρε μόνο 30,7%. Όπως και να το κάνεις όμως, η μείωση του ποσοστού της ήταν μόνο η μισή εκείνης του ΑΚΕΛ, και αυτό είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο. Χώρια που το να χάσουν μόνο 3,7% οι κλέφτες των καταθέσεων δεν συνιστά και καμιά βαριά τιμωρία, όσο και αν, κατά έναν μυστήριο τρόπο, τα λεφτά τα έχασαν μόνο ξένοι και κάποιοι «κονομημένοι» πολιτικοί αντίπαλοι του ΔΗΣΥ! Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ, μην το ξεχνάμε αυτό! Μας έχουν διηγηθεί περίπτωση Κύπριου επιχειρηματία που είχε σε κυπριακή τράπεζα 900.000 ευρώ καταθέσεις και 700.000 ευρώ δάνεια. Ξαφνικά, του έφαγαν τις 800.000 από τις καταθέσεις του και βρέθηκε να χρωστάει 600.000 ευρώ παραπάνω από τις 100.000 καταθέσεις που του άφησαν!!! Ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας!
Η κυπριακή Βουλή έχει 56 όλες κι όλες έδρες για τους Ελληνοκύπριους. Ο ΔΗΣΥ πήρε 18 έδρες, το ΑΚΕΛ 16, το ΔΗΚΟ 9 έδρες. Την κυβέρνηση τη συναπάρτιζαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει αρχηγό τον Νικόλα Παπαδόπουλο, γιο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αν προσθέσουμε όμως 18 και 9 μας κάνουν 27, αριθμός που απέχει έτη φωτός από τον μαγικό αριθμό 29, που δίνει την πλειοψηφία στην 56μελή, επαναλαμβάνουμε, κυπριακή Βουλή. Δηλαδή στη νέα Βουλή πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε και ένα τρίτο κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση! Εκτός πια και αν οι δεξιοί βρουν να αγοράσουν τουλάχιστον δύο βουλευτές άλλων κομμάτων, πράγμα που είναι όμως αρκετά δύσκολο σε κοινωνίες τόσο μικρές όπως η κυπριακή, όπου οι πάντες γνωρίζουν σχεδόν όλους τους συμπολίτες τους. Θα δεχτεί να παίξει αυτόν το ρόλο η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, που πήρε 6,25 σε ποσοστό και 3 βουλευτικές έδρες; Άγνωστο, αλλά όχι αδύνατο. Θα δούμε.
Οκτώ συνολικά κόμματα μπήκαν στην κυπριακή Βουλή. Εκτός από τα τέσσερα προαναφερθέντα, μπήκαν ακόμη η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, που πήρε 6% και 3 έδρες. Το δεξιό Κίνημα Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους, η οποία αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ, έφτιαξε δικό της κόμμα και πήρε ποσοστό 5,2% και επίσης 3 έδρες, κατατάχθηκε έκτο. Έβδομοι ήρθαν οι Οικολόγοι με 4,8% και 2 έδρες και όγδοοι ήρθαν οι ακροδεξιοί εθνικιστές, που κατόρθωσαν να μπουν στη Βουλή με το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), παίρνοντας 3,71% και 2 έδρες. Η αλήθεια είναι ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ είχαν μυριστεί ότι δεν θα πάνε καλά και γι’ αυτό ξαφνικά διπλασίασαν το όριο εισόδου στη Βουλή, κάνοντάς το από 1,8% 3,6%! Αυτό όμως δεν τους γλίτωσε από τίποτα, παρά τις ελπίδες των δύο μεγάλων κυπριακών κομμάτων να υποχρεώσουν τους ψηφοφόρους τόσο του δεξιού Κινήματος Αλληλεγγύης όσο και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ να ψηφίσουν σε μεγάλο ποσοστό ΔΗΣΥ, όπως και τους «αριστερούτσικους» Οικολόγους να μοιράσουν τις ψήφους τους στο ΑΚΕΛ και στην ΕΔΕΚ. Οι δύο πυλώνες του κυπριακού δικομματισμού, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, την πάτησαν με την οκτακομματική Βουλή.
Οι ΣΥΡΙΖΑίοι έχουν καταλάβει, βέβαια, τη σημασία των κυπριακών εκλογών για το ίδιο τους το κόμμα. Γι’ αυτό και μόνο η Αυγή πρόβαλε τη δήλωση που έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού ότι «πάντα το ΑΚΕΛ βρίσκει τρόπο να επιστρέφει», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό πισωγύρισμα». Η Αυγή είχε βάλει τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ: «Α. Κυπριανού: Πήραμε τα μηνύματα, το ΑΚΕΛ βρίσκει τρόπο να επιστρέφει»! Με τις υγείες τους, λοιπόν!