του Μάκη Βάσιλα
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η έκθεση που αναφέρεται στο σύνολο της οικονομικής κατάστασης και δραστηριότητας στη χώρα, όμως αξίζει να σταθούμε σε κάποιες επιμέρους πλευρές της, που είναι ενδεικτικές για το μέγεθος της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργαζόμενη πλειοψηφία, αλλά και στους μικρούς και μεσαίους αυτοαπασχολούμενους. Ιδιαίτερα χρειάζεται να τονιστεί, ότι η σφοδρότητα της επίθεσης δεν έχει καν μετριαστεί στο διάστημα αναφοράς της έκθεσης, παρά την κυβερνητική αλλαγή και τις διακηρύξεις των στελεχών της περί «ταξικής μεροληψίας». Απ’ ό,τι προκύπτει από τα στοιχεία, αυτή η μεροληψία υπάρχει, με την διαφορά όμως ότι εξακολουθεί να είναι ίδια ακριβώς με αυτή που γνωρίζαμε και πριν την κυβερνητική αλλαγή.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης, σε ότι αφορά τον τομέα της απασχόλησης, διαπιστώνεται ότι παρά την μικρή αύξησή της το 2015 κατά 1,8% σε σχέση με το 2014, επήλθε μείωση στην αμοιβή της και μάλιστα σε ποσοστό 2,7%. Πέρα από το γεγονός ότι η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μειώσεις της πενταετίας από το 2009, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι αυτή η κατακρεούργηση των εργατικών αμοιβών δεν συνέτεινε –το αντίθετο συνέβη- στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα με το παραπάνω, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης , προκύπτει ότι το ποσοστό μερικής απασχόλησης στη χώρα μας έχει φτάσει αισίως στο 9,5% το 2015 όταν το 2011 ήταν στ 6,8% και το 2009 χρονιά έναρξης της επίθεσης , έφτανε μόλις το 4,5%. Παράλληλα το ποσοστό των μισθωτών που αμείβονται για μερική ή για εκ περιτροπής απασχόληση ανήλθε στο 22,4% σημειώνοντας και εδώ άνοδο σε σχέση με το 2014 που ήταν 21,8%, ενώ για το υπόλοιπο 77,6% οι αμοιβές τους κυμαίνονταν σε ποσά έως 600,00 ευρώ για το 9,6%,(9% το 2014) σε ποσά μεταξύ 600 και 800 ευρώ για το 18% (17,4% το 2014) και σε ποσά πάνω από 800 ευρώ για το 50% (51,8% το 2014).
Όμως και στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ελεύθερων επαγγελματιών τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μείωση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς εκμετάλλευση εργασίας κατά 2,3% ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 10,1% των αυτοαπασχολούμενων με προσωπικό, γεγονός που σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη εξέλιξη στην ταξική διαφοροποίηση στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.
Συνολικά ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαμόρφωσε κατά κανένα τρόπο συνθήκες διαφορετικές από τις προηγούμενες χρονιές, για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι το 2015 αποτελεί στο σύνολο των δεικτών και ειδικότερα σε αυτούς που ενδιαφέρουν την κόσμο της εργασίας, συνέχιση των καταστροφικών εξελίξεων του 2014 όταν ακόμα η ελπίδα ερχόταν.