της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Η πολιτική συμμαχιών του Ποταμιού δεν έχει ξεκαθαριστεί παρά την ολοκλήρωση του δεύτερου συνεδρίου του (26-28/2). Ο Σταύρος Θεοδωράκης που επανεξελέγη επικεφαλής με ποσοστό 88,16% πρότεινε να συγκροτηθεί το Κοινοβούλιο του Κέντρου για «να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει» χωρίς τη συμμετοχή στελεχών «πρώτης γραμμής».
«Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες.»
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης για το μέλλον του Ποταμιού και για μια προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου σ’ αυτό το συνέδριο. Η Φ. Γεννηματά πρότεινε «προγραμματική συμφωνία με ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού», αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρκετά φιλικός: «Αισθάνομαι επίσης κοντά σας, διότι μαζί πορευόμαστε το δρόμο των δίκαιων μεταρρυθμίσεων», είπε μεταξύ άλλων και εξήγησε πως μπορεί να υπάρχει κόμμα της δικής του ευρωπαικής πολιτικής οικογένειας που να έχει λιγότερα κοινά με τη ΝΔ απ’ ότι το Ποτάμι.
«Αυτά τα οποία μας ενώνουν σήμερα, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.» Χαρακτηριστική της διάθεσης ανοίγματος της ΝΔ ήταν και η αναφορά στην «ευρωπαϊκή» συμμαχία: «Τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.»
Το Ποτάμι φαίνεται να βλέπει ακόμα και προς τη μεριά της ΝΔ και προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ίσως θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ήττα της πολιτικής του θέσης στο θέμα των συμμαχιών, αλλά δεν είχαμε ούτε την αποχώρησή του από το Ποτάμι, ούτε τη σίγηση των φωνών που επιδιώκουν συμμαχία με τη ΝΔ. Ο Ιάσωνας Φωτήλας μίλησε στο συνέδριο για αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων «στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, μεταξύ του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη και της ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί ήταν το αίτημα για «συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών για το μεταναστευτικό για το προσφυγικό». Η σχετική θέση του Ποταμιού, που παρουσιάστηκε και στον Αθήνα 9,84 την περασμένη Πέμπτη, είναι να υπάρξει υπερυπουργός οικουμενικής αποδοχής. Ο Στ. Θεοδωράκης ζητά «ένα κέντρο διοίκησης της χώρας σε σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό, με δυο – τρεις απαράβατες αρχές, μεταξύ των οποίων είναι ότι οι μετανάστες επιστρέφουν στις χώρες από όπου προέρχονται».