του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
«Οικουμενική» στήριξη από 5 κόμματα συμπεριλαμβανομένων των 2 που αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία, απολαμβάνει πλέον και επίσημα η εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και των ΗΠΑ μετά το κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα στα πλαίσια των συζητήσεων «έπεσε» στο τραπέζι από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η αναγκαιότητα οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω πολιτική. Από την σύσκεψη αποχώρησε το ΚΚΕ ενώ δεν συνυπέγραψε το κείμενο η Ενωση Κεντρώων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μπορεί πλέον να καταγράψει στις «επιτυχίες» της την έκδοση κοινού κειμένου με την Νέα Δημοκρατία. Μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της , Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του επανέφερε ως πολιτική της θέση την «ατζέντα Σαμαρά» μιλώντας για στρατόπεδα συγκέντρωσης και «αμυγδαλέζες»
Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι 5 πολιτικοί αρχηγοί και όπως δηλώνουν «εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται» ουσιαστικά αποδέχεται τις βασικές αρχές της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα όπως και την καθοριστική εμπλοκή του ΝΑΤΟ σαν εγγυητή της εφαρμογής της.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο η Ελλάδα «φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή». Στην ίδια λογική νομιμοποιείται η παρουσία του ΝΑΤΟ και ο ρόλος του ως συνοριοφύλακας στο Αιγαίο μια και ξεκαθαρίζεται πως η Ελλάδα «συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις». Παράλληλα γίνεται αποδεκτή καταρχήν η διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών όπως και η λογική των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Παράλληλα αναφέρεται πώς «οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους» αφού προφανώς η παράγραφος αυτή ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης όταν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Φυσικά μόνον ως …ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί το κάλεσμα που περιλαμβάνεται στο τέλος του κειμένου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου «να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία -ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους».
Από την σύσκεψη αποχώρησε ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αφού στην δήλωση του επισήμανε ότι «οι αποφάσεις της Ε.Ε οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα» προσθέτοντας πως « το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα αλισβερίσια και τα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία». Αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «ανοίγει το δρόμο για νέες γκρίζες ζώνες και συγκυριαρχία στο Αιγαίο» προσθέτοντας όπως «όλα είναι ευχολόγια κανείς δεν μπορεί ούτε ο πρωθυπουργός να δώσει διαβεβαιώσεις» ζητώντας να παρθεί πίσω η κυβέρνητική υπογραφή για την εμπλοκή της συμμαχίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Φώφη Γεννηματά που φέρεται να έθεσε θέμα οικουμενικής και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοχωράκης φέρεται να ζήτησε την τοποθέτηση υπουργού διακομματικής αποδοχής για το θέμα του προσφυγικού. Μάλιστα επισήμανε ότι «η πίεση της πραγματικότητας οδήγησε σε μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις».