της Ηλέκτρας Γεωργίου
Συνεχίζεται το θρίλερ της προσωρινής διαμονής των προσφύγων σε άθλια καταλύματα. Το σχέδιο της κυβέρνησης να μη δημιουργηθούν ανοιχτές μόνιμες δομές που να ικανοποιούν τις προσφυγικές ανάγκες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον Πειραιά, όπου την προηγούμενη εβδομάδα διέμειναν έως και 4.000 πρόσφυγες, οι καταυλισμοί λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για τους πρόσφυγες να πλυθούν, δεν υπάρχει νομική υποστήριξη, δεν υπάρχουν διερμηνείς και επιπλέον πληθαίνουν οι καταγγελίες για σκόπιμη παραπλάνησή τους προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε άλλους χώρους. Το κράτος και οι πολιτικές του υπηρεσίες είναι οι μεγάλοι απόντες, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ούτε καν για τις ευάλωτες ομάδες, δεν υπάρχει κανένας που να εξηγεί στους πρόσφυγες ποιες νομικές δυνατότητες έχουν, τι προβλέπεται για την επανένωση με τις οικογένειές τους, τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Αντ΄ αυτών, το σκόπιμο κρατικό κενό αφήνει ανοιχτό το έδαφος στους Κόκκαλη και Μαρινάκη, που μοιράζουν συσσίτιο στον Πειραιά, για να αξιοποιήσουν και το προσφυγικό για την επιβολή των συμφερόντων τους.
Στα Τρίκαλα έχει παραχωρηθεί το Φρούριο, μια παλιά καφετέρια σε λόφο της πόλης. Εκεί έχουν δημιουργηθεί λίγα μπάνια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες υγιεινής των προσφύγων και γι’ αυτό οι κάτοικοι παραχωρούν τα σπίτια τους. 400 πρόσφυγες εστάλησαν σε παιδικές κατασκηνώσεις στο Λαύριο. Κάποιοι από αυτούς έφτασαν στο Λαύριο με λεωφορείο από τον Πειραιά, όπου κάποιοι τους εξαπάτησαν προκειμένου να επιβιβαστούν, υποσχόμενοι ότι θα οδηγηθούν σε σιδηροδρομικό σταθμό από όπου θα φτάσουν στα σύνορα. 450 πρόσφυγες βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στη Ριτσώνα, σε σκηνές στημένες σε υπαίθριο χώρο, χωρίς ρεύμα, ανοιχτές στη βροχή και με ένα βαρέλι ανά 2-3 σκηνές για θέρμανση.
Αφγανοί και Σύροι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Λάρισα, σε καταυλισμό δίπλα στο παλιό εργοστάσιο της Ρόκα. Οι Αφγανοί οργάνωσαν συνέλευση και προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία προς τις αρχές και τους αλληλέγγυους σχετικά με τους άθλιους όρους διαβίωσής τους στον καταυλισμό: δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση, φως, δυνατότητα να φορτίσουν το τηλέφωνό τους (το μοναδικό μέσο επικοινωνίας με τις οικογένειές τους), δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα να υποφέρουν από ασθένειες κυρίως τα παιδιά, δεν υπάρχει δυνατότητα να απομακρυνθούν διότι τους αποτρέπουν αστυνομικές δυνάμεις. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την εξαπάτησή τους από «υπεύθυνους του καταυλισμού του Πειραιά» ότι θα μεταφερθούν κάπου που πληρούνται στοιχειώδεις όροι, ενώ αρνήθηκαν την πρόταση να μεταφερθούν σε στρατόπεδο σε ορεινή περιοχή της Λάρισας γιατί θεωρούν ότι αυτό ισοδυναμεί με φυλάκιση και με καθεστώς απόλυτης απομόνωσης. Δήλωσαν δε ότι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 19 Μάρτη.
Διαμαρτυρίες προσφύγων οργανώνονται καθημερινά στην πλατεία Βικτωρίας, όπου ομάδες αλληλέγγυων προσπαθούν να περιφρουρήσουν καθημερινά τους πρόσφυγες από την αστυνομική βία και παρέχουν φαγητό. Αντίστοιχη διαμαρτυρία προσφύγων οργανώθηκε την Τετάρτη και στον Πειραιά.