ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
O Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, εκτοξεύει (μέσω του Ριζοσπάστη) μερικούς τόνους λάσπη καταγγέλλοντας το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» (από εδώ και πέρα ΔΕΦΣ) και την παρέμβασή του στο στρατό. Αφορμή, η ανάδειξη από το Δίκτυο «Σπάρτακος» των παλινωδιών του ΚΚΕ στην ψήφιση του στρατολογικού νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».
Πέρα από το ότι ο συντάκτης κάνει λάθος στο όνομα του Δικτύου στο οποίο ασκεί κριτική, δεν παραθέτει ούτε ανακοινώσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων (ΕΑΣ) ούτε του ΔΕΦΣ για να στηρίξει τις θέσεις του. Κατηγορεί το Δίκτυο «Σπάρτακος» για αφηρημένο πασιφισμό και συγκάλυψη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της καπιταλιστικής επίθεσης, όταν κάθε τοποθέτηση και ανακοίνωσή μας στρέφεται ενάντια στο ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Κείμενα που δηλώνουν την πολιτική μας ταυτότητα βρίσκονται αναρτημένα στο σάιτ της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων-Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος». Θα πρέπει η ΚΝΕ να αναστοχαστεί λίγο πάνω στο γεγονός ότι ασκεί τέτοια κριτική, όταν η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση (ΑΔΚ) είναι μια από τις ελάχιστες δυνάμεις του αντιπολεμικού κινήματος (αυτού που ανέχτηκε να γίνει συντρίμμια η λαϊκομετωπική λογική της ΚΝΕ – όπως το 2003, στον πόλεμο του Ιράκ, και την κεντρική επιλογή να μη συναντηθεί με τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αλλά να κάνει κοινές πορείες με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και την ΟΝΝΕΔ) που συνδέει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα με τον ταξικό πόλεμο τον οποίο κράτη, υπερεθνικοί οργανισμοί και το κεφάλαιο διεξάγουν στο εσωτερικό τους. Και μάλιστα, είναι η μοναδική δύναμη που αυτή την ανάλυση την κάνει κίνημα μέσα κι έξω από το στρατό, εξελίσσοντας την καλύτερη ιστορική γραμμή του κομμουνιστικού και του εργατικού κινήματος: «στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός».
Όσον αφορά το δεύτερο σημείο της «κριτικής», ότι το ΔΕΦΣ αρκείται σε έναν «πόλεμο ανακοινώσεων» (και μάλιστα «ανώνυμα»; Δηλαδή, αντιστοίχως προς την «κριτική» που ασκούν οι ακροδεξιοί καθηγητές της Ευελπίδων, ο Βορίδης και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;), θα του θυμίσουμε δύο μέλη της ΕΑΣ αντιμετωπίζουν ήδη 3 διώξεις, φαντάροι απειλούνται διαρκώς μέσα στα στρατόπεδα από ένα άθλιο σύστημα ιεραρχίας (και παρ’ όλα αυτά διαρκώς νικούν) και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα, χρόνια τώρα το ΔΕΦΣ, η ΕΑΣ και η ΑΔΚ παλεύουν για τα πιο μικρά και πιο μεγάλα προβλήματα της ζωής των φαντάρων, που τροφοδοτούν καθημερινά επιστολές και καταγγελίες για τις μεθοδεύσεις κράτους και κεφαλαίου στο στρατό, για το ρατσισμό, τον εθνικισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την ακραία εκμετάλλευση των φαντάρων ως τζάμπα εργατικών χεριών, όπως βαθαίνει και στον τελευταίο νόμο με τη λογική της «βέλτιστης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και την «εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση» στις πλάτες των εργαζομένων.
Θα του θυμίσουμε ότι το ΔΕΦΣ έδειξε έμπρακτα ότι οι στρατευμένοι όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θέλουν να στρέψουν τα όπλα τους απέναντι σε εργαζόμενους ή μετανάστες, να εκπαιδευτούν με Ισραήλ-Αίγυπτο-Τουρκία-ΝΑΤΟ-Ευρωστρατό για νέους πολέμους, εσωτερική καταστολή ενάντια σε «ασύμμετρες απειλές», μάχες μέσα σε πόλεις. Και θα αναρωτηθούμε ποιοι άλλοι πολιτικοί φορείς έκαναν αυτή την κόντρα με έμπρακτους όρους.
Το επίδικο της κριτικής μας σε ΚΚΕ/ΚΝΕ αποτέλεσε πολιτική υποτίμηση του νέου νόμου για το στρατό. Τονίζεται ότι η αφομοίωση από το ΚΚΕ διαχρονικών αιτημάτων της καθημερινής συνδικαλιστικής πάλης και του ΔΣ, συμβαδίζει με την όρθωση τειχών απέναντι σε αντικαπιταλιστικές δυνάμεις και στην ανάγκη κοινής πάλης απέναντι στον κοινό εχθρό. Η ΚΝΕ (δηλαδή το ΚΚΕ) τακτικά καταψηφίζει τα ψηφίσματα καταδίκης του νέου νόμου για τη θητεία σε σχολές, μπλοκάροντας την καταδίκη του από το φοιτητικό κίνημα.
Είναι η ώρα να αναμετρηθεί το ΚΚΕ με τις πολιτικές επιλογές που κάνει και υποστηρίζει, να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τον ρόλο του στρατού σήμερα και κατά πόσο αυτός μπορεί να πάρει «δημοκρατικά» χαρακτηριστικά. Πρέπει να αμφισβητηθεί το «αξιόμαχο», να τεθεί το ζήτημα του ρόλου του στρατού όχι μόνο στις αποστολές του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Να επιβληθεί ότι ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή και όχι «δημοκρατικός ερασιτέχνης μισθοφόρος». Είναι αναγκαίο το μπλοκάρισμα της συνολικής αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων και της ανασυγκρότησης του Ευρωστρατού, που έχει αναλάβει ο Κωσταράκος απευθείας από τον Γιουνκέρ, οι αρνήσεις των φαντάρων να υπηρετήσουν ή να δώσουν εργασία για μονάδες ταχείας αντίδρασης, καταστολή πλήθους, επιθετικούς σχηματισμούς προσαρμοσμένους στα σύγχρονα μοντέλα πολέμων.