του Κυριάκου Νασόπουλου
Αρκετά μεγάλη, αν και ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη της 12ης Νοεμβρίου, ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 3/12 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι-απεργοί διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά ενάντια στα μνημονιακά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με «αιχμή του δόρατος» το ασφαλιστικό. Στην ουσία αποτέλεσε την συνέχεια μιας σειράς κινητοποιήσεων που έχουν «ξεσπάσει» το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς κλάδους και μέτωπα, κάτι το οποίο εκφράστηκε και με την συμμετοχή περισσοτέρων σωματείων.
Στην Αθήνα, όλες, οι απεργιακές συγκεντρώσεις (ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ταξικών σωματείων-κινήσεων Μουσείο) ήταν μαζικές. Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό στο Μουσείο ανταποκρίθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι και λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η απεργιακή διαδήλωση από την οδό Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο με κατεύθυνση προς τη Βουλή. Στην συγκέντρωση του Μουσείου συμμετείχαν με δικό τους πανό πολλά σωματεία, όπως ενδεικτικά ο ΣΕΦΚ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, ο Σύλλογος μεταφραστών-επιμελητών μπροστά. Πίσω από το κεντρικό πανό της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στην πορεία ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα πολλών δήμων και ΟΤΑ με επικεφαλής το πανό του «Συντονιστικού Αγώνα εργαζόμενων σε πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής». Αντιστοίχως, ακολουθούσαν τα μπλοκ σωματείων εργαζομένων σε δήμους όπως της Ν. Ιωνίας, της Καλλιθέας, της Παιανίας κ.α. Ξεχωριστό «παρών» έδωσαν με δικά τους πανό και μπλοκ τα σωματεία της εκπαίδευσης, με πρώτο του Συντονιστικού αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών, όπως και τα σωματεία των νοσοκομείων («Αγίου Σάββα», «Αττικού», «Γ. Γεννηματά»). Με το δικό τους πανό διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, όπως της Ιντρακόμ, της Γουίντ, της Βόνταφον, αλλά και το σωματείο της Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ). Παρουσία με πανό είχαν και εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις από διάφορους κλάδους. Στη διαδήλωση με πανό ήταν η «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία», η «Λάντζα» (ταξική κίνηση στον κλάδο του επισιτισμού), η ΑΣΕ-ΟΤΕ και η ΕΑΣ-ΕΘΕΛ. Ακολουθούσαν εργατικές συλλογικότητες όπως η επιτροπή αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, και εργατικές κινήσεις όπως η Ομοσπονδία Βάσης. Στο τέλος της πορεία, ξεχώριζαν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ, των φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η διαδήλωση κατέληξε στη Βουλή λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει τα μπλοκ του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια και αμέσως μετά τα μπλοκ από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από την Πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην Θεσσαλονίκη, στην Κάμαρα συγκεντρώθηκε η Πρωτοβουλία για Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων με την συμμέτοχη σωματείων από την εκπαίδευση, την ΕΝΙΘ, το σωματείο βιβλίου-χαρτου και φοιτητικούς συλλόγους. Η συγκέντρωση ήταν δυναμική και αρκετά μαζική, με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Συμμετείχαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ Μ-Λ, το Δίκτυο για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και το Καραβάνι αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ. Τόσο η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όσο και του ΕΚΘ είχαν λιγότερο κόσμο σε σχέση με την απεργία της 12ης Νοεμβρίου.
Στην Πρέβεζα, η Ανοιχτή Συνέλευση Συντονισμού εργαζομένων-ανέργων και σωματείων πραγματοποίησε προσυγκέντρωση και πορεία προς το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Αμέσως μετά, έπειτα από πρόταση του συντονισμού η συγκέντρωση κινήθηκε με πορεία προς την τράπεζα Πειραιώς, με κεντρικό σύνθημα «Κανένα χωράφι και σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όπου συναντήθηκε με την επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων. Στα Τρίκαλα, πάρα τη σχετικά μικρή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, η απεργία «χρωματίστηκε» από τη μαχητική πορεία στο Νοσοκομείο Τρικάλων και την παράσταση στον Διοικητή του Νοσοκομείου από την Πρωτοβουλία για την αλληλεγγύη στους δικαζόμενους αγωνιστές/ στριες και δημοσιογράφους, όπου συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ μ-λ, συνδικαλιστές και αγωνιστές κινημάτων. «Δημόσια και δωρεάν για τον λαό υγεία, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία», «Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Θέλουμε υγεία για όλο τον λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στους δρόμους και στο Νοσοκομείο της πόλης. Στον Βόλο, το συντονισμό παρεμβάσεων κινήσεων σε ιδιωτικό-δημόσιο τομέα και ανέργων έκανε ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία τα γραφεία του τοπικού ΣΕΒ και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση για τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων. Τέλος στην Κοζάνη, το Εργατικό Κέντρο της πόλης όσο και το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ δεν «φιλοτιμήθηκαν» καν να κάνουν πορεία, μετά την προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. «Φωτεινή» εξαίρεση το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», το οποίο πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της Κοζάνης, κίνηση την οποία ακολούθησαν αρκετοί εργαζόμενοι.