της Ιωάννας Καρδαρά
Καζάνι που βράζει μοιάζει να είναι η κατάσταση ανάμεσα στο τρίγωνο Ρωσία-Τουρκία-Συρία καθώς συνεχίζεται το ψυχρό κλίμα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού ήταν αιτία πολέμου αλλά επέλεξαν να λάβουν άλλα μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Για προσπάθεια εθνοκάθαρσης στη Λαττάκεια κατηγόρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τη Ρωσία, την ώρα που ναυαγεί και η συμφωνία των 2 χωρών για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολεμική πρόκληση την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU 24, από τουρκικά μαχητικά. «Θα μπορούσαμε να είχαμε κηρύξει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, είχαμε κάθε δικαίωμα να το πράξουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, «όμως επιλέξαμε να μην απαντήσουμε με αυτό τον τρόπο στην Άγκυρα γιατί ένας πόλεμος είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε», πρόσθεσε. «Το περιστατικό αποτελεί casus belli, ήταν μια ευθεία επίθεση σε ένα ξένο κράτος αλλά επιλέξαμε να απαντήσουμε συνετά στην τουρκική πρόκληση, πληγώνοντάς την με άλλους τρόπους, ούτως ώστε να κατανοήσουν αυτό που έπραξαν», κατέληξε. Ερωτηθείς δε, για τις αμυντικές δαπάνες, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο ρώσος πρωθυπουργός απέφυγε να αποκαλύψει το κόστος τους, τόνισε όμως ότι η Ρωσία θα υλοποιήσει τα σχέδια της παρά τις δυσκολίες αναφέροντας ότι αν δεν διατηρήσουν αξιόπιστες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, απλώς δεν θα υπάρχει χώρα σύντομα. Παράλληλα, το σκηνικό γενικευμένης σύρραξης στήνεται με την ανάπτυξη του υπερ-συστήματος S-400 από τη Μόσχα στη συριακή Λαττάκεια και την τοποθέτηση τουρκικών αρμάτων μάχης στα σύνορα με τη Συρία.
Το πολεμικό θερμόμετρο ανεβαίνει στη Δύση, με εστία τη Μέση Ανατολή, ωστόσο για πολλούς εκεί, είναι ήδη αργά. Οι πολυετείς συρράξεις έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση: Εκατομμύρια νεκροί, κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, φτώχεια και πείνα. Παράλληλα, συνεχίζεται η τεραστίων διαστάσεων καταστροφή φυσικού, κοινωνικού και πολιτιστικού πλούτου σε Ιράκ και Συρία. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κρίση δεν επιλύεται, αντιθέτως, διαμορφώνεται ακόμα πιο εφιαλτικό σκηνικό, απειλώντας μάλιστα να εξαπλωθεί. Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενοχλημένος με τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, έτσι ώστε οι βάσεις του καθεστώτος και της Ρωσίας στη Λαττάκεια και το Ταρτούς να προστατευτούν. Αναγκάζει με αυτό τον τρόπο όλους τους Τουρκομάνους και τον σουνιτικό πληθυσμό που δεν έχουν καλή σχέση με το καθεστώς να φύγουν. Ως γνωστόν, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος διείσδυσε στον εναέριο χώρο της και αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, πριν καταρριφθεί, ενώ η Ρωσία επιμένει πως το αεροσκάφος εβλήθη απροειδοποίητα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά πλέον την Τουρκία να «στεγανοποιήσει» τα σύνορα με τη Συρία, ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο αλλά και ο ανεφοδιασμός του «Ισλαμικού κράτους».
Όσον αφορά την ίδια τη Συρία, το μήλον της έριδος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά το λίκνο της εξέγερσης κατά του Άσαντ, την πόλη Χόμς. Κατά πως φαίνεται ο Ερντογάν και οι ακόλουθοί του το τελευταίο που επιθυμούν είναι να διακόψουν τις επαφές με το Ισλαμικό Κράτος. Ο ανταγωνισμός Ρωσίας-Τουρκίας για την επικράτηση στην περιοχή κλιμακώνεται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα στην περιοχή δίχως να διαφαίνονται παραθυράκια λύσεων και αντιμετώπισης της κατάστασης.