του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ ομολόγησαν την συνθηκολόγησή τους με τη μνημονιακή βαρβαρότητα
Μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού, Κυβέρνηση- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στραπατσάρησαν με τον πιο ωμό τρόπο και πέταξαν στον σκουπιδοτενεκέ της υποταγής, το πιο σημαντικό τόλμημά του τα τελευταία χρόνια: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής που είπε «Όχι» στις μνημονιακές πολιτικές με 61,3%. Αυτό είδαν όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση της Βουλής που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου. Με 251 θετικές ψήφους, 32 αρνητικές και 8 «παρών» υπερψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο που κατασκευάστηκε για να βυθίσει τους εργαζόμενους ξανά στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Στην ίδια συνεδρίαση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές την άνευ όρων παράδοσή της στους μνημονιακούς μονόδρομους, με υπόκρουση τις …οιμωγές των Β.Μειμαράκη, Σ.Θεοδωράκη, Φ. Γεννημάτα που απαιτούσαν η κυβέρνηση να γυρίσει από τις Βρυξέλλες «με συμφωνία» ακόμη και αν χρειαστεί να προστεθούν στην αντιλαϊκή λίστα ακόμη επαχθέστερα μέτρα.
Μέσα σε αυτό το αγχώδες σκηνικό, οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αισθητή την παρουσία τους, με την Αριστερή Πλατφόρμα να εκτελεί ένα σχέδιο χειρουργικής ακρίβειας.
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο μόλις 145 από τους 162 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας βρέθηκαν στην αίθουσα και υπερψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφού: Καταψήφισαν οι Ι.Γαιτάνη και Ε.Ψαρρέα. Δήλωσαν «παρών» η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου, η Α.Κυρίτση, ο Δ.Στρατούλης, ο Ι.Στάθάς, ο Αθ.Σκουμάς, ο Κ.Λαπαβίτσας, ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Π.Λαφαζάνης. Επίσης απόντες ήταν οι Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Κυριακάκης καθώς και ο Γ.Βαρουφάκης. Στην συνέχεια 15 βουλευτές που είχαν ψηφίσει «Ναι» υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση στην οποία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε όσους καταψήφισαν το νομοσχέδιο αφού «ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις». Μάλιστα ανέφεραν ότι ψήφισαν την πρόταση «για να μην δώσουμε αφορμές να αξιοποιηθεί η στάση μας, προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση». Πρόκειται για τους Λ. Αμανατίδου, Κ.Δελημήτρο Ζ. Ζαννα, Γ. Ζέρδελη Κ.Ησυχο Η. Ιωαννίδη, Η Καματερό, Μ.Κριτσωτάκη, Θ.Κώτσια, Ε.Ουζουνίδου, Θ.Πετράκο, Στ.Σαμοϊλη, Α.Τσανάκα, Δ.Χαραλαμπίδου και Ν.Χουντή. Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι προαναφερθέντες Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, και Βασίλης Χατζηλάμπρου που απουσίαζαν τονίζοντας ότι «στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία». Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρέθηκε με 32 βουλευτές της να αμφισβητούν μία στρατηγική επιλογή της, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι υπουργοί και μία η Πρόεδρος της Βουλής. Σε δηλώσεις του, τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης χαρακτήρισε την κατάσταση «ιδιαίτερα προβληματική». Νωρίτερα το απογευμα, στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι βουλευτές οφείλουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση αλλά και με αίσθηση ευθύνης, δήλωση που ανασκεύασε λίγο πριν την ψηφοφορία αναφέροντας ότι η υπερψήφιση είναι «το ελάχιστο της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή πάντως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π.Καμένος αποδέχθηκαν την παράδοσή τους στις μνημονιακές λογικές. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση» με ένα πρόγραμμα με «προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προγραμματικές μας διακυρήξεις» όμως «η σύγκριση που οφείλουμε να κάνουμε είναι ανάμεσα σε εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας». Υποστήριξε πως «προχωρήσαμε όσο περισσότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα προχωρήσουμε» όμως εφεξής «υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω». Αντίστοιχα ο Π. Καμένος δήλωσε ότι ψηφίζει γιατι «φοβάμαι τον διχασμό και τον εμφύλιο πόλεμο» αφού «ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να το υποστεί» χαρακτηρίζοντας την πρόταση για συμφωνία συνθηκολόγηση «που επιβάλλουν διαμεσολαβητές δανειστές, η οποία είναι αντίθετη στο Ελληνικό Σύνταγμα» και για πρόγραμμα «που θα προκαλέσει πόνο».
Παράλληλα εκ μέρους της Ν.Δ ο Β. Μειμαράκης προειδοποίσε την κυβέρνηση με την φράση:«Μην πάτε εκεί και πείτε πώς αυτά μόνον δεχόμαστε» δηλώνοντας ξεκάθαρα πώς πρέπει πάσει θυσία να υπάρξει συμφωνία.
Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά. Μάλιστα συνολικά διάχυτη ήταν η αίσθηση πως στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, οι δανειστές θα προτείνουν επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα εκτίμηση που είχαν ακόμη και κυβερνητικοί υπουργοί.
Τέλος ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας, άσκησε κριτική για το τρίτο μνημόνιο ενώ αναφέρθηκε και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστηρίζοντας ότι «η καπιταλιστική Ελλάδα με άλλο νόμισμα, δεν συνιστά λύση» λέγοντας πως «δεν διαλέγουμε ούτε μνημόνιο, ούτε Grexit».