Από τη Ρώμη ως το Λονδίνο και από το Στρασβούργο ως τη Γάζα, το «Όχι» στο δημοψήφισμα ενέπνευσε αγώνες εντός και εκτός Ευρώπης, δείχνοντας τον δρόμο της ανυπακοής στην όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των εργαζόμενων και της νεολαίας.
της Ειρήνης Κοσμά
Από το κοινοβούλιο της Ρώμης, όπου υψώθηκαν καρτέλες «Όχι»στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μέχρι τη Ντάουνιγνκ Στριτ στο Λονδίνο, όπου έγινε διαδήλωση ενάντια στα προωθούμενα μέτρα λιτότητας και από το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου επίσης υψώθηκαν καρτέλες «Όχι», μέχρι τη φωτογραφία που έκανε τον γύρο διαδικτύου με τα παιδιά της Γάζας, τα οποία υψώνουν το δικό τους «Όχι» γραμμένο σε χαρτί, το πνεύμα αντίστασης που εκφράστηκε μέσω της κάλπης, γέννησε ελπίδες για την εργατική απάντηση στην καπιταλιστική κρίση. Παράλληλα, μηνύματα θαυμασμού στον ελληνικό λαό απέστειλαν πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Το κίνημα αλληλεγγύης που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα του δημοψηφίσματος παρέμεινε ζωντανό τις πρώτες μέρες μετά το εκκωφαντικό «Όχι» στη λιτότητα που έβγαλε η κάλπη της περασμένης Κυριακής. Οι κάρτες με το μονολεκτικό μήνυμα της αντίστασης πολλαπλασιάστηκαν: Από τη διακοπή ομιλίας της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλούσε ενώπιον μελών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, από παρευρισκόμενο, ο οποίος ύψωσε την καρτέλα του «Όχι», το περασμένο Σάββατο, τα «Όχι» εισήχθησαν, μαζικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ φυλλάδια «Όχι» μοιράστηκαν και στην ιταλική Βουλή, στη διάρκεια ψηφοφορίας για την φερόμενη ως μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, που αφορά σκληρά μέτρα συρρίκνωσης της δημόσιας Παιδείας στη γειτονική χώρα.
Βουλευτές σήκωσαν μικρές ταμπέλες σε γαλανόλευκο χρώμα, με γραμμένο «OXI alla buona scuola di Renzi» («Όχι στο «καλό σχολείο» του Ρέντσι»). Την ίδια ώρα, πολλοί πολιτικοί από την Ευρώπη, αλλά και τη Λατινική Αμερική, εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Από τον ιστορικό, πρώην ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και τον Νικολά Μαδούρο στη Βενεζουέλα μέχρι τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos στην Ισπανία και τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία. Αναλυτικά, στην τόλμη της Ελλάδας, στην παρούσα συγκυρία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Φιντέλ Κάστρο σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Α. Τσίπρα. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η χώρα γεννά τον θαυμασμό στους λαούς της Λατινικής Αμερικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που βλέπουν πώς η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της. Ούτε ξεχνούν, προστίθεται στην επιστολή, ότι έναν χρόνο μετά την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, ο Μουσολίνι διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στην Ελλάδα, και αυτή η γενναία χώρα απώθησε την επίθεση και ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη τεθωρακιμένων γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, οι οποίες παραμέρισαν τους αρχικούς στόχους της ύπαρξής τους.
Για νίκη κατά του ΔΝΤ έκανε λόγο ο Ν. Μαδούρο, ενώ ο αρχηγός του ισπανικού Podemos χαρακτήρισε το ελληνικό δημοψήφισμα πολιτικό ορόσημο για την Ευρώπη. Νωρίτερα, το Podemos είχε καταδικάσει παρεμβάσεις, χειραγωγήσεις και ψεύδη εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών. «Το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι σαφές: Εσείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν είστε υπεράνω των λαών μας, δεν είσαστε υπεράνω της δημοκρατίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν σας ανήκει», τόνισε το ισπανικό κόμμα σε δήλωση που εξέδωσε. Ο Μπερσάνι από την πλευρά του, με δηλώσεις στον ιταλικό Τύπο, σημείωσε ότι με το «Όχι», κέρδισαν ο λαός της Αριστεράς, οι νέοι χωρίς δουλειά, οι άνεργοι, οι φοιτητές.
Μηνύματα για τη νίκη του «Όχι» απέστειλαν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, ο οποίος χαιρέτισε τη νίκη του «Όχι» και σημείωσε ότι αποτελεί ήττα για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. «Χαιρετίζω τον σπουδαίο ελληνικό λαό για τον θρίαμβο του “Όχι”, ο οποίος συνιστά μια πανωλεθρία για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αποτελεί την αρχή της απελευθέρωσης του ευρωπαϊκού λαού», πρόσθεσε ο Μοράλες, ο οποίος εξέφρασε «τον σεβασμό του και τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό». Τέλος, ο επικεφαλής του κινήματος Global Justice Now, Νικ Ντίρντεν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στους νταήδες της τρόικας και στη βίαιη επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους.
Η βαθύτατα άδικη παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Global Justice, φορτώνει τα βάρη στην κοινωνική πλειοψηφία, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να απορρίψει τις οικονομικές επιλογές. Για πρώτη φορά στην ιστορία, όπως επισημαίνεται, οι πολιτικές λιτότητας τίθενται στην κρίση του λαού και απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Εντωμεταξύ, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, την επομένη του μεγάλου «Όχι». Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που επιδιώκει να επιβάλλει η κυβέρνηση των συντηρητικών, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ενώ παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας, που κρατούσαν χαρτιά με γραμμένη τη λέξη «Όχι», πήραν θέση στο πλευρό του ελληνικού λαού, ο οποίος διεκδικεί δημοκρατία και δίνει πολυετή μάχη με τη λιτότητα. Το μήνυμά τους ταξίδεψε διαδικτυακά μίλια και έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας συγκίνηση, διεθνώς.
Η ψυχρολουσία μετά τις προτάσεις της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα προς τους δανειστές και τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΕ, αναμφίβολα, θα επηρεάσει τη δυναμική που δημιουργήθηκε με το δημοψήφισμα. Ωστόσο, καμία πολιτική απόφαση δεν σβήνει τη δίψα για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια ενός λαού που δεν φοβήθηκε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ακολουθούμενη πολιτική. Παρά τα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν, με σκοπό να μεταστρέψουν την πολιτική του διάθεση και στάση απέναντι στους δανειστές-τρομοκράτες του.