της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Σήμερα διεξάγεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου και τη σχετική απόφαση του συνεδρίου του κόμματος. Ένα συνέδριο το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή σε έντονο κλίμα και με σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του. Οι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν από το συνέδριο είναι η Φ. Γεννηματά, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρ. Λοβέρδος, οι οποίοι κατάφεραν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους με 670, 317 και 300 υπογραφές (σε σύνολο 2.392 συνέδρων) αντίστοιχα καθιστώντας φαβορί τη Φ. Γεννηματά, ενώ ο Θ. Χειμωνάς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αριθμό των υπογραφών (10% των συνέδρων) που θα επέτρεπε την υποψηφιότητά του.
Αν ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων, σήμερα θα υπάρξει και δεύτερη αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο πρώτους. Όσο για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ανδρ. Λοβέρδοςείπε ότι θα περίμενε «πάνω από 100.000» ψηφοφόρους.Το μητρώο των μελών και φίλων που θα ψηφίσουν θα παραμείνει ανοιχτό δίνοντας τη δυνατότητα εγγραφής ακόμα και σήμερα.
Από το συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας, στο οποίο διαπιστεύτηκαν 2.392 σύνεδροι και ψήφισαν 2.153, προέκυψε και η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Τα αποτελέσματα δείχνουν τη δύναμη του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος τελικά δεν κατέθεσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη μεριά του φαίνεται να ανήκουν ελαφρώς λιγότερα από τα μισά εκλεγμένα μέλη της ΚΠΕ (60), ενώ η Φ. Γεννηματά ελέγχει το 1/4 αυτών, διατηρώντας το ποσοστό που συγκέντρωσε και κατά τη συλλογή των υπογραφών των συνέδρων, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά της. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρ. Λοβέρδος φαίνεται να επηρεάζουν 20 και 10 μέλη της ΚΠΕ αντίστοιχα.
Στην προσπάθεια αναζήτησης της νέας θέσης του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη και απομάκρυνσης από το παρελθόν που συνδέεται με την καταστροφική πορεία της χώρας το συνέδριο αποφάσισε απόρριψη της πρότασης αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ αλλά επιβεβαίωσε την πορεία μετεξέλιξής του. Αποφάσισε δηλαδή το σχηματισμό ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και τη διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης που θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Το βήμα αυτό κρίθηκε αναγκαίο και από τους τρεις υποψήφιους προέδρους, αλλά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Απ. Κακλαμάνη που σε σχετική ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το συνέδριο «αντικαταστατικό» με μη δημοκρατικά εκλεγμένους συνέδρους και στόχο την«ενσωμάτωση και απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλα υπαρκτά, άλλα μάλλον ανύπαρκτα, ουσιαστικά κόμματα – κινήσεις -“σφραγίδες”». Το κλίμα αποδίδει η περιγραφή του: «Απευθύνθηκα στο Συνέδριο, δηλώνοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται”. Οι άνθρωποι του Β. Βενιζέλου στο προεδρείο με χλεύασαν, φωνάζοντάς μου “Στο καλό!”».
Αποφασίστηκε επίσης ότι ο γραμματέας του κόμματος δεν θα μπορεί να είναι ευρωβουλευτής, βουλευτής ή δήμαρχος. Η πρόταση του Ανδρ. Λοβέρδου για εκλογή του γραμματέα από το συνέδριο προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις που αποσύρθηκε. Επομένως ο νέος γραμματέας θα εκλεγεί από τη νέα ΚΠΕ και τους συσχετισμούς που αυτή διαμορφώνει.
Όσον αφορά τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και σε αυτή του Γ. Παπανδρέου, υπερασπίστηκε την πολιτική του κόμματος που δεν επιβραβεύτηκε στις τελευταίες εκλογές και δήλωσε ότι δεν αποχωρεί από «τον αγώνα για τη χώρα».
Για τη διάθεση αλλαγής που επιδεικνύουν οι υποψήφιοι πρόεδροι κατά την προεκλογική τους δραστηριότητα, θα λέγαμε ότι αμφισβητείται κι από τους ίδιους. Παρά την πολλά υποσχόμενη δήλωση της Φ. Γεννηματά (που εμφανίζεται να θέλει να ανακόψει τη δεξιά πορεία του ΠΑΣΟΚ) για το θαμπό στίγμα του, το οποίο επηρεάστηκε αρνητικά από τη συμμαχία με τη ΝΔ και πρέπει να αλλάξει, παρατηρούμε πως η ίδια στην ομιλία της στο συνέδριο δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει την ορθότητα της πολιτικής του Βαγγέλη Βενιζέλου χαρακτηρίζοντάς τη, «τη μοναδική εθνική στρατηγική που υπάρχει για τη χώρα στην οποία προσχώρησαν και προσχωρούν όλοι». Αυτή η δικαίωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται και από τον Ανδρ. Λοβέρδο, που μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος αναφέρθηκε στην «απενοχοποίηση» της παράταξης λόγω της υιοθέτησης της στρατηγικής της τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο κλίμα φαίνεται να κινείται και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο αναζήτησε τις ευθύνες της προηγούμενης γενιάς και μίλησε για την ατολμία που εμπόδισε τις «μεταρρυθμίσεις».
Η όποια «αλλαγή» θα γίνει με τη συνεργασία του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, δηλαδή με το ΚΙΔΗΣΟ και δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ.