Η Φώφη Γεννηματά (το απόλυτο φαβορί), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία την επόμενη Κυριακή 14 ιουνίου, όπως ανέδειξε το τριήμερο συνέδριο «μετεξέλιξης» με άρωμα αυτοδιάλυσης. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση και με ανοιχτό μητρώο.
της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Ξεκίνησαν προχθές Παρασκευή οι διαδικασίες του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα ολοκληρωθούν σήμερα με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του. Το έκτακτο αυτό συνέδριο καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και τη συνεχή πτώση του ποσοστού του στις δημοσκοπήσεις καθιστώντας ορατό το ενδεχόμενο η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να το αφήσει εκτός Βουλής και αναγκάζοντας το να ζητήσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η συζήτηση για το μέλλον του κόμματος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από το συνέδριο αυτό θα προκύψει η νέα ηγεσία του και θα παρθούν αποφάσεις για τη φυσιογνωμία και τις μελλοντικές κινήσεις του στο χώρο της «σοσιαλδημοκρατίας».
Όσον αφορά τους υποψήφιους προέδρους, αν και η εκτύπωση της εφημερίδας προηγήθηκε της λήξης της δεύτερης μέρας του συνεδρίου, μπορούμε να πούμε πως σίγουροι είναι η Φ. Γεννηματά, ο Ανδρ. Λοβέρδος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Τελικά ο Θανάσης Χειμωνάς κόπηκε στη συγκέντρωση υπογραφών καθώς δεν κατάφερε να μαζέψει υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως απαιτείται. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300.
Μια από τις κρισιμότερες διαφωνίες των συνέδρων αφορά τον τρόπο εκλογής της νέας ηγεσίας, ο οποίος θα είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση των συσχετισμών και του τελικού αποτελέσματος. Οι τρεις υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν η εκλογή του προέδρου να γίνει την επόμενη Κυριακή 14/6 από τη βάση. Η Φ. Γεννηματά αρνείται και την εκλογή οργάνων από το συνέδριο, ενώ πιστεύοντας ότι είναι το μεγάλο φαβορί σε περίπτωση εκλογής προέδρου από τη βάση έχει απειλήσει με αποχώρησή της αν κατά παράβαση του καταστατικού η εκλογή γίνει με άλλο τρόπο. Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλος στο σύντομο χαιρετισμό του την πρώτη μέρα του συνεδρίου μίλησε για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είναι βέβαιο πως έχουν καμφθεί οι σχετικές διαφωνίες.
Η δεύτερη μεγάλη διαφωνία αφορά τη συνέχιση ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο ή αν είναι επιβεβλημένο το ιδρυτικό συνέδριο μιας νέα παράταξης, όπως πρότειναν 52 στελέχη με σχετικό κείμενο. Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη συνεργασίας με άλλες «σοσιδαλδημοκρατικές» δυνάμεις (το ΚΙΔΗΣΟ και κομμάτια της ΔΗΜΑΡ) δεν αμφισβητείται ούτε από όσους μιλούν ενάντια στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικό στοιχείο του κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αγωνίας τους για την κατάληξη των διαδικασιών αυτών είναι η ένταση ανάμεσα στη Φ. Γεννηματά και τον Ανδρ. Λοβέρδο με αμοιβαίες κατηγορίες ότι κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αντίστοιχα. Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα η Φ. Γεννηματά συγκρούεται και με τον γραμματέα Ν. Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον για νοθεία της διαδικασίας εκλογής των συνέδρων.
Την πρώτη μέρα του συνεδρίου η παρουσία του Ελ. Βενιζέλου ήταν σύντομη λόγω της υποχρέωσής του να παραβρεθεί στη Βουλή. Παρ’ ολ’ αυτά με έναν χαιρετισμό που άφησε την ολοκληρωμένη τοποθέτησή του για το Σάββατο προσπάθησε να τοποθετηθεί σύντομα για το μέλλον της παράταξης, να υπερασπιστεί την πολιτική του και να επιτεθεί στους αντιπάλους του. Δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την άλωση του κόμματος και ήταν ιδιαίτερα εχθρικός προς τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά κατηγορώντας τον με σαφήνεια για υπονόμευση του κόμματος.
Παραδεχόμενος τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να ελαφρύνει το βάρος της υποτιμώντας άλλη μια φορά τη νοημοσύνη των εργαζομένων που υπέστησαν της συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής του. Τις πολιτικές που καταδικάστηκαν στις τελευταίες εκλογές και οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στο 4,68% τις αποκάλεσε μεγάλες εθνικές πολιτικές και τις απέδωσε στην υπευθυνότητα του κόμματος, η οποία του στοίχησε αυτή την πτώση των ποσοστών του. Μίλησε για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και για την «ασύμμετρη, ισχυρή, αποτελεσματική, πειστική αντιπολίτευση» που ασκεί τώρα, για «το δικαίωμα (του ΠΑΣΟΚ), αλλά και την άνεση να μιλάει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος». Θυμίζουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τον Μιχ. Ψύλο επέρριψε ευθύνες των εκλογικών αποτυχιών στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και στην ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ.
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Σημειώνουμε πως ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θ. Μαργαρίτης εξέφρασε προθυμία για κοινές δράσεις και ο Ν. Φίλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης αλλά και για «αυτοκριτική» και «συστράτευση (στη μάχη της διαπραγμάτευσης) όλων των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας».