του Μάκη Γεωργιάδη
Η ακροδεξιά τακτική της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και η πλήρης στρατηγική σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις του πρώην κυβερνώντος κόμματος πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα για τον Αντ. Σαμαρά. Ο κύκλος υπονόμευσης και τελικού εξοστρακισμού του από την ηγεσία της ΝΔ, ο οποίος άνοιξε αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, διευρύνεται και βαθαίνει, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να οδηγούν σε τελικό ξεκαθάρισμα υπό τη μορφή ενός ανοιχτού έκτακτου συνεδρίου.
Τον βασικότερο τόνο σε αυτή τη διαδικασία δείχνει να αναλαμβάνει ο Ν. Δένδιας, που για πολλοστή φορά επανήλθε στο θέμα του συνεδρίου ζητώντας από τη νυν ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλία και εντός συντεταγμένης διαδικασίας στο συνέδριο να αποσαφηνιστεί και να καθοριστεί εκ νέου το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ και να εκπονηθεί επιπλέον ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει απαντήσεις, πάντα από την αστική πλευρά, στην κρίση. Με δεδομένες και παλιότερες τοποθετήσεις του Ν. Δένδια, ο οποίος στέκεται επικριτικά στην ακολουθούμενη αντιπολιτευτική τακτική, τίθεται αυτομάτως επί τάπητος και θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός φαίνεται να αναλαμβάνει τον εκ νέου προσανατολισμό της δεξιάς παράταξης προς το «καραμανλικό μοντέλο», με στόχο την επαναπροσέγγιση με τον περίφημο «μεσαίο χώρο». Έτσι σε μια πορεία ανασυγκρότησης ενός ισχυρού δεξιού αστικού πόλου, ο πρώην υπουργός μοιάζει να έχει την απόλυτη στήριξη τόσο ισχυρών κέντρων αλλά και του καραμανλικού μπλοκ.
Φυσικά, από την άλλη πλευρά έχει σχηματιστεί και ένα ισχυρό ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο μπλοκ υπό την κηδεμονία και την ηγεσία της οικογένειας Μητσοτάκη, το οποίο δεν έχει διστάσει να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές. Ωστόσο τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης μοιάζουν σε αυτή τη δεδομένη φάση, με τις ασκήσεις κοινοβουλευτικού κρετινισμού στις οποίες επιδίδονται, να ακολουθούν περισσότερο προσωπικές στρατηγικές, καθώς η πρώτη φαίνεται πως δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις πλέον την ηγεσία της ΝΔ μετά την πανωλεθρία του 2009, ο δε δεύτερος μάλλον βλέπει την επόμενη στροφή στη μάχη για την ηγεσία, καθώς πολλοί είναι όσοι υπολογίζουν πως ο επόμενος μετά τον Αντ. Σαμαρά αρχηγός θα είναι εκ των πραγμάτων μεταβατικός.
Ο Σαμαράς παραμένει αταλάντευτος στην πολιτική τακτική που εξακολουθεί να καταποντίζει τη ΝΔ, και υπό αυτό το πρίσμα οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν να έρθουν.