Στη 28η θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ έπεσε η χώρα μας. Έβδομη από το τέλος! Είμαστε η τελευταία χώρα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που συμμετέχουν και στον ΟΟΣΑ αναφορικά με την επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η χώρα μας παρουσιάζει τη χειρότερη πτώση εισοδημάτων στο εισοδηματικό ασθενέστερο 30% του πληθυσμού. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχαναν κάθε χρόνο το 8% του καθαρού εισοδήματός τους. Στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έχει εισόδημα 9,6 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10% του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1980 ήταν 7,3 φορές υψηλότερο. «Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες από τότε που αρχίσαμε να τις μετράμε» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Δραματική επιδείνωση όμως –βάσει άλλης έκθεσης, αυτή τη φορά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας– υπέστη και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) ως ποσοστό του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 73% του μέσου όρου της ΕΕ.
Μας πέρασε ακόμη και η Πορτογαλία, που ήταν πάντα τελευταία από τις 15 «παλιές» χώρες-μέλη της ΕΕ της πάλαι ποτέ Δυτικής Ευρώπης! Να ’ταν μόνον αυτό! Εδώ άρχισαν να μας περνούν και κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης! Η Τσεχία βρίσκεται πριν από μας με 82% του μέσου όρου, η Σλοβενία έχει κι αυτή το 82%, ενώ μας πέρασε ως κι η Σλοβακία με 75% του μέσου όρου. Στο 73% μας «ισοφάρισαν» ήδη δύο βαλτικά κράτη, η Εσθονία και η Λιθουανία. Μόνο τους Βαλκάνιους της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας περνάμε συν την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Λετονία. Πέντε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μας πέρασαν ήδη και έξι βρίσκονται για την ώρα ακόμη πίσω μας – όλες ανατολικοευρωπαϊκές! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 ελληνικές περιφέρειες μόνο αυτή της Αττικής προσεγγίζει ικανοποιητικά το μέσο όρο της ΕΕ, με ποσοστό 98%. Οι 12 υπόλοιπες βρίσκονται από το 76% του Νότιου Αιγαίου ως το 52% ης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όσο για τις πλουσιότερες περιοχές προκειμένου να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, πρώτο είναι το κεντρικό Λονδίνο με 325% και δεύτερο το κράτος του Λουξεμβούργου με 258% του μέσου όρου, ενώ οι Βρυξέλλες έρχονται τρίτες με μόλις… 207%! Μελαγχολία σε πιάνει…